Open Arms atura temporalment els rescats al Mediterrani central i operarà al sud d'Espanya
- TEMA:
- Migracions
L'ONG dedicada al rescat d'immigrants Proactiva Open Arms deixarà d'operar al Mediterrani central temporalment i treballarà a partir d'ara a l'estret de Gibraltar i al mar d'Alborán.
El motiu és que, després del tancament dels ports d'Itàlia i Malta, el flux d'immigrants s'ha desplaçat de les costes de Líbia, on ha operat preferentment l'ONG els últims anys, al sud d'Espanya.
Òscar Camps és el Director ONG Proactiva Open Arms:
"No tenim ports per atracar, no tenim base operativa per fer la logística, i tenim un vaixell de 44 anys que ha de fer moltes milles cada cop que necessita canvi de tripulació o cada vegada que ha de fer un desembarcament."
"Ens ho poden posar més difícil. Som una organització petita i tenim moltes limitacions i, si no tenim el recolzament de ninguna administració, estem sols allà al mig."
El canvi s'ha oficialitzat amb un acord amb el Ministeri de Foment perquè Open Arms s'uneixi als dispositius de Salvament Marítim.
A través de dues piulades a Twitter, Salvament i Open Arms han fet l'anunci i han afegit que els operatius els coordinarà Salvament Marítim.
Notícia relacionada: Itàlia confisca el vaixell de l'ONG Proactiva Open Arms
"Sumar esforços i equips"
Tot plegat, amb l'objectiu "de sumar esforços i equips allà on som necessaris":
Treballar de forma coordinada
A través d'un comunicat, Foment ha subratllat que han acceptat la proposta de col·laboració de l'ONG badalonina amb l'objectiu de treballar de forma coordinada, i que en les pròximes setmanes es concretarà la fórmula jurídica que ho farà possible.
El govern espanyol emmarca l'acord en les noves formes de tractar el fenomen de les migracions, basades en "la defensa dels drets humans i el manteniment de la seguretat a les fronteres".
Notícia relacionada: Líbia amenaça Open Arms de disparar-li si s'acosta al seu territori
Notícia relacionada: La crònica del rescat més gran de Proactiva Open Arms al Mediterrani
Conseqüència de "les polítiques inhumanes"
Fonts de l'ONG han explicat que l'acord amb el govern espanyol és conseqüència de "les polítiques inhumanes" d'altres executius europeus, que han provocat el tancament dels ports d'Itàlia i Malta.
Afegeixen que això ha fet augmentar el flux migratori al sud d'Espanya i comporta que la seva tasca a l'Estret i al mar d'Alborán sigui, doncs, encara més important.
"Per nosaltres, el més lògic és oferint-se a poder donar un cop de mà a la frontera sud perquè tampoc tenim molts més recursos per suportar tota aquesta tensió, tota aquesta pressió i tota aquesta distància constantment, contínuament."
Proactiva Open Arms va néixer ara fa gairebé 3 anys i, des de llavors, ha rescatat 27.000 persones al mar Mediterrani.
Notícia relacionada: Frontex culpa les ONG de facilitar el tràfic de persones
La política europea
Líbia va rebre l'any passat 130 milions d'euros de la Unió Europea per aturar el flux migratori i 46 més per equipar i formar els guardacostes. Però Líbia està en mans de grups armats disposats a qualsevol cosa, inclús a disparar als que fugen des de la platja, per tal d'aconseguir la generosa recompensa de Brussel·les.
En plena crisi migratòria, Europa va apostar per pagar primer a Turquia, des d'on centenars de milers de refugiats van marxar cap a Grècia el 2015, i després a Líbia, on es va traslladar la ruta de la immigració clandestina, ara en direcció a Itàlia.
L'arribada de la populista i xenòfoba Lliga al govern italià l'u de juny va marcar un punt d'inflexió. L'Aquarius de la francesa Sos Mediterranée es va convertir en el símbol de la nova política italiana. Amb més de 600 persones a bord, Malta i Roma es van estar barallant per no acollir-lo fins que Pedro Sánchez li va oferir el port de València. Des de llavors, el ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, no ha perdut l'ocasió per criminalitzar les ONGS i a acusar-les de col·laborar amb els traficants de persones.
"Què fan aquests desgraciats? Carreguen sers humans, carn humana. Perquè són bons? Crec que no ho fan perquè són bons, sinó pels seus interessos".
La immigració s'ha convertit en una perillosa arma política.
- ARXIVAT A:
- Migracions