La contaminació creuada pel contacte amb productes amb gluten és un perill per a les persones celíaques (iStock)

On menjar sense gluten fora de casa: només l'1% dels restaurants són aptes per a celíacs

No n'hi ha prou amb tenir plats sense gluten perquè un establiment sigui segur, sinó que ha de garantir que no hi pot haver contaminació per contacte amb altres aliments en cap moment
Redacció Actualitzat
TEMA:
Alimentació

La celiaquia és una malaltia vinculada a la ingesta de gluten que afecta entre un 1% i un 2% de la població als països occidentals, de tots els grups d'edat, inclosos infants i gent gran, i el doble de dones que d'homes.

Segons l'Associació de Celíacs de Catalunya, un 75% dels pacients encara no han estat diagnosticats d'una malaltia que, en adults, es tarda una mitjana de 7 anys a ser detectada i que a Catalunya afecta més de mig milió de persones.

L'entitat denuncia que queda molta feina per fer, tant pel que fa a la recerca com a la seguretat alimentària, i posa com a exemple el sector de la restauració, on només l'1,17% de tots els establiments registrats són 100% aptes per a persones celíaques. La majoria, a més, estan concentrats a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

És a dir, que dels 37.700 restaurants, bars i obradors registrats a Catalunya, només 433 tenen l'acreditació que garanteix que són totalment segurs per a celíacs i que no hi ha cap risc de contaminació per als pacients que no poden absorbir aquesta proteïna que contenen molts cereals.


El principal perill: la contaminació per contacte

I és que no n'hi ha prou amb oferir plats sense gluten perquè l'establiment sigui apte per a celíacs, sinó que cal garantir que no hi hagi contaminació per contacte encreuat amb productes que sí que contenen aquesta substància en cap moment del procés: ni en la manipulació ni en l'emmagatzematge dels aliments, ni a la cuina ni a la sala.

"La ingesta de petites quantitats de gluten, com ara engrunes d'una taula de tallar o d'una torradora, pot mantenir l'atròfia i provocar complicacions a curt, mitjà i llarg termini", alerten des de l'Associació de Celíacs de Catalunya, una entitat que assessora de manera gratuïta els establiments que vulguin obtenir l'acreditació. També en supervisa les instal·lacions i en forma el personal, com s'explica en aquest vídeo:


Les reclamacions a l'associació per intoxicacions en establiments no acreditats que diuen que serveixen plats sense gluten han crescut més d'un 600% des del 2014. L'entitat ofereix, al seu web, un buscador d'establiments i botigues sense gluten acreditats a Catalunya i Menorca.


Què és la celiaquia?

La celiaquia és un trastorn de base autoimmune que apareix per predisposició genètica i suposa una intolerància permanent al gluten del blat, el sègol, l'ordi, la civada, l'espelta, el kamut i el triticale.

La ingesta de gluten causa atròfia a les vellositats de l'intestí prim i afecta la capacitat d'absorbir els nutrients. Si no es diagnostica, a la llarga es poden desenvolupar greus problemes de salut, com limfoma intestinal, infertilitat, depressió o osteoporosi prematura, entre d'altres.

No hi ha cap tractament farmacològic per a aquesta malaltia. L'única solució és seguir una dieta sense gluten durant tota la vida.

L'Associació de Celíacs de Catalunya explica al seu web tots els símptomes i complicacions associades a aquesta malaltia i classifica els aliments aptes per a celíacs, però també alerta que "no s'ha de començar una dieta sense gluten abans d'haver estat diagnosticat de celiaquia".

Segons el Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya, seguir una dieta sense gluten si la persona no és celíaca és una imprudència, per una banda, perquè el gluten és beneficiós per a la salut i, per l'altra, perquè normalment són dietes que contenen més sucre, més sal i més greixos.

 

ARXIVAT A:
Alimentació Salut
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut