Interior del comitè federal del PSOE (ACN)
Interior del comitè federal del PSOE (ACN)
Madrid

Onze hores de comitè federal per canviar el rumb del PSOE

RedaccióActualitzat

Més d'onze hores de comitè federal han calgut per donar un desenllaç a la crisi oberta del PSOE. La dimissió de Pedro Sánchez dóna la victòria als crítics després d'un dia convuls.

La jornada començava a les nou del matí a la seu de Ferraz. Fins al migdia no hi ha hagut manera de desencallar la mesa. Fins a les sis de la tarda no s'ha plantejat el primer punt de l'ordre del dia. La situació ha quedat tan enrocada que a les vuit els crític plantejaven una moció de censura, que la mesa ha bloquejat. Poc després s'ha produït la votació definitiva, que ha acabat amb la dimissió del secretari general.

Aquesta és la crònica d'un dia convuls...

Encallats per la mesa i el cens

El comitè federal ha estat bloquejat tot el matí pels enfrontaments entre crítics i oficialistes a l'hora de configurar la mesa i els protocols de votació.

La tensió dels dies previs s'ha fet notar des de l'inici de la reunió. El comitè federal ha acumulat recés rere recés i ha trigat hores a acordar la mesa. És la que ordena el debat i, per tant, la que marca si s'imposa el full de ruta dels oficialistes, que volen que es convoquin primàries per al 23 d'octubre i un congrés extraordinari els dies 12 i 13 de novembre, o el dels crítics, que volen fer una votació sobre el lideratge de Sánchez.

Finalment, s'ha mantingut la composició tradicional: Conformen la mesa l'andalusa Verónica Pérez, la representant del sector crític, que dimecres va assegurar que era l'única autoritat del PSOE; el basc Rodolfo Ares, i la catalana Núria Marín, aquests dos últims considerats pròxims a Sánchez.

També hi ha hagut debat en la composició del cens i el sistema de votació. El cens és vital perquè es preveu que la votació tindrà un resultat molt ajustat entre el sector crític i el favorable a Pedro Sánchez. El sector crític no vol que els oficialistes, encapçalats pel secretari general, Pedro Sánchez, tinguin vot en la reunió. A més, demanen que el vot sigui secret. Hi ha 253 persones acreditades en aquest comité extraordinari.

A l'ordre del dia hi havia decidir si se celebra un congrés extraordinari i unes primàries o si el partit es posa en mans d'una gestora. Els crítics volen que es voti l'informe de tres dels cinc membres del Comitè de Garanties que proposa la constitució d'una comissió gestora.

En el rerefons, els socialistes han de posicionar-se entre facilitar amb la seva abstenció un nou govern de Mariano Rajoy o mantenir el seu "no" a Rajoy i provar de fer un govern alternatiu.

Propostes i contrapropostes

A primera hora de la tarda s'ha arribat amb la mesa constituïda, però el comitè bloquejat. Per sortir de l'atzucac, Pedro Sánchez ha proposat una opció de consens: readmetre els 17 membres dimissionaris de l'executiva i celebrar una reunió dilluns per pactar un nou comitè federal.

El sector crític no ha comprat aquesta proposta. El president de l'Aragó, Javier Lambán, ha respost a Sánchez que ja no és secretari general.

La proposta de Sánchez ha obert un torn de paraula amb més de 150 peticions. Entre d'altres, ha parlat Susana Díaz. La presidenta andalusa ha receptat calma i ha demanat que es voti en l'ordre del dia l'informa del Comitè de Garanties que proposa una gestora. Aquesta proposta també ha quedat desestimada.

Votació en suspens

Després de vuit hores, la mesa del comitè federal ha acceptat votar la proposta inicial de Pedro Sánchez: la celebració d'un congrés extraordinari i unes primàries exprès.

Els dos representants de la mesa del sector oficialista ha convocat la votació en urna. El sector crític ha decidit no participar en la votació perquè ni hi veien garanties. Finalment, s'ha suspès.

Amenaça de moció de censura

Poc abans de les vuit, el sector crític ha demanat la votació d'una moció de censura contra Pedro Sánchez. La mesa del comitè federal, però, ha rebutjat la petició emparant-se en una norma del partit que diu que podran no admetres propostes que no s'han comunicat cinc dies abans.

Per demanar una moció de censura calen el 20% de signatures del membres del comitè. Els crítics asseguren que n'han aconseguit 129, més de la meitat dels membres presents. Per forçar la sortida del secretari general necessiten la majoria absoluta dels 253 inscrits al Comitè.

La situació és tan tensa que fins i tot el dirigent Juan Antonio Pérez Tapias ha abandonat el comitè federal assegurant que el partit està trencat. "Això no té solució", ha reblat.

Sortida de l'atzucac i dimissió

Davant d'aquesta situació, els dos sectors han arribat a un acord: calia una votació. S'ha decidit votar la proposta inicial de Pedro Sánchez, però aquest cop amb votació nominal i dient Sí o No cadascun dels membres.

Els partidaris del fins ara secretari general han perdut la votació per 25 vots. 133 a favor contra 107. Poc després, Sánchez ha anunciat la seva dimissió.

Conversa Iceta-Susana Díaz

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i la líder del PSOE a Andalusia, Susana Díaz, s'han reunit en solitari al matí en una terrassa interna de la seu de Ferraz.

Segons una fotografia que ha fet pública la periodista María Eizaguirre:


Els dos dirigents han conversat en privat una estona a primera hora abans de la reunió extraordinària del comitè federal que s'ha fet a Madrid.

Ambient de crispació al carrer

Diversos militants i simpatitzants socialistes han increpat i llançat insults com "traïdors" als dirigents crítics amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a la seva entrada a la seu del carrer Ferraz. Desenes de militants han ignorat la crida feta divendres des del partit i s'han acostat fins a la seu socialista. En alguns moments, els insults han pujat de to i han arribat a l'enfrontament.  

Amb crits com "No és no" o "Aneu-vos-en a Génova" han entrat a la seu el diputat Eduardo Madina i el president d'Aragó, Javier Lambán, que hi ha hagut d'accedir protegit davant d'una sonora esbroncada. Els manifestants també han dedicat insults a la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, que ha accedit a la seu de Ferraz a primera hora del matí a l'interior d'un vehicle.

Els manifestants exhibien diversos cartells de protesta, amb lemes com  "Els barons del PSOE són la màfia".

Anar al contingut