L'òmicron podria reduir a la meitat l'eficàcia dels anticossos de la vacuna de Pfizer
- TEMA:
- Vacunes
Científics de tot el món estan treballant contrarellotge per esbrinar què pot suposar l'aparició de la variant òmicron de la covid-19, que és força més contagiosa que totes les anteriors.
De moment, el primer estudi fet a Sud-àfrica sobre els efectes de les vacunes amb aquesta variant del SARS-CoV-2 apunta que la protecció pot baixar força.
L'han fet a Durban amb mostres de sang de 12 persones vacunades amb dues dosis de Pfizer, i han trobat que els anticossos són fins a 40 vegades menys eficaços davant d'aquesta variant.
Del 95% al 40%
Segons el viròleg Oriol Mitjà, si es confirmen aquestes dades, això voldrà dir que l'efectivitat per evitar la infecció pot arribar a baixar més de la meitat:
"Alguns estudis apunten que l'eficàcia disminuiria de més del 95% a entre un 40% i un 60%. Això significa que perd protecció la vacuna i que per tant s'incrementa la probabilitat que una persona vacunada s'infecti."
Mitjà ho ha explicat a Catalunya Ràdio aquest dimecres, i ha donat credibilitat a l'estudi, malgrat que s'ha fet amb pocs casos i encara està pendent de revisar per experts.
Només els anticossos
Però de moment només s'ha analitzat l'activitat d'una vacuna, la de Pfizer, i només respecte els anticossos, no de la resta del sistema immunitari que lluita contra el virus.
És el que ha explicat també a Catalunya Ràdio l'investigador de la Universitat de Leicester Salvador Macip:
"Recordem que els anticossos no són l'única arma que tenim en el sistema immune, també tenim la immunitat cel·lular i altres paràmetres que no s'han mirat. Fins que no tinguem prou dades d'infeccions caldria prendre els resultats amb cautela."
Macip també ha qüestionat que la variant òmicron acabi desplaçant la delta arreu del món, tot recordant que la variant beta, també identificada a Sud-àfrica, no ho ha aconseguit.
La complexitat del sistema immunitari
De tota manera, també està per veure si, malgrat que no protegeix tant contra la infecció, les vacunes protegiran de les formes més greus de la malaltia en el cas d'òmicron.
Per tot això l'OMS ha fet una crida a la prudència, perquè encara no es tenen prou dades com per assegurar què passarà en les pròximes setmanes i mesos.
Ho ha dit la màxima responsable científica, Soumya Swaminathan que, com Macip, ha recordat que el sistema immunitari "és molt complex":
"És prematur concloure que aquesta reducció de l'activitat neutralitzant de les vacunes donaria lloc a una reducció significativa de la seva eficàcia. No ho sabem perquè, com sabeu, el sistema immunitari és molt més complex."
De tota manera, el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus ha demanat que per anar sobre segur, cal vigilar el virus de molt a prop:
"Fem una crida a tots els països a augmentar la vigilància, les proves i la seqüenciació del virus, qualsevol complaença ara costarà vides".
Pfizer: la tercera dosi és la solució
Mentrestant les empreses responsables de la vacuna estudiada, BioNTech i Pfizer, han assegurat que una tercera dosi donarà prou protecció contra l'òmicron.
En un comunicat, han admès que els seus estudis coincideixen amb el de Sud-àfrica, però que ja tenen dades de persones amb 3 dosis, i asseguren que ofereixen tanta protecció com amb les altres variants.
D'altra banda, també han afirmat que a les cèl·lules T del sistema immunitari no els afecten les mutacions de l'òmicron, de manera que dues dosis continuen donant una protecció alta.
El president dels Estats Units, Joe Biden, s'ha apressat a celebrar aquest anunci de Pfizer, i a animar els seus conciutadans a posar-se una altra dosi:
"Les noves dades de Pfizer sobre l'eficàcia de la vacuna contra Omicron són encoratjadores. Això reforça el que els meus assessors mèdics han estat insistint: que la tercera dosi us ofereix la màxima protecció."
Si cal, vacuna òmicron
BioNTech i Pfizer han aprofitat per afegir que, si es considera necessari, el març poden tenir disponible una vacuna adaptada a la variant òmicron.
Encara hi ha moltes incògnites respecte a aquesta variant, perquè no hi ha dades públiques sobre com afecta la resta de vacunes, de moment només hi ha dades d'aquesta.
Però les incògnites es podrien resoldre també per la banda positiva: l'OMS ha recordat que, pel que se sap de moment, és una variant que provoca una malaltia amb símptomes menys severs que la delta.
- ARXIVAT A:
- Vacunes Covid-19 Coronavirus