Moment en què la treballadora de Channel 1 interromp l'informatiu amb un cartell en contra de la guerra
Moment en què la treballadora de Channel 1 interromp l'informatiu amb un cartell en contra de la guerra

Alliberen la periodista que va criticar la guerra a la TV russa: a què s'enfronta ara?

L'han condemnat a pagar una multa pel vídeo que va fer públic a les xarxes, però encara pot afrontar altres condemnes per haver entrat al plató

Ferran Vila CabanasActualitzat

En llibertat la periodista Marina Ovsiannikova, que va irrompre aquest dilluns en directe durant l'informatiu "Vremia" del Canal 1 cridant proclames i sostenint un cartell contra la guerra a Ucraïna.

La dona ha estat multada amb 30.000 rubles (247 euros) després de considerar-la culpable d'un delicte administratiu. La multa no seria per l'entrada al plató de televisió, explica l'Agència France Presse, sinó pel vídeo que va fer públic paral·lelament a les xarxes socials.

A la periodista l'ha jutjat aquest dimarts un jutjat de Moscou, el tribunal de districte d'Ostankino. Ella no ha reconegut la culpabilitat i ha subratllat que havia expressat la seva oposició al conflicte, segons un periodista de France Presse.

"Estic convençuda que Rússia està cometent un crim i que és l'agressor d'Ucraïna", hauria afirmat amb molta tranquil·litat.

Després de l'audiència ha explicat a la premsa que estava esgotada, que havia estat interrogada durant més de 14 hores sense contacte amb la família ni amb els advocats. Ara, diu, vol descansar després d'aquest calvari "molt dur".

La periodista ha atès la premsa després de 14 hores d'interrogatori (Reuters)

Segons un tuit publicat per l'editor del mitjà independent Meduza, Kevin Rothrock, a la periodista l'ha assistit finalment l'advocat de drets humans Anton Gaixinski.

Ara el dubte és si s'enfrontarà a altres acusacions per l'acció que va protagonitzar en ple directe de la televisió pública russa.

El portal OvdInfolive, una ONG defensora dels detinguts per les protestes a Rússia, havia advertit les darreres hores que la periodista podia ser acusada d'un delicte de "falsedat" en relació amb les accions de l'exèrcit rus, contemplat al Codi Penal de la Federació Russa.

En virtut de la reforma aprovada per la Duma el 4 de març, podria ser condemnada fins a 15 anys de presó. Tot i això, France Presse assegura que no se li ha imputat, per ara, aquest delicte.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha qualificat avui de "hooligan" l'actitud d'Ovsianikova: "Pel que fa a aquesta dona, és un acte de vandalisme. El canal i les agències respectives ho estan investigant".


Europa n'ha denunciat la "desaparició" i França li ofereix protecció consular

"La van detenir i ha desaparegut. Els seus advocats no estan autoritzats a contactar-hi", ha dit aquest dimarts al matí el portaveu d'Exteriors de l'executiu comunitari, Peter Stano, que considera que la periodista "va adoptar una actitud valenta i es va atrevir a objectar les mentides del Kremlin".

Des de França, Emmanuel Macron ha anunciat que el país oferirà "protecció consular" a Ovsiannikova, "ja sigui a l'ambaixada o concedint-li asil".

També l'ONU s'ha pronunciat sobre el cas, per demanar que no hi hagi represàlies contra ella.

Segons l'agència de notícies russa Sputnik, la periodista va ser detinguda per la policia, i el canal, que és un dels principals de la televisió estatal de Rússia, ha obert una investigació pel que qualifica d'"accident amb una intrusa".

 

Una altra periodista del canal ha marxat de Rússia

Mentre s'intenta aclarir què ha passat amb Ovsianikova, Lilia Gildeeva, que treballava des del 2006 al canal NTV, ha anunciat aquest dimarts que se n'ha anat de Rússia.

En una carta de renúncia des de l'estranger assegura que va marxar perquè tenia por que no la deixessin sortir, i després ha escrit aquesta declaració, que ha fet arribar al bloguer rus Ilià Varlamov.

Gildeeva treballava al canal des del 2006 i en el passat la seva trajectòria professional va ser reconeguda pel mateix president rus, Vladímir Putin.


L'oposició russa es manté tot i els més de 15.000 detinguts

El portaveu de la Comissió Europea ha assegurat aquest dilluns, durant la roda de premsa diària de la institució, que "els aparells de l'Estat (rus) continuen la pressió contra l'oposició domèstica, negant els drets bàsics, com ara la llibertat d'opinió i d'expressió".

Més de 15.000 persones han estat detingudes al país des que va començar la invasió d'Ucraïna, ara fa vint dies.

Aquest cap de setmana Rússia va tornar a ser escenari de protestes contra la invasió militar d'Ucraïna. Les manifestacions contra la guerra estan prohibides, però això no ha impedit que hi hagi hagut protestes i concentracions a 23 ciutats de tot el país amb centenars de detinguts.

Aquest diumenge molts dels manifestants portaven folis o petites pancartes en blanc en protesta per les lleis que preveuen sancions de fins a 15 anys de presó per protestes contra l'actuació de les forces armades.

A la ciutat ucraïnesa de Kherson, ocupada per tropes russes, milers de persones van desafiar l'exèrcit manifestant-se al centre de la ciutat.

Les autoritats militars russes han prohibit les manifestacions i han imposat el toc de queda a la ciutat ucraïnesa de Melitópol després de les mobilitzacions de dissabte per exigir l'alliberament de l'alcalde de la ciutat, Ivan Fedorov, capturat divendres per forces russes.

 

ARXIVAT A:
Mitjans de comunicacióRússiaUcraïna
Anar al contingut