On es manté la mascareta: al vagó i a l'avió sí, però no a l'andana ni a l'aeroport
Les persones ingressades a l'hospital no l'hauran de portar, però els treballadors i visitants sí; a les residències de gent gran s'imposa una lògica similar
El govern espanyol ha aprovat la retirada de les mascaretes en espais interiors. La mesura l'ha ratificada el Consell de Ministres d'aquest dimarts, un cop passada la Setmana Santa. Entra en vigor dimecres, quan es publiqui el decret al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).
La norma té diverses excepcions.
Al transport públic
Caldrà continuar duent mascareta a l'interior del transport públic, però no a les andanes ni als accessos a les estacions, ni tampoc a l'aeroport.
Només estrictament a dins del vagó de metro i de tren s'haurà de continuar duent el protector facial posat, igual que a l'autobús, a la cabina de l'avió o dins d'un vaixell tancat i amb poca distància entre passatgers.
Als hospitals i a les farmàcies
En l'àmbit sanitari, les persones ingressades en centres i establiments sanitaris ja no s'hauran de posar mascareta mentre s'estiguin a l'habitació. En canvi, els visitants i els treballadors sí. Això inclou els hospitals i els centres de salut o de transfusió de sang.
A les farmàcies s'haurà de seguir portant mascareta.
A les residències
Pel que fa als centres sociosanitaris, que inclouen les residències de gent gran, els treballadors i visitants l'hauran de portar. Els residents, però, ja no caldrà que se la posin.
A la feina
En el cas dels centres de treball, la mascareta no serà obligatòria "amb caràcter general".
Amb tot, els serveis de prevenció de riscos laborals de les empreses poden decidir que es continuï portant en recintes tancats després de fer una avaluació del risc.
A l'escola
Als centres educatius s'elimina la mascareta i no s'ha de dur "en cap cas", segons el govern espanyol. De fet, a Catalunya s'ha avançat un dia la mesura i aquest dimarts la tornada a l'escola ja s'ha fet sense mascareta.
A la resta d'espais
Pel que fa a la resta d'espais interiors, no serà obligatori dur-ne. Ja no caldrà utilitzar-la, per exemple, a la restauració, als comerços, als espectacles, al cinema, als gimnasos i, en general, enlloc.
Persones vulnerables
Es recomana que les persones vulnerables continuïn portant mascareta, però en cap cas no hi estan obligades. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha dit:
"Les mascaretes, sens dubte, són, han estat una de les mesures més identificables d'aquests dos anys. Deixaran de ser obligatòries, si bé seguiran entre nosaltres com un element de protecció, especialment per a les persones vulnerables."
Es consideren vulnerables les persones de més de 60 anys, les que tinguin malalties de risc, les embarassades o les persones immunodeprimides.
A la població en general se li ha recomanat seguir-la duent en interiors amb aglomeracions i sense distància social, sobretot si es tenen símptomes de qualsevol virus, no només de covid. El mateix consell serveix per a les reunions familiars amb persones que tinguin algun factor de vulnerabilitat.
Context "favorable"
Darias ha defensat la decisió de posar punt final a la mascareta perquè el "context epidemiològic és favorable". Això sí, ja no es té la imatge completa de l'evolució del virus, perquè ja no es compta contagi per contagi.
Als hospitals, en els últims dies han pujat una mica els ingressos i hi ha 962 persones hospitalitzades. A les UCI hi ha menys pacients que mai: 37, la xifra més baixa de tota la pandèmia.
L'obligació de dur mascareta en espais interiors va entrar en vigor el maig del 2020, en plena primera onada. L'aixecament pràcticament total de la mesura arriba gairebé dos anys després, amb sis onades registrades i una taxa de vacunació de més del 90% a l'estat espanyol.
- ARXIVAT A:
- Covid-19Coronavirus