Open Arms rescata 124 migrants de dos naufragis en menys de 24 hores
- TEMA:
- Migracions
El vaixell Open Arms, de l'ONG catalana del mateix nom, ha rescatat, en només 24 hores, 124 persones, víctimes de dos naufragis diferents al Mediterrani central, davant la costa de Líbia.
El rescat més recent ha estat aquesta matinada: 69 persones, que primer Open Arms havia xifrat en una menys.
Òscar Camps, responsable d'Open Arms, ha explicat en un missatge a Twitter -abans d'actualitzar la xifra- que els migrants rescatats presenten "signes inequívocs de la violència patida a Líbia", des d'on s'havien embarcat precàriament per intentar arribar a Europa.
Camps també ha explicat que entre aquestes persones salvades al mar hi ha dos nens i dues dones embarassades, una de les quals a punt de donar a llum.
Unes hores abans d'aquest rescat, dijous, l'Open Arms ja havia fet un primer rescat: 55 persones, entre les quals 16 dones i dos nadons.
Es dona la circumstància que l'Open Arms havia tornat a operar al Mediterrani central feia només tres dies, després de tenir una avaria.
Ara, després d'haver dut a terme aquests dos rescats, l'Open Arms necessita trobar un port segur on desembarcar les 124 persones que ha salvat de morir ofegades.
Està en la mateixa situació que el vaixell Alan Kurdi, de l'ONG alemanya Sea Eye, que fa uns dies va rescatar 40 persones.
El ministre de l'interior italià, l'ultradretà Matteo Salvini, que dimecres ja havia anunciat, a Twitter, que prohibiria no només que l'Alan Kurdi desembarqui en un port d'Itàlia, sinó també que navegui per aigües de sobirania italiana, ha fet un nou missatge, aquest dijous, anunciant als vaixells d'ONG que hi ha al Mediterrani: "Si entren a les aigües territorials italianes, les agafem una per una".
Salvini rebla les amenaces amb un desafiament: "A veure qui es cansa abans."
Open Arms ja ha lamentat aquesta situació i les possibles conseqüències legals de salvar vides al mar.
Celaá: "Esperem que actuïn d'acord amb la normativa"
A les multes anunciades des d'Itàlia cal afegir que Espanya ha prohibit a Open Arms reprendre la recerca de pateres i que el 4 de juliol la Marina Mercant va notificar a l'ONG que s'enfrontaria multes de fins a 900.000 euros si trencava aquesta disposició.
Preguntada per quina és la posició del govern sobre els rescats duts a terme per l'Open Arms aquests últims dies, les possibles sancions i la possibilitat que els migrants puguin ser traslladats a Espanya, la portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, ha declarat que l'executiu presidit per Pedro Sánchez espera que l'ONG estigui "actuant d'acord amb els convenis internacionals".
"Sembla que l'Open Arms es dirigeix a un altre port en concret, esperem des del govern que estigui actuant d'acord amb els convenis internacionals i a la normativa nacional que se li aplica."
Isabel Celaá, portaveu del govern espanyol en funcions (EFE/Fernando Alvarado)
Celaá, que ha afegit que "és molt valuós tot el que significa el rescat de les persones", també ha volgut posar en valor els rescats duts a terme pel govern espanyol a través de Salvament Marítim:
"També els vull dir que Salvament Marítim del govern, aquest any, i això és important, ha rescatat més de 8.000 persones en opercions d'immigració irregular. I l'any 2018 vam assistir a gairebé 50.000 persones."
"És molt valuós tot el que significa el rescat de les persones, però també vull que atenguin també al que és el treball habitual d'un govern que atén amb una sensibilitat extraordinària -no ens compararem amb ningú- tot el que significa zones de salvament marítim, les que li corresponen i, de vegades, aqulles que corresponen a altres."
- ARXIVAT A:
- Migracions