Rússia i Ucraïna pausen la negociació enmig d'atacs amb civils morts a Kíiv i el Donbass

Ucraïna i Rússia han conversat telemàticament en el 19è dia de la invasió russa, i s'hi tornaran a posar dimarts

RedaccióActualitzat

Delegats russos i ucraïnesos han estat negociant aquest dilluns per videoconferència, en unes converses que s'han aturat fins aquest dimarts. Tots dos països han confirmat que havien reprès el contacte diumenge. Fonts del Kremlin fins i tot en destaquen un "progrés significatiu".

Segons ha piulat un dels negociadors d'Ucraïna, les converses s'han aturat per una "pausa tècnica", "per treballar en els subgups de treball" i per aclarir les posicions d'una i altra banda. "Les negociacions continuen", assegura Mikhailo Podoliak.

La quarta ronda de negociacions s'ha fet mentre els bombardejos continuen enduent-se més vides civils. Les tropes de Putin han tornat a bombardejar el centre de Kíiv després de dies sense fer-ho. A Donetsk, una vintena de civils han mort per l'atac de l'exèrcit ucraïnès.

Segons informen les autoritats locals, un atac de l'exèrcit rus hauria provocat nou morts i nou ferits quan dos míssils han imptactat contra una torre de televisió a la població de Rivne, a l'oest d'Ucraïna.

 


Ofensiva militar contra Kíiv

Almenys dues persones han mort a la capital d'Ucraïna, Kíiv, per l'atac a un bloc d'habitatges del barri d'Obolon, al nord de la ciutat, segons han informat els serveis d'emergència. Es tracta d'un edifici residencial de nou plantes.

A més, almenys dotze persones han resultat ferides: tres han estat traslladades a l'hospital i nou més han estat ateses in situ.

Una resident de l'edifici afectat (Reuters/Thomas Peter)

Els serveis d'emergència han hagut de rescatar diversos residents de l'edifici atacat, del qual sortien diverses columnes de fum.

Bombers davant de l'edifici de Kíiv on han mort almenys dues persones (Reuters/State Emergency Service of Ukraine)

Obolon va ser el primer barri de Kíiv on van arribar alguns efectius de l'exèrcit rus els primers dies de la invasió.

Una dona i una nena passen davant d'un cos davant de l'edifici d'habitatges atacat (Reuters/Thomas Peter)

Ha estat la mateixa nit en què les autoritats locals han informat que més al nord, al municipi d'Hostómel, la fàbrica d'avions Antónov estat objectiu dels bombardejos russos. És a tocar de l'aeroport Antónov, el de mercaderies més important d'Ucraïna, i també una base aèria militar clau.

Aquests últims dies Rússia ha intensificat les accions militars contra la població civil, en un intent de renovar la seva ofensiva al país i poder assaltar Kíiv.

Un home camina, dissabte, per l'interior del cràter creat pel bombardeig d'un centre cultural a Bíxiv, a l'oest de Kíiv (Reuters/Thomas Peter)

Durant el cap de setmana, l'ofensiva al voltant de la capital ha continuat i ha arribat fins a Bíxiv, a 30 quilòmetres a l'oest de Kíev, que ha estat bombardejada per l'exèrcit rus.

Aquesta matinada, d'altra banda, les alarmes antiaèries han tornat a sonar a Lviv, la ciutat a l'oest del país a través de la qual molts ucraïnesos fugen de la guerra cap a Polònia.

Ciutadans de Lviv en un dels refugis antiaeris (CCMA/Sandra Rierola)

Els ciutadans han hagut de baixar als refugis passat un quart de tres de la matinada i no han pogut tornar a casa fins a tres quarts de vuit. Ja són quatre dies consecutius que les sirenes alerten la població del risc de bombardejos.

Les sirenes també han sonat en altres ciutats d'arreu del país, com Odessa, al sud, Ivano-Frankivsk, a l'oest, i Txerkassi, al centre.
 

20 morts a Donestk

Per la banda russa, també s'ha informat d'una atac amb míssils per part d'Ucraïna a la regió de Donestk, al Donbass, que ha deixat 20 morts i una trentena de ferits, segons el govern de Rússia.

Segons Reuters, el Kremlin ha descrit l'atac, que Ucraïna ha negat, com una tragèdia contra població civils.

Justament, el reconeixement de la independència de Donetsk, a l'est d'Ucraïna, és una de les demandes del president rus Vladimir Putin per aturar la guerra.


