Accés tallat, a Detroit, al pont Ambassador, bloquejat per desenes de camions (Reuters/Rebecca Cook)

Ontario declara l'estat d'emergència pel bloqueig fronterer dels camioners al Canadà

Els camioners han col·lapsat la capital, Ottawa, en les protestes des de fa dues setmanes per l'obligació de vacunar-se; França està en alerta per si es repliquen a París

Juli Rodés AlmerActualitzat

Ontario, en estat d'emergència. El primer ministre d'aquesta província canadenca, Doug Ford, ha declarat aquest divendres l'estat d'emergència a causa de la protesta dels camioners de l'autoanomenat Comboi per la Llibertat, que fa dues setmanes va començar a arribar a Ottawa, la capital, i que manté bloquejats tres passos fronterers amb els Estats Units.

"Prendrem les mesures que calguin per garantir la reobertura de la frontera. I als residents atrapats en el setge d'Ottawa els dic que ens assegurarem que puguin tornar a la vida normal al més aviat possible", ha dit Ford.

La protesta va néixer contra l'obligació de vacunar-se per als camioners que circulen a banda i banda de la frontera amb els Estats Units, pactada pels dos països a mitjans de gener.


Tallat el pont Ambassador

Aquest divendres el tribunal suprem d'Ontario ha ordenat el desallotjament dels manifestants que bloquegen el pont Ambassador, el pas principal cap als Estats Units i aquest dissabte la policia ha començat a desallotjar de manera pacífica els manifestants que impedien el pas en aquest punt fronterer crucial per al comerç.

El primer ministre federal, Justin Trudeau, ha assegurat que, malgrat ja hi ha problemes de subministraments, no mobilitzarà l'exèrcit, que és "l'últim, l'últim recurs":

"Vull recordar a tothom que els polítics no dirigeixen la policia en una societat democràtica, però puc assegurar-los que la Policia Muntada està treballant amb els departaments de policia locals i provincials per fer complir la llei. Tot està sobre la taula, perquè aquesta activitat il·lícita ha d'acabar i acabarà."


Biden truca Trudeau

Trudeau ha dit això després que els partits de l'oposició l'acusessin de manca de lideratge i que el president dels EUA, Joe Biden, el truqués perquè es desbloquegi almenys el pont Ambassador.

Per aquest pont, a 750 quilòmetres d'Ottawa i que comunica el Canadà amb Detroit, als EUA, per sobre del canal que uneix els llacs Huron i Erie, hi passa una quarta part del trànsit de mercaderies entre els 2 països.

Això suposa un trànsit diari de 8.000 camions que transporten béns per valor de més de 345 milions d'euros cada dia.

Un manifestant passa per davant dels camions que bloquegen Ottawa (Reuters/Patrick Doyle)

Manifestants molt "sofisticats"

Sobre el terreny, el cap de la policia d'Ottawa, Peter Sloly, ha admès que s'enfronten a "un nivell completament sofisticat de manifestants", amb una "organització forta, provincialment i nacionalment".

La capital federal ha vist convertits els principals carrers en l'aparcament a l'aire lliure d'uns 3.000 camions i el lloc d'acampada d'entre 10.000 i 15.0000 persones.

Sloly espera l'arribada de reforços provincials i federals en les pròximes 48 hores, mentre es tem que els manifestants puguin augmentar coincidint amb el cap de setmana.

Un resident d'Ottawa protesta contra els manifestants que bloquegen la ciutat fa dues setmanes (Reuters/Patrick Doyle)

Fins ara la policia d'Ottawa -on Trudeau va declarar l'estat d'emergència- ha fet 25 detencions i ha mirat d'evitar l'arribada de subministraments -queviures i combustible- als camioners, per mirar de forçar-los a marxar.

El bloqueig ja causa enfrontaments -fins ara verbals- entre els manifestants i molts residents indignats amb el bloqueig de la seva ciutat i amb la incapacitat de les autoritats de resoldre la situació.

A més de la capital, Ottawa, i el pont Ambassador, el bloqueig s'ha consolidat a dos altres punts fronterers amb els Estats Units menys importants.


A França els imiten

Quan fa dues setmanes que els primers camioners del Comboi de la Llibertat del Canadà van començar a arribar a Ottawa, les autoritats de França estan en alerta per evitar que una protesta semblant col·lapsi París.

Els camioners tenen ordres de no entrar a la ciutat, però això no ha impedit que n'hi hagi molts que aquest divendres s'hi dirigissin des de diversos punts de França per emular els seus companys del Canadà.

Milers de policies s'han desplegat aquest divendres i durant el cap de setmana està previst desplegar-ne més, establint controls a les principals vies d'accés a la capital del país.

Aquest dissabte al matí han començat a arribar centenars de vehicles provinents de ciutats com Niça, Lille o Estrasburg a la ronda de circumval·lació de París.

Manifestants surten de Vimy, al nord de França, per sumar-se al Comboi de la Llibertat que vol arribar a París (Reuters/Pascal Rossignol)

Encara no se sap, però, la capacitat de convocatòria de la protesta, que a França sembla haver reunit un grup heterogeni de contraris al president, Emmanuel Macron, que inclou les persones contràries a les restriccions pandèmiques, elements de l'extrema dreta i el moviment dels Armilles Grogues, que es tem que ara pugui revifar.

A dos mesos de les eleccions presidencials, diversos líders polítics hi han dit la seva, alguns en un intent de capitalitzar la protesta.

El candidat ecologista, Yannick Jadot, i el líder d'Els Republicans a l'Assemblea Nacional, el conservador Damien Abad, s'hi han mostrat en contra.

Arribada a Lió del Comboi de la Llibertat (Reuters)

Jean-Luc Mélenchon, de La França Insubmisa, en canvi, i Marine Le Pen, líder de Reagrupament Nacional, l'antic Front Nacional, d'extrema dreta, ha mostrat la seva comprensió amb el Comboi de la Llibertat.

Des del govern francès, el secretari d'Estat d'Afers europeus, Clément Beaune, ha desqualificat la protesta assegurant, amb vehemència, que "no és el Comboi de la Llibertat, és el comboi de la vergonya i de l'egoisme" i que els seus integrants "no són patriotes, són uns irresponsables".


Nova Zelanda, quatre dies de protestes

El Comboi de la Llibertat canadenc també ha inspirat les protestes a l'altre extrem del món, a Nova Zelanda, on ja fa quatre dies que milers de manifestants ocupen els voltants del Parlament, a Wellington, la capital, i els carrers adjacents amb camions, cotxes, autocaravanes i motos.

Protesta contra la primera ministra neozelandesa, Jacinda Ardern, en un dels vehicles de la protesta a Wellington (Reuters/Praveen Menon)

Dijous, la policia va detenir 120 persones durant l'intent de desallotjament dels acampats, però no va aconseguir el seu propòsit.

La protesta és contra les restriccions pandèmiques, que han aconseguit mantenir Nova Zelanda pràcticament lliure de covid-19.

ARXIVAT A:
FrançaNova ZelandaCanadà
Anar al contingut