On menjar sense gluten fora de casa: només l'1% dels restaurants són aptes per a celíacs
- TEMA:
- Alimentació
La celiaquia és una malaltia vinculada a la ingesta de gluten que afecta entre un 1% i un 2% de la població als països occidentals, de tots els grups d'edat, inclosos infants i gent gran, i el doble de dones que d'homes.
Segons l'Associació de Celíacs de Catalunya, un 75% dels pacients encara no han estat diagnosticats d'una malaltia que, en adults, es tarda una mitjana de 7 anys a ser detectada i que a Catalunya afecta més de mig milió de persones.
L'entitat denuncia que queda molta feina per fer, tant pel que fa a la recerca com a la seguretat alimentària, i posa com a exemple el sector de la restauració, on només l'1,17% de tots els establiments registrats són 100% aptes per a persones celíaques. La majoria, a més, estan concentrats a Barcelona i la seva àrea metropolitana.
És a dir, que dels 37.700 restaurants, bars i obradors registrats a Catalunya, només 433 tenen l'acreditació que garanteix que són totalment segurs per a celíacs i que no hi ha cap risc de contaminació per als pacients que no poden absorbir aquesta proteïna que contenen molts cereals.
El principal perill: la contaminació per contacte
I és que no n'hi ha prou amb oferir plats sense gluten perquè l'establiment sigui apte per a celíacs, sinó que cal garantir que no hi hagi contaminació per contacte encreuat amb productes que sí que contenen aquesta substància en cap moment del procés: ni en la manipulació ni en l'emmagatzematge dels aliments, ni a la cuina ni a la sala.
"La ingesta de petites quantitats de gluten, com ara engrunes d'una taula de tallar o d'una torradora, pot mantenir l'atròfia i provocar complicacions a curt, mitjà i llarg termini", alerten des de l'Associació de Celíacs de Catalunya, una entitat que assessora de manera gratuïta els establiments que vulguin obtenir l'acreditació. També en supervisa les instal·lacions i en forma el personal, com s'explica en aquest vídeo:
Les reclamacions a l'associació per intoxicacions en establiments no acreditats que diuen que serveixen plats sense gluten han crescut més d'un 600% des del 2014. L'entitat ofereix, al seu web, un buscador d'establiments i botigues sense gluten acreditats a Catalunya i Menorca.
Què és la celiaquia?
La celiaquia és un trastorn de base autoimmune que apareix per predisposició genètica i suposa una intolerància permanent al gluten del blat, el sègol, l'ordi, la civada, l'espelta, el kamut i el triticale.
La ingesta de gluten causa atròfia a les vellositats de l'intestí prim i afecta la capacitat d'absorbir els nutrients. Si no es diagnostica, a la llarga es poden desenvolupar greus problemes de salut, com limfoma intestinal, infertilitat, depressió o osteoporosi prematura, entre d'altres.
No hi ha cap tractament farmacològic per a aquesta malaltia. L'única solució és seguir una dieta sense gluten durant tota la vida.
L'Associació de Celíacs de Catalunya explica al seu web tots els símptomes i complicacions associades a aquesta malaltia i classifica els aliments aptes per a celíacs, però també alerta que "no s'ha de començar una dieta sense gluten abans d'haver estat diagnosticat de celiaquia".
Segons el Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya, seguir una dieta sense gluten si la persona no és celíaca és una imprudència, per una banda, perquè el gluten és beneficiós per a la salut i, per l'altra, perquè normalment són dietes que contenen més sucre, més sal i més greixos.
- ARXIVAT A:
- Alimentació Salut