On es fabrica més armament a Espanya: la indústria catalana, amb un paper insignificant
Espanya és el novè exportador d'armes del món, però la producció està molt concentrada a Madrid i, a més distància, a Andalusia
Europa viu un debat sobre l'augment de la despesa en defensa i seguretat pel pla de rearmament, i Espanya és el novè exportador d'armes del món, segons calcula el Sipri, l'organització sueca de referència en aquest tema.
Espanya és un gran productor d'avions de transport militar, amb Airbus, o de vaixells de guerra, amb Navantia.
Però la producció d'armes està molt concentrada. La Comunitat de Madrid produeix el 61% del total, i la segueixen Andalusia amb el 16% i Galícia amb el 7%. Catalunya té una producció tan insignificant que no apareix a l'estadística.

A escala europea, la gran potència europea de producció d'armes és França, que té els avions de combat Mirage com a icona de la seva indústria. És el segon exportador després dels Estats Units, que lidera la llista a gran distància de tota la resta.
En tot cas, la indústria militar viu moments d'eufòria pel gran creixement de la demanda.
Rafael Grasa, professor de Relacions Internacionals de la UAB, explica que els socis europeus han multiplicat la despesa. Però això no implica que es generi indústria:
"Els membres europeus de l'OTAN, tots en general de la Unió Europea, han duplicat la despesa armamentística en quatre anys. Però el 64% d'aquests diners han anat a parar als Estats Units."
El programa de rearmament que impulsa el Consell Europeu amb l'objectiu d'invertir 800.000 milions d'euros topa amb aquestes contradiccions. Una altra són les grans duplicitats que es donen entre els exèrcits europeus, que poden fer poc eficient la despesa que ara es planteja.
"Jo el que diria és que s'ha comprat temps. Per dir que faran aquestes coses i per apaivagar les crítiques de Trump."
Els anuncis de grans inversions en armament han provocat un ball d'executius entre les empreses del sector, que ja planifiquen el creixement de la seva producció.

Poques empreses a Catalunya
A Catalunya, la presència d'empreses del sector és molt baixa. N'hi ha, però, que veuen en l'actual canvi de conjuntura una oportunitat. Collbaix fabrica persianes antibales.
És una de les poques empreses catalanes que tenen un peu en la fabricació de material militar o de defensa i que ara estan notant un gran augment de la demanda.
Dídac Contreras n'és el gerent: "La demanda del sector antifracció, antibala o d'alta seguretat està creixent exponencialment."
Té clients del Canadà i dels Estats Units, entre altres empreses de nivell internacional: "Estem construint una nova planta, una tercera fàbrica."
El debat al Congrés
Aquest dimecres, Pedro Sánchez compareixerà al Congrés, on es debatrà l'augment de despesa en defensa i seguretat. Serà un debat sense votació, que pot tornar a evidenciar la debilitat parlamentària del president espanyol.
Sumar es despenja, per ara, de l'augment de despesa en defensa. Com Bildu o Podem.

Una oposició que també allunya uns possibles pressupostos generals de l'Estat. Sánchez no els dona per perduts i el ministre --i negociador-- Félix Bolaños s'agafa a la capacitat, fins ara, d'arribar a acords.
Mentrestant, el PP forçarà aquesta setmana votacions sobre la despesa en defensa per tornar a evidenciar la vulnerabilitat de Sánchez als seus propis socis.
- ARXIVAT A:
- Unió Europea