Open Arms va al Parlament Europeu per denunciar la "criminalització" dels rescats
- TEMA:
- Migracions
Una llanxa de l'ONG Proactiva Open Arms ha arribat aquest dimecres fins a la seu del Parlament Europeu d'Estrasburg per un canal del riu Rin, que passa pel costat.
L'acció l'han fet per reclamar que s'acabi la "criminalització" de les ONG dedicades a rescatar els migrants que intenten arribar a Europa creuant el Mediterrani irregularment.
Gairebé 600 ofegats el 2019
L'ONG ha fet coincidir l'acció amb la sessió constitutiva del nou Parlament Europeu, que s'està fent a Estrasburg aquests dies, per reclamar que s'acabin els impediments que els posen els governs europeus per actuar.
Anabel Montes, cap de missió d'Open Arms, ha recordat que aquest 2019 ja s'han ofegat, com a mínim, 597 persones al Mediterrani:
"Exigim, en primer lloc, que s'aturi la criminalització de totes les persones que estan ajudant altres persones i que no es permeti que es facin més criminalitzacions."
"La situació ha anat empitjorant cada vegada més per a totes les organitzacions amb tota mena de difamacions, de criminalitzacions, per parar-nos de qualsevol manera."
"Si no ens volen fer cas ni venir on som, nosaltres anem a ells."
Fins a 900.000 euros de multa a Espanya
Volen que la UE s'impliqui molt més del que està fent ara, fent complir els convenis que ja han signat els països europeus, sobretot els del Mediterrani, convenis que permeten el rescat de persones i també l'assistència humanitària.
Es troben, en canvi, que se'ls impedeix físicament practicar aquests rescats i estats com Espanya té previstes multes de fins a 900.000 euros en cas que s'intenti rescatar persones que estiguin creuant l'estret de Gibraltar.
Acusacions d'organització criminal
Montes ha explicat que a Itàlia van acusar-la de pertànyer a una organització criminal perquè es va negar a entregar a les milícies de Líbia que actuen com a guardacostes els migrants que havia rescatat.
El seu cas recorda el que ha viscut aquest cap de setmana Carola Rackete, la capitana del Sea Watch 3, detinguda per haver portat fins a l'illa italiana de Lampedusa els 40 migrants que va rescatar a alta mar.
A Rackete, la fiscalia italiana també la va acusar d'organització criminal, però el jutge la va deixar en llibertat perquè va considerar que només havia complert "amb un deure".
Uns quants eurodiputats han donat suport a l'acció d'Open Arms: Miguel Urbán, de Podem, Ernest Urtasun, de Catalunya En Comú, i Diana Riba, d'ERC.
L'ONG ha aprofitat per portar un document al Parlament Europeu demanant que s'obligui als estats membres a complir les lleis i els convenis internacionals que permeten el rescat al mar, i també perquè s'acabi amb les multes i les detencions.
- ARXIVAT A:
- Migracions