El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, després d'una reunió del Consell d'Afers Generals a Brussel·les (ACN)

Oficialitat del català a la UE: Espanya diu que és un aspecte clau de la identitat espanyola

El document del govern espanyol que defensa que el català sigui oficial a Europa, al qual ha tingut accés TV3, es presentarà dimarts al Consell d'Afers Generals de la Unió Europea
Redacció Actualitzat
TEMA:
Unió Europea

El govern espanyol insisteix als seus socis europeus en l'oficialitat del català, l'euskera i el gallec a Europa, i argumenta ara que aquestes llengües formen part de la identitat nacional espanyola.

És el nou intent d'avançar en el reconeixement del català, el gallec i l'euskera com a llengües oficials de la Unió Europea. El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, ha enviat als 27 estats membres un memoràndum per insistir en els arguments a favor de la seva oficialitat.

Els ministres europeus ho tractaran de nou dimarts al Consell d'Afers Generals, però no s'espera que es voti la mesura.


Aspecte clau de la identitat nacional

El document, amb setze punts i al qual ha tingut accés TV3, assegura que la diversitat lingüística és particularment rellevant a Espanya perquè és un aspecte clau de la identitat nacional.

El memoràndum també recorda que són llengües recollides a la Constitució i que són oficials al Congrés i al Senat.

Albares reforça el mateix argument amb una carta que acompanya el memoràndum, afirmant que l'oficialitat acabaria amb una situació anòmala a la Unió Europea.

Per intentar vèncer les reticències dels socis europeus, Espanya també insisteix que no crearà un precedent per a altres llengües a la Unió Europea, i que es farà càrrec del cost que suposi la mesura.


No hi haurà votació

La pressió als socis europeus es fa amb vista a la reunió de dimarts dels ministres dels 27 estats membres, on es tractarà la qüestió. No hi haurà un debat sobre aquest memoràndum, sinó que es tractarà d'un punt informatiu en l'apartat d'altres assumptes de la reunió, segons han dit fonts europees.

Però fonts diplomàtiques espanyoles mantenen que hi ha hagut avenços en el reconeixement del català, l'euskera i el gallec a Europa. I asseguren que si hi ha una votació ha de ser perquè el tema, que requereix unanimitat, s'aprovi.

Fins ara, l'oficialitat de les llengües s'ha debatut quatre vegades al Consell d'Afers Generals de la UE, però mai s'ha arribat a votar. I, de moment, no hi ha cap calendari fixat per aprovar la mesura.

 

ARXIVAT A:
Unió Europea Català
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut