
Opa del BBVA al Sabadell: ajornat el dictamen de Competència per l'apagada
La reunió que havia de donar llum verda al dictamen s'ha suspès per la caiguda elèctrica
La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha decidit ajornar, arran de l'apagada elèctrica a tota la Península, el dictamen sobre l'opa llançada pel BBVA per adquirir el Banc Sabadell, just quan fa un any que es va presentar.
La decisió s'hauria pogut donar a conèixer aquesta tarda, després de la reunió prevista a Madrid, però tampoc es descartava que s'ajornés a dimecres, quan la CNMC té convocada una segona reunió.
Fonts de la comissió apunten que la decisió no serà unànime i que quedarà subordinada al compliment de compromisos i condicions per part del BBVA.
La resolució tampoc serà ferma, i, a més, un cop tingui la llum verda de Competència, la pilota de l'opa passarà a la teulada del ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, que sempre s'ha mostrat contrari a l'operació. Cuerpo haurà de decidir si eleva l'operació al Consell de Ministres, que pot acceptar-la o bé endurir-ne les condicions. L'executiu de Sánchez no pot vetar l'opa, però sí frenar-la.
Si l'opa seguís el seu camí, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) hauria de recopilar tota la informació disponible i presentar-la als accionistes, perquè decideixin si l'accepten o no.
L'oferta del BBVA als accionistes del Sabadell
Amb l'oferta de fusió de fa un any, es reprenien les negociacions que ja hi havia hagut l'any 2020 i que no havien prosperat. El BBVA va oferir als accionistes del Sabadell una prima del 30% sobre el preu que tenien els títols abans que es fes l'oferta.
Es va comprometre a tenir una doble seu operativa, la del BBVA a Madrid i els serveis centrals que el Sabadell té a Sant Cugat; a mantenir la marca "Sabadell" i també la plantilla de l'entitat vallesana.
Sectors econòmics, polítics i socials de Catalunya van expressar de seguida els seus recels a l'operació. De fet, fins i tot, Foment del Treball, Pimec o la Cambra de Comerç de Sabadell ho van recórrer a la justícia i caldrà veure què decideixen els tribunals.
El 6 de maig de fa un any, el Consell d'Administració del Banc Sabadell va rebutjar l'oferta del BBVA en considerar-la insuficient per als accionistes i per als interessos de l'entitat, els empleats i els clients.
El BBVA va respondre amb una opa hostil per aconseguir el control total del Sabadell i absorbir-lo. Una operació que no es veia des que el 1987 l'antic Banc Bilbao va voler integrar el Banesto sense èxit.
L'opa ha rebut les autoritzacions de tràmit com les del Banc d'Espanya, el Banc Central Europeu, la Comissió Europea o altres organismes internacionals.
Qui va demanar més temps per estudiar l'operació va ser la Comissió dels Mercats i la Competència espanyola, que no en va tenir prou amb la primera fase d'anàlisi per donar-hi el vistiplau.
- ARXIVAT A:
- Banca