Operació anticorrupció a Sitges: què buscava la Policia Nacional?
- TEMA:
- Corrupció
L'Ajuntament de Sitges va acceptar documents falsos per justificar subvencions, segons la interlocutòria de la jutge, a la qual ha tingut accés Efe. Una persona del consistori hauria denunciat aquestes irregularitats i tot va desembocar en l'operació policial d'aquest dimecres, amb 11 detinguts. Aquest divendres passaran a disposició judicial només dos dels detinguts; les citacions de l'alcaldessa, Aurora Carbonell, i el regidor s'han ajornat.
La detenció de Carbonell i de 10 persones més forma part d'una operació que ha inclòs l'escorcoll en dependències municipals i en domicilis dels detinguts, principalment els responsables d'una empresa de Sitges.
El motiu és que hi ha indicis que aquesta empresa, anomenada Taula del Tercer Sector Sitges-Garraf, hauria estat beneficiària de subvencions i també de contractes menors sense concurs públic de manera irregular.
Per això s'investiga aquest cas per si hi s'han comès els delictes de prevaricació, malversació i falsedat documental entre el 2017 i el 2022 en aquestes subvencions i contractes a l'Ajuntament de Sitges.
La investigació la va posar en marxa el jutjat fa poc més d'un any, i a més de Carbonell, s'ha detingut Joan Carles Nicolàs, responsable de l'empresa beneficiària, i exregidors i funcionaris municipals.
Els exregidors són Guillem Escolà i Jaume Monasterio, que repeteix en l'actual legislatura, i els funcionaris, el secretari Òscar Buxeras, una tècnica de platges i una persona ja jubilada, entre altres.
L'operació ha estat criticada pel Col·legi de l'Advocacia de Barcelona perquè el jutjat no havia ordenat les detencions, i perquè la Policia Nacional va emmanillar els detinguts per endur-se'ls a la comissaria.
Una denúncia interna hauria alertat de les irregularitats
Segons diversos mitjans, la investigació va començar després de la denúncia d'algú de dins de l'Ajuntament, que va alertar d'irregularitats en les subvencions i en els contractes menors.
La hipòtesi d'investigació és que s'haurien fet pagaments anuals de cent mil euros a entitats vinculades a Nicolás, fraccionats en contractes menors per saltar-se la normativa. En total, uns sis-cents mil euros.
Aquestes informacions atribueixen a l'informe policial l'afirmació que aquestes feines s'haurien d'haver licitat en concurs públic, i també hi ha sospites que es va pagar dues vegades per les mateixes feines.
En concret, l'informe apunta que l'Ajuntament pagava subvencions a l'empresa per contractar persones amb risc d'exclusió social, i alhora li adjudicava directament contractes menors per pagar aquestes persones.
L'operació ha alterat la política municipal de Sitges
L'operació s'ha fet pocs dies després de la constitució de l'Ajuntament de Sitges, en què Carbonell va aconseguir mantenir l'alcaldia gràcies a un pacte que va apartar la candidata guanyadora, Mònica Gallardo, de Junts per Sitges.
El pacte es va gestar entre 5 candidatures la setmana passada, i l'operació policial s'ha fet quan el govern de Sitges encara no està format, de manera que la política municipal està quedant afectada.
Segons fonts de l'oposició, el president de l'entitat investigada -Carlos Nicolás- va ser precisament qui va participar en les negociacions per formar govern. Va afavorir que no prosperés el pacte entre Junts i el PSC i que seguís l'alcaldessa republicana amb el suport de 3 partits, en uns dels ajuntaments més fragmentats de Catalunya.
"Possibles irregularitats externes"
L'Ajuntament, governat per ERC, ha admès aquest mateix dimecres les "possibles irregularitats" en un comunicat, en què les ha qualificat d'"externes", aparentment atribuint-les a l'empresa de Nicolàs.
El comunicat afirma que es van detectar fa temps no especifica quan-, i que es van frenar les subvencions i es van revisar els expedients per recuperar els diners no justificats, tot i que no aclareix si això s'ha produït.
Entre el 2017 i el 2019 l'alcalde de Sitges era Miquel Forns, de CiU, en un govern en què Aurora Carbonell era tinent d'alcalde. Aquesta es va convertir en l'alcaldessa el 2019.
La Taula del Tercer Sector es queixa del nom de l'empresa
Segons el diari ARA, l'empresa Taula del Tercer Sector Sitges-Garraf la va crear Joan Carles Nicolàs el 2014, i el mateix any ja va aconseguir subvencions de l'Ajuntament.
Fa un any, possiblement coincidint amb l'inici de la investigació judicial, l'empresa va deixar