90 infants morts

Aquest dilluns, d'altra banda, la Fiscalia General ucraïnesa ha informat que en els primers divuit dies d'invasió russa d'Ucraïna han mort 90 infants.


EUA avisa que Rússia vol ampliar els objectius

Les negociacions en marxa no poden obviar que diumenge Rússia ha portat la guerra gairebé a la frontera amb la Unió Europea.

L'atac amb una trentena de míssils a la base militar de Iàvoriv, situada a només 25 km de Polònia, ha causat 35 morts i 134 ferits, segons fonts d'Ucraïna. Rússia, en canvi, diu que en l'atac a Iàvoriv i Staritxi el seu exèrcit ha mort 180 "mercenaris estrangers".

Columna de fum i edificis destruïts a la base militar de Iàvoriv (Reuters)

És el bombardeig que Vladímir Putin ha llançat més a l'oest d'Ucraïna des que va començar la guerra, i el govern dels Estats Units ho veu com un intent d'eixamplar els seus objectius militars.


Primer periodista estranger mort en el conflicte

A la ciutat d'Irpín, als afores de Kíiv, el periodista i documentalista nord-americà Brent Renaud ha mort en un tiroteig quan passava per un dels ponts que ha fet servir la població per fugir cap a la capital ucraïnesa. Renaud anava en cotxe amb el fotògraf nord-americà d'origen colombià Juan Arredondo, que ha quedat ferit en l'atac. És la primera mort d'un periodista estranger en el conflicte.


"S'acaba el temps" per als habitants de Mariúpol

Els combats continuen a l'est i sud de país, i la situació és crítica a Mariúpol. La Creu Roja ha alertat que "s'acaba el temps" per salvar els civils que queden a la ciutat, de menys de mig milió d'habitants, que està completament devastada pels bombardejos: fa dies que no hi ha aigua ni llum i falten aliments i medicines.

El subcap del servei d'emergències estatal d'Ucraïna assegura que el comboi carregat amb ajuda humanitària no ha pogut accedir a la ciutat de Mariúpol.

Els corredors humanitaris de sortida sí que estan en funcionament aquest dilluns i els seus ciutadans estan començant a ser evacuats després de 13 dies de bloqueig provocat per les tropes russes.

Segons l'administració local, ja hi han mort més de 2.100 persones. Entre les últimes víctimes, una dona embarassada, a punt de donar a llum, i el seu infant. Han mort a la maternitat, que ha estat atacada per l'exèrcit rus, segons ha informat l'agència Associated Press.


Fins ara tots els intents de fer arribar ajuda humanitària a Mariúpol han fracassat, segons denuncia Ucraïna a causa dels bombardejos russos.

A la ciutat de Mikolaiv, un atac sobre zones residencials ha deixat almenys 9 morts.


Un èxode de prop de 2.700.000 refugiats

Fins ara, més de 140.000 persones han pogut abandonar les ciutats més castigades pels combats a través dels corredors humanitaris que s'han obert els últims dies.

Una mare arriba a l'estació de Budapest amb els seus fills fugint de la guerra
Una mare arriba a l'estació de Budapest amb els seus fills fugint de la guerra (Reuters/Edgard Garrido)

L'escalada del conflicte a Ucraïna ha causat un èxode massiu, amb milions de desplaçats dins i fora del país. L'ACNUR, l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats, calcula que des de l'inici de la invasió, el 24 de febrer, han fugit d'Ucraïna gairebé 2.700.000 persones. La majoria, més de la meitat, a Polònia, on n'han arribat més d'1.655.500.


Restablert el subministrament a Txernòbil

Una notícia positiva és que l'organisme de control nuclear ha confirmat que s'ha pogut reparar la línia elèctrica que abasteix la central nuclear de Txernòbil i els sistemes de refrigeració funcionen amb normalitat.


Protestes contra l'ocupació russa

En diverses ciutats del sud d'Ucraïna, algunes ja sota control rus, centenars de manifestants han sortit al carrer demanant que s'imposi una zona d'exclusió aèria per protegir-los dels atacs aeris russos. A Kherson, la primera ciutat important sota control rus, hi han continuat les protestes ciutadanes amb el crit de "Kherson és Ucraïna".

Manifestació a Kherson contra la invasió russa
Manifestació a Kherson contra la invasió russa (Reuters)
ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut