La Generalitat ha adjudicat a CaixaBank i a Caixa Enginyers el servei d'oficines bancàries mòbils (ACN)
La Generalitat ha adjudicat a CaixaBank i a Caixa Enginyers el servei d'oficines bancàries mòbils (ACN)

Oficines bancàries mòbils per a més de la meitat dels pobles de Catalunya: com funcionaran

El servei es posarà en marxa en un termini màxim de nou mesos i portarà l'atenció personalitzada a veïns de més de 500 municipis

RedaccióActualitzat

A finals d'any es posaran en marxa les oficines bancàries mòbils amb què la Generalitat vol fer arribar serveis financers als més de 500 municipis on ara no n'hi ha.

I és que en aquestes poblacions, on viuen més de 300.000 persones, els veïns s'han de traslladar a les localitats del costat per treure diners en efectiu i fer altres operacions bancàries, un problema que pateixen més de la meitat dels municipis de Catalunya.

En aquest sentit, el govern ha adjudicat aquest dilluns el servei a CaixaBank i la Caixa d'Enginyers per un període de 2 anys prorrogables a dos més. Les dues entitats han de donar suport als usuaris, oferir atenció personalitzada i no podran cobrar comissió per la retirada i ingrés de diners en efectiu en el caixer automàtic.
 

Servei en marxa abans de final d'any

L'objectiu és crear una xarxa d'oficines mòbils itinerants perquè els veïns dels municipis afectats puguin accedir-hi. I ho faran cada quinze dies en el cas de les poblacions on operin les dues entitats i cada mes, en aquelles on només operi una de les dues, ja que CaixaBank donarà servei a tots els municipis (503) i Caixa d'Enginyers ho farà en 313 pobles.

Inclouran un caixer automàtic i disposaran d'un mínim de dos professionals: una persona tècnica de banca i un altre treballador que faci de vigilant de seguretat i de xòfer.

A Catalunya, des de la crisi financera del 2008, han tancat més del 70% de les oficines bancàries (EFE/Emilio Naranjo)

A més, segons la Generalitat, oferiran atenció personalitzada per retirar i ingressar diners en efectiu, domiciliar el pagament dels rebuts i els tributs als comptes bancaris, consultar moviments i saldos, i obtenir extractes de comptes bancaris, entre altres.

També hi haurà assessorament financer en la gestió, tant dels comptes com d'altres productes bancaris i financers.

Pel que fa als horaris d'atenció seran de 08.00 a 15.00 hores de dilluns a divendres entre el 23 de maig i el 30 de setembre, i la resta de l'any de 08.00 a 17.00 hores excepte els divendres, que seran només fins a les 15.00 hores.

Als municipis de fins a 250 habitants s'hi estaran un mínim de 30 minuts i als de més de 250 veïns, no podran baixar de l'hora.

Amb tot, està previst que el servei es posi en marxa en un termini de nou mesos com a màxim, en el cas de CaixaBank, i entre sis i nou, pel que fa a la Caixa d'Enginyers, segons les ofertes presentades per les dues entitats.
 

Objectiu: arribar a tots els municipis

Durant l'acte en què s'ha presentat el servei, la consellera d'Economia de la Generalitat, Natàlia Mas, ha reivindicat el dret dels catalans a tenir una vida "digna" arreu de Catalunya i a disposar de serveis de tota mena, entre ells els financers. "S'acabarà amb una situació que considerem injusta", ha afirmat Mas. 

Així mateix, Catalunya compta amb un total de 2.194 oficines bancàries, segons dades del 2022 del Banc d'Espanya, un 73% menys que l'any 2008. Això és el que li va passar a Alpens, un municipi de 270 habitants, que es va quedar sense caixer fa 10 anys.

Des de llavors, tal com es pot veure en el següent reportatge, els veïns han d'anar a fer gestions o treure diners a com a mínim 10 quilòmetres de distància:


Quant costarà i qui pagarà les oficines mòbils

Pel que fa al cost del servei, la Generalitat ha assegurat que serà compartit pel govern i les entitats adjudicatàries. En una entrevista a "El Matí de Catalunya Ràdio", Mas ha afirmat que "el gruix l'assumirà el sector financer però amb una participació del sector públic per tirar-lo endavant".

El cost públic total, segons la consellera, "no arriba als 900.000 euros".

 

ARXIVAT A:
Banca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut