Rússia i Ucraïna pausen la negociació enmig d'atacs amb civils morts a Kíiv i el Donbass
Ucraïna i Rússia han conversat telemàticament en el 19è dia de la invasió russa, i s'hi tornaran a posar dimarts
Delegats russos i ucraïnesos han estat negociant aquest dilluns per videoconferència, en unes converses que s'han aturat fins aquest dimarts. Tots dos països han confirmat que havien reprès el contacte diumenge. Fonts del Kremlin fins i tot en destaquen un "progrés significatiu".
Segons ha piulat un dels negociadors d'Ucraïna, les converses s'han aturat per una "pausa tècnica", "per treballar en els subgups de treball" i per aclarir les posicions d'una i altra banda. "Les negociacions continuen", assegura Mikhailo Podoliak.
A technical pause has been taken in the negotiations until tomorrow. For additional work in the working subgroups and clarification of individual definitions. Negotiations continue...
Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 14, 2022
La quarta ronda de negociacions s'ha fet mentre els bombardejos continuen enduent-se més vides civils. Les tropes de Putin han tornat a bombardejar el centre de Kíiv després de dies sense fer-ho. A Donetsk, una vintena de civils han mort per l'atac de l'exèrcit ucraïnès.
Segons informen les autoritats locals, un atac de l'exèrcit rus hauria provocat nou morts i nou ferits quan dos míssils han imptactat contra una torre de televisió a la població de Rivne, a l'oest d'Ucraïna.
Ofensiva militar contra Kíiv
Almenys dues persones han mort a la capital d'Ucraïna, Kíiv, per l'atac a un bloc d'habitatges del barri d'Obolon, al nord de la ciutat, segons han informat els serveis d'emergència. Es tracta d'un edifici residencial de nou plantes.
A més, almenys dotze persones han resultat ferides: tres han estat traslladades a l'hospital i nou més han estat ateses in situ.
Els serveis d'emergència han hagut de rescatar diversos residents de l'edifici atacat, del qual sortien diverses columnes de fum.
Obolon va ser el primer barri de Kíiv on van arribar alguns efectius de l'exèrcit rus els primers dies de la invasió.
Ha estat la mateixa nit en què les autoritats locals han informat que més al nord, al municipi d'Hostómel, la fàbrica d'avions Antónov estat objectiu dels bombardejos russos. És a tocar de l'aeroport Antónov, el de mercaderies més important d'Ucraïna, i també una base aèria militar clau.
Aquests últims dies Rússia ha intensificat les accions militars contra la població civil, en un intent de renovar la seva ofensiva al país i poder assaltar Kíiv.
Durant el cap de setmana, l'ofensiva al voltant de la capital ha continuat i ha arribat fins a Bíxiv, a 30 quilòmetres a l'oest de Kíev, que ha estat bombardejada per l'exèrcit rus.
Aquesta matinada, d'altra banda, les alarmes antiaèries han tornat a sonar a Lviv, la ciutat a l'oest del país a través de la qual molts ucraïnesos fugen de la guerra cap a Polònia.
Els ciutadans han hagut de baixar als refugis passat un quart de tres de la matinada i no han pogut tornar a casa fins a tres quarts de vuit. Ja són quatre dies consecutius que les sirenes alerten la població del risc de bombardejos.
Les sirenes també han sonat en altres ciutats d'arreu del país, com Odessa, al sud, Ivano-Frankivsk, a l'oest, i Txerkassi, al centre.
20 morts a Donestk
Per la banda russa, també s'ha informat d'una atac amb míssils per part d'Ucraïna a la regió de Donestk, al Donbass, que ha deixat 20 morts i una trentena de ferits, segons el govern de Rússia.
Segons Reuters, el Kremlin ha descrit l'atac, que Ucraïna ha negat, com una tragèdia contra població civils.
Justament, el reconeixement de la independència de Donetsk, a l'est d'Ucraïna, és una de les demandes del president rus Vladimir Putin per aturar la guerra.
90 infants morts
Aquest dilluns, d'altra banda, la Fiscalia General ucraïnesa ha informat que en els primers divuit dies d'invasió russa d'Ucraïna han mort 90 infants.
EUA avisa que Rússia vol ampliar els objectius
Les negociacions en marxa no poden obviar que diumenge Rússia ha portat la guerra gairebé a la frontera amb la Unió Europea.
L'atac amb una trentena de míssils a la base militar de Iàvoriv, situada a només 25 km de Polònia, ha causat 35 morts i 134 ferits, segons fonts d'Ucraïna. Rússia, en canvi, diu que en l'atac a Iàvoriv i Staritxi el seu exèrcit ha mort 180 "mercenaris estrangers".
És el bombardeig que Vladímir Putin ha llançat més a l'oest d'Ucraïna des que va començar la guerra, i el govern dels Estats Units ho veu com un intent d'eixamplar els seus objectius militars.
Primer periodista estranger mort en el conflicte
A la ciutat d'Irpín, als afores de Kíiv, el periodista i documentalista nord-americà Brent Renaud ha mort en un tiroteig quan passava per un dels ponts que ha fet servir la població per fugir cap a la capital ucraïnesa. Renaud anava en cotxe amb el fotògraf nord-americà d'origen colombià Juan Arredondo, que ha quedat ferit en l'atac. És la primera mort d'un periodista estranger en el conflicte.
"S'acaba el temps" per als habitants de Mariúpol
Els combats continuen a l'est i sud de país, i la situació és crítica a Mariúpol. La Creu Roja ha alertat que "s'acaba el temps" per salvar els civils que queden a la ciutat, de menys de mig milió d'habitants, que està completament devastada pels bombardejos: fa dies que no hi ha aigua ni llum i falten aliments i medicines.
El subcap del servei d'emergències estatal d'Ucraïna assegura que el comboi carregat amb ajuda humanitària no ha pogut accedir a la ciutat de Mariúpol.
Els corredors humanitaris de sortida sí que estan en funcionament aquest dilluns i els seus ciutadans estan començant a ser evacuats després de 13 dies de bloqueig provocat per les tropes russes.
Segons l'administració local, ja hi han mort més de 2.100 persones. Entre les últimes víctimes, una dona embarassada, a punt de donar a llum, i el seu infant. Han mort a la maternitat, que ha estat atacada per l'exèrcit rus, segons ha informat l'agència Associated Press.
AP images of a pregnant woman being rushed to an ambulance after Russia bombed a maternity hospital in Mariupol where she was meant to give birth shocked the world. @AP has learned that the woman and her baby have died.https://t.co/yZPZwgbLz8
The Associated Press (@AP) March 14, 2022
Fins ara tots els intents de fer arribar ajuda humanitària a Mariúpol han fracassat, segons denuncia Ucraïna a causa dels bombardejos russos.
A la ciutat de Mikolaiv, un atac sobre zones residencials ha deixat almenys 9 morts.
Un èxode de prop de 2.700.000 refugiats
Fins ara, més de 140.000 persones han pogut abandonar les ciutats més castigades pels combats a través dels corredors humanitaris que s'han obert els últims dies.
L'escalada del conflicte a Ucraïna ha causat un èxode massiu, amb milions de desplaçats dins i fora del país. L'ACNUR, l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats, calcula que des de l'inici de la invasió, el 24 de febrer, han fugit d'Ucraïna gairebé 2.700.000 persones. La majoria, més de la meitat, a Polònia, on n'han arribat més d'1.655.500.
Restablert el subministrament a Txernòbil
Una notícia positiva és que l'organisme de control nuclear ha confirmat que s'ha pogut reparar la línia elèctrica que abasteix la central nuclear de Txernòbil i els sistemes de refrigeració funcionen amb normalitat.
Protestes contra l'ocupació russa
En diverses ciutats del sud d'Ucraïna, algunes ja sota control rus, centenars de manifestants han sortit al carrer demanant que s'imposi una zona d'exclusió aèria per protegir-los dels atacs aeris russos. A Kherson, la primera ciutat important sota control rus, hi han continuat les protestes ciutadanes amb el crit de "Kherson és Ucraïna".