On es podrà viatjar aquest estiu? Les restriccions, per països

La majoria de fronteres continuen tancades per als turistes, però s'espera que es vagin obrint a poc a poc. Una quinzena de països demanen testos de Covid als espanyols

Actualitzat

Ara per ara, la majoria de països del món mantenen les fronteres tancades. A alguns, sobretot d'Europa, ja s'hi pot viatjar sense restriccions. A d'altres s'hi pot anar, però amb condicions. I en una quinzena de casos, la condició és haver donat negatiu en una prova de Covid. És el cas d'Islàndia, Xipre, Grècia i Tunísia. Aquests dos últims només reclamen el test als ciutadans de certs països, com Espanya.

Com admeten els agents de viatges, són pocs els que aniran a l'estranger aquest any, sobretot fora d'Europa. Però per aquells que vulguin creuar les fronteres, la principal recomanació és verificar quina és la situació del país en el moment de fer el viatge, ja que, en funció de com evolucioni la pandèmia, els països variaran les condicions d'accés als turistes.

Des que va decaure l'estat d'alarma fa una setmana, els ciutadans espanyols no tenen la mobilitat restringida i, per tant, poden viatjar a l'estranger si el país de destí els accepta.

Aquest és el mapa amb les restriccions per països:

 

En alguns, com Mèxic, no hi ha restriccions. Però, com informa el Ministeri d'Exteriors, en uns 40 s'hi pot viatjar amb condicions que van des d'exàmens mèdics que es fan a l'arribada -Albània, Bulgària, Hongria, Estònia o Nauru- fins a l'obligació de fer quarantena -el Regne Unit, Irlanda, Saint Vincent i les Grenadines, Ucraïna, l'Uzbekistan, Papua Nova Guinea o l'Equador-.

La fotografia de les condicions, en tot cas, és canviant, i al Regne Unit, per exemple, ja s'ha anunciat que la quarantena s'aixecarà el 6 de juliol.

 

Testos de Covid a Islàndia, Xipre, Tunísia, Grècia o Cambodja

D'altra banda, hi ha una quinzena de països que requereixen testos als turistes perquè puguin evitar la quarantena.

A Islàndia -un dels destins més demanats aquest estiu pels catalans-, el test el fan a l'aeroport i fins al 30 de juny el pagarà l'estat islandès, però a partir de l'1 de juliol caldrà pagar 115 dòlars per fer-se'l.

A diferència d'Islàndia, però, la majoria de països demanen que els viatgers es facin la prova al seu país d'origen amb una antelació que pot anar de les 48 a les 120 hores. A dia d'avui, calen proves de Covid per entrar a l'Azerbaidjan, el Benín, Cambodja, Etiòpia, Saint Lucia, les Seychelles, Antigua i Barbuda, Bangladesh, Bielorrússia, Xipre, Tunísia, Grècia, Jamaica, Laos i el Turkmenistan.

Una altra modalitat és la de Turquia, on a l'arribada es fa un test de Covid només en cas que hi hagi símptomes. I, un cop els viatgers acaben la visita al país, els fan testos PCR a l'aeroport. És una mesura per incentivar el turisme, atès que alguns països com el Regne Unit han decretat un aïllament obligatori als britànics que tornin després d'haver passat uns dies a Turquia.

És en aquest context que ja hi ha agències de viatges, com les adherides al col·lectiu Locos por Viajar, que s'han posat en contacte amb els laboratoris clínics per oferir proves de Covid als clients.

Pocs viatges a l'estranger

Segons admeten des del sector, actualment són molt pocs els que s'han decidit a viatjar aquest estiu, sobretot fora d'Europa. Uns d'aquests pocs són el Jose i la Marian, que tenen clar que faran una estada fora a l'agost i dubten entre Islàndia, Cambodja i Sri Lanka -on es preveu que s'obrin les fronteres l'1 d'agost i on també caldran testos de Covid per entrar-hi-.

Veuen amb normalitat el fet d'haver-se de fer una prova de coronavirus per poder viatjar. "Igual que ja ens vacunàvem per poder anar a alguns països, ara anirem a fer-nos el PCR", afirmen.

Altres, però, no tenen tan clar si podran viatjar. En Jon, per exemple, té un vol comprat a Jordània el 14 d'agost i, tot i que el regne haiximita ha dit que obrirà fronteres al juliol, no ho veu clar. Inicialment hi volia anar per lliure però ara es planteja o bé cancel·lar el viatge o bé anar-hi amb una agència de viatges que li ofereixi una assegurança anti-Covid.

De fet, una de les recomanacions del Ministeri d'Exteriors és que els viatgers contractin una assegurança per poder fer front a qualsevol tipus d'eventualitat.

Mentrestant, en països com el Vietnam o Moçambic, les fronteres continuen tancades. L'Albert Sánchez Ramos és assessor d'agències de viatges a l'Àsia i explica que al Vietnam, tot i que no hi ha turistes estrangers, sí que n'hi ha de locals, ja que a més funcionen els vols interns.

D'altra banda, en Jordi Rovirosa és guia a l'Àfrica i viu a Moçambic des del febrer. Allà, en canvi, no hi ha turistes, tampoc del mateix país, i els hotelers i altres persones que viuen del turisme confien que les fronteres es puguin obrir aviat.

 

Pendents de la Unió Europea

Aquests dies la Unió Europea està definint a quins països obre les fronteres a partir de l'1 de juliol. És a dir, als ciutadans de quins països deixarà entrar. S'espera que aquells països vetats per la UE apliquin un criteri de reciprocitat i, per tant, els ciutadans espanyols és molt probable que tampoc puguin viatjar-hi.

Tips Guard i Covid Controls són dues pàgines útils amb informació actualitzada que poden ajudar els viatgers a trobar més informació sobre el que reclama cada país per poder-hi anar.

D'altra banda, el web Reopen EU ofereix informació sobre els països de la Unió Europea.

ARXIVAT A:
Turisme
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut