Oferten fins a 7 milions per un estanc a la Jonquera, on es dispara el negoci del tabac

A l'estiu, el municipi fronterer passarà dels 7 estancs actuals a 17, més del doble
Redacció Actualitzat
TEMA:
Tabac

Després de 20 anys sense cap nova llicència per obrir un estanc a la Jonquera, el Ministeri d'Hisenda n'ha repartit deu i el municipi passa de tenir-ne 7 a 17. En un dels casos, el millor postor ha ofert 7 milions d'euros per la llicència.

Només al barri dels Límits s'hi han atorgat cinc llicències, i de tres estancs han passat a ser vuit en aquest punt. D'aquí a l'estiu, tots els nous establiments estaran en funcionament.

L'Ajuntament de la Jonquera va presentar un requisit l'any passat per intentar aturar les llicències, però va ser desestimat. Des del Gremi d'Estanquers de la demarcació de Girona estan preocupats per l'augment, com ha afirmat el president del Gremi, David Juanhuix, al TN migdia:

"Si un dia Europa decidís unificar una mica més els preus del tabac, el criteri de rendibilitat --que en teoria és el que ha utilitzat el govern-- quedaria en qüestió, i aquestes llicències caurien pel seu propi pes."

 

Girona: la província amb més vendes de tabac

Girona és un pas fronterer amb Europa on hi ha molta afluència de gent. Cada dia, molts francesos, sobretot del sud, viatgen fins a la Jonquera expressament per comprar tabac, alcohol o colònia. Aquest fenomen es deu a la gran diferència de preu entre un paquet de tabac als dos països: a Espanya la mitjana és de 4,5 euros, i en canvi, a França puja als 9,7.

Girona és la tercera província de l'Estat amb més vendes de tabac, després de Madrid i Barcelona. Entre el gener i l'octubre es van vendre 103 milions de paquets de tabac a les comarques gironines. El 75% de la comercialització va ser en zones frontereres i turístiques.

Oferta de rècord per una llicència

Les ofertes per una llicència han arribat a xifres de rècord. En una de les llicències del nucli urbà, un dels postors n'ha arribat a oferir 7 milions.

Pel que fa al barri dels Límits, l'oferta més baixa s'ha establert en 2,5 milions d'euros i la més alta ha superat els 5 milions.

Comparant-ho amb altres localitats frontereres, la Jonquera supera de lluny els preus de les llicències. A Les, a la Vall d'Aran, quatre llicències es van vendre per quantitats entre 280.000 i 500.000 euros. Al País Basc, al barri fronterer de Behobia, a Irún, el novembre passat es van adjudicar quatre estancs per quantitats entre els 160.000 i els 280.000 euros.

A Terrassa o Sant Cugat del Vallès s'hi troben les llicències més barates de Catalunya, al voltant de 55.000 euros.

ARXIVAT A:
Tabac
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut