ONG internacionals pels drets humans denuncien "serioses irregularitats" en el judici
La Federació Internacional de Drets Humans, que agrupa 184 organitzacions de 112 països, i Euromed Rights, una xarxa de 80 entitats d'Europa i el Mediterrani, han publicat un informe d'observació del judici del procés
Dues entitats que agrupen ONG internacionals de defensa dels drets humans denuncien "serioses irregularitats" en el judici del Tribunal Suprem als líders independentistes.
Els autors de l'informe són la Federació Internacional de Drets Humans, amb seu a París i que integra 184 organitzacions, i l'Euromed Rights, on hi ha entitats de 80 països d'Europa i el Mediterrani. L'han publicat aquest dimecres sota el títol "Informe d'observació sobre el procés judicial a Madrid contra els polítics i líders associatius catalans".
En l'informe, basat en l'observació directa de diverses sessions, defensen que el judici no ofereix les garanties necessàries per qualificar-lo de just.
Entre els arguments, els observadors internacionals diuen que hi ha declaracions estereotipades dels cossos de seguretat que resulten poc espontànies i que s'incorporen proves d'altres procediments, violant el dret a un judici just.
També critiquen que només es poguessin veure vídeos els últims dies del judici, així com la presència de Vox.
Sis punts claus
En l'informe es denuncia també que es vulnera el principi de contradicció i que s'utilitzin proves d'altres procediments judicials. Les principals conclusions de l'informe són:
"Els observadors constaten que, sota l'aparença d'una organització perfecta, falta l'element essencial del judici: el principi de contradicció, que hauria de permetre a cada part expressar-se i treure a la llum la veritat dels fets al·legats.
Els observadors qüestionen les condicions en què es van fer les audiències als testimonis. ¿Es pot esperar que un agent de les forces de seguretat digui alguna cosa que no sigui el que hagués dit el seu superior un dia abans davant el tribunal? Com a resultat, durant les audiències als testimonis, els mateixos discursos es repeteixen sovint com declaracions estereotipades, cosa que posa en dubte l'espontaneïtat i la veracitat de les declaracions.
Els múltiples procediments en diferents jurisdiccions i la seva centralització, tard i de manera incompleta, al Tribunal Suprem constitueixen, segons els observadors, una violació del dret a un judici just. Malgrat que diversos d'aquests procediments no estan tancats, alguns dels elements d'aquests es van utilitzar durant el judici. Els observadors creuen que part dels fets de la Fiscalia es basen en una investigació que se centra en fets anteriors i aliens al cas.
Les condicions en què es van examinar les proves, així com la presentació de vídeos, també deixen a desitjar donat que només es van realitzar els últims dies del judici, cosa que va impedir que es produís una discussió o un veritable debat a favor del principi de contradicció.
Pel que fa al dret d'apel·lació: els observadors consideren que la qualitat professional d'un jutge no és un criteri pertinent capaç de compensar la falta d'una doble instància, l'única que permet que altres magistrats puguin reexaminar el cas.
La presència dins l'acusació d'un partit polític (Vox) que no ha sigut víctima de res i que defensa tesis oposades a les dels acusats."
Els autors de l'informe
Les conclusions de l'observació l'han publicat aquest dimecres la Federació Internacional de Drets Humans (FIDH), formada per 184 associacions de 112 països diferents, i l'Euromed Rights, una xarxa que agrupa 80 organitzacions, institucions i persones de països d'Europa i el Mediterrani.
Abans de la celebració del judici, les dues organitzacions ja van emetre un comunicat explicant que hi enviarien observadors:
"La naturalesa sensible del cas i els procediments judicials que s'han realitzat fins al moment han impulsat Euromed Rights i la FIDH a enviar una missió d'observació al judici per garantir el seu correcte desenvolupament, dins del respecte de les normes internacionals en matèria de garanties processals."
Dominique Noguères, vicepresident de la Lliga Francesa de Drets Humans, i Alexandre Faro, com a advocat del Tribunal d'Apel·lació de París, van assistir a diverses sessions del judici en representació de les entitats. L'encàrrec es va realitzar en col·laboració amb la plataforma International Trial Watch amb més de 60 observadors internacionals, asseguren les entitats.
La FIDH agrupa 184 ONG nacionals pro drets humans de 112 països. Va néixer el 1922 compromesa amb la defensa dels drets definits en la Declaració dels Drets Humans.
Per la seva banda, l'entitat Euromed Rights va néixer el 1997 inspirada en el procés de Barcelona del 1995.
- ARXIVAT A:
- Judici procésProcés catalàReferèndum 1-O