Òmnium denuncia que Sánchez no respongui l'informe de l'ONU "si pretén ser progressista"
Acabat el termini de 6 mesos fixat, Espanya en fa cas omís i Cuixart diu que "Espanya se situa al nivell de països de dubtosa qualitat democràtica"
Òmnium Cultural exigeix a Pedro Sánchez que compleixi el dictamen del Grup de Detencions Arbitràries de l'ONU de posar en llibertat els líders independentistes empresonats, un cop acabat el termini de 6 mesos que va fixar aquest òrgan internacional per rebre resposta del govern espanyol.
Cuixart, des de la presó de Lledoners, considera que l'absència de resposta de Sánchez al Grup de Detencions Arbitràries de l'ONU "posa en dubte la qualitat democràtica d'Espanya", incompleix la Declaració Universal dels Drets Humans i "atempta contra uns drets que afecten el conjunt de la ciutadania".
"Espanya se situa al nivell de països de dubtosa qualitat democràtica quan fa cas omís a les peticions d'organismes internacionals de drets humans."
"Cal que Espanya abandoni aquesta deriva antidemocràtica."
L'entitat presidida per Jordi Cuixart exigeix al govern espanyol que deixi de "menysprear" les demandes del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l'ONU.
🔸 Òmnium Cultural acusa el govern espanyol de menysprear les demandes de Nacions Unides.
Òmnium Cultural (@omnium) November 27, 2019
L'organisme demanava l'alliberament de @jcuixart, @jordialapreso, @junqueras, que se'ls indemnitzés i que s'investigués la violació de drets humans i fonamentalshttps://t.co/P5imOgK5ol
Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural reclama el compliment de la resolució de l'ONU
El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha afegit que Sánchez ha de respondre a l'informe si "es pretén ser progressista".
"Li preguntem a Pedro Sánchez què més necessita per tal de donar compliment a allò que està dient les Nacions Unides i altres organismes internacionals. Un govern que pretén ser progressista no pot girar l'esquena, no es pot girar cap a una altra banda davant d'aquestes declaracions tan contundents, que s'està fent des de l'ONU i des d'Amnistia Internacional. Per tant, exigim al govern espanyol que doni compliment a aquestes resolucions perquè, si no, voldrà dir que novament quedarà al marge dels tractats internacionals."
Mauri ha recordat que "s'han anat acumulant fins a més de 50 posicionaments internacionals", l'últim d'Amnistia Internacional, amb aquesta mateixa denúncia de vulneració de drets fonamentals, i "el govern espanyol n'ha fet cas omís", ha dit.
Recomanacions vinculants
El president d'Òmnium ha recordat a Sánchez que els estats democràtics tenen l'obligació moral de complir amb les resolucions de l'ONU.
Alfred Bosch, conseller d'Acció Exterior, adverteix el govern espanyol que ha de complir els pactes internacionals
El conseller d'Acció Exterior de la Generalitat, Alfred Bosch, també ha recordat en declaracions a Catalunya Ràdio que l'Estat no pot incomplir les lleis i pactes internacionals sobre les quals ha resolt l'ONU.
"L'estat espanyol ha incomplert aquest pronunciament i, per tant, està incomplint les lleis i els pactes internacionals que ha incorporat el seu marc inconstitucional, i això és gravíssim. Realment el regne d'Espanya vol convertir-se en un estat pària?"
A més, Bosch adverteix que la postura del govern espanyol pot jugar a favor de la causa dels condemnats i exiliats del procés quan la qüestió arribi al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg.
"Aquests dictàmens són tinguts en compte pel Tribunal Europeu de Drets Humans. Si el cas dels polítics catalans arriba al TEDH, que és molt probable, això serà tingut en compte a l'hora de dictar sentència."
Llibertat, indemnització i investigació
El mes de maig, el Grup de Treball de Detencions Arbitràries demanava en el seu informe l'alliberament de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras, que se'ls indemnitzés i que s'investigués la violació de drets humans i fonamentals.
Dos mesos més tard, el 4 de juliol, el grup de treball emetia una altra resolució per demanar la llibertat de Forn, Romeva, Rull i Bassa.
El grup de treball de l'ONU va arribar a la conclusió que les acusacions penals contra els acusats del procés perseguien coaccionar-los i dissuadir-los de continuar en la política. La dura sentència del procés va reblar-ho.
El govern espanyol
En aquest sis mesos, el govern espanyol ha ignorat la resolució del Grup de Detencions Arbitràries i ha intentat desacreditar la comissió. Sota la presidència de Pedro Sánchez, a finals de maig l'ambaixador d'Espanya davant l'ONU va demanar la inhibició del cas de dos membres del grup de treball per "conflicte d'interessos".
El 17 de juliol l'ONU denunciava "atacs durs" contra els membres Grup de Treball de Detencions Arbitràries que havien redactat l'informe.
Finalment, Pedro Sánchez, en la seva intervenció a l'ONU el 25 de setembre passat, no va fer cap referència a Catalunya.