On són els mosquits tigre? Una aplicació permet saber si en tens a prop

Un projecte del Centre d'Estudis Avançats de Blanes ha creat una aplicació que permet conèixer la presència i l'activitat de cinc espècies de mosquit
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ciència

Un dels animals que més ens preocupen durant l'estiu són els mosquits. Les seves picades i els seus brunzits a mitjanit poden arribar a desesperar-nos, però aquesta situació podria tenir solució ben aviat. Us imagineu què passaria si poguéssiu saber on són els mosquits en tot moment?

Un projecte pioner liderat pel Centre d'Estudis Avançats de Blanes ha creat una aplicació amb un mapa interactiu que permet conèixer gairebé en temps real on són aquests insectes arreu de l'Estat.

La investigació, que uneix ciència ciutadana i big data i que porta el nom de "Mosquito Alert", inclou més de 69.500 informes de mosquits i 30.000 de picades, i aquestes dades permeten als usuaris saber quines espècies hi ha a la seva zona i conèixer-ne la morfologia.

Frederic Bartumeus, codirector del projecte i investigador del CEAB, explica que l'objectiu és monitorar fins a cinc espècies de mosquit que preocupen perquè les seves picades poden transmetre malalties com el dengue o la febre groga.

"Són quatre mosquits del gènere edes, el mosquit de la febre groga, el mosquit del Japó, el de Corea i el mosquit tigre, cosins germans. I també hem incorporat el mosquit comú perquè és un transmissor de la del Nil."

La incidència d'aquestes malalties ha augmentat de manera dràstica en les últimes dècades, i l'absència actual de vacunes eficaces fa de la prevenció i el control dels mosquits les millors eines per combatre-les.

El projecte "Mosquito Alert" se centra a detectar fins a cinc espècies de mosquit (CCMA)

L'objectiu, preveure un brot de malalties infeccioses

Aquesta aplicació és el resultat de la feina que fan, des de fa anys, al Centre d'Estudis Avançats de Blanes. Alguns dels seus èxits han estat la detecció a Astúries del mosquit del Japó, que ha permès activar els protocols per controlar-lo.

Un èxit que ha servit perquè, a partir d'ara, el Ministeri de Sanitat impulsi aquesta plataforma per fer-la extensiva com a eina de vigilància a tot l'estat espanyol. Bartumeus assegura que l'objectiu és "preveure un brot de malalties infeccioses transmeses per mosquits":

"A Itàlia o a França hi ha hagut brots epidemiològics de malalties transmeses per mosquits en els últims de forma recursiva. Cada estiu arriben viatgers amb aquestes infeccions i hi ha mosquits que poden transmetre la infecció a persones sanes. Per això estem en tanta tensió vigilant aquests mosquits"

Qui pot participar en el projecte?

A més de visualitzar la presència de les diferents espècies de mosquits, l'aplicació també permet consultar on s'han documentat picades d'aquests insectes, una informació de la qual els experts no podrien disposar sense la participació ciutadana.

Eli Mora, tècnica de comunicació del projecte, explica que totes aquelles persones que vulguin col·laborar en la investigació poden aportar dades a través de l'app, que és gratuïta.

"Convidem la ciutadania a fer servir l'aplicació per ajudar-nos a reportar, d'una banda, espècies de mosquits. Si troben un mosquit poden fer-li una foto que es vegi el tòrax, que és el que els experts faran servir per identificar-lo. I un cop tinguin la identificació es publicarà al mapa que té una nova identificació."  

A banda, també es pot informar de larves en embornals i es poden notificar les picades i el lloc on s'han produït, i l'aplicació ofereix eines perquè qualsevol persona pugui aprendre a identificar les diferents espècies i prendre mesures, sigui protegint-se per evitar-ne les picades o bé eliminant dels patis i balcons els llocs on podrien criar.  

 

ARXIVAT A:
Ciència Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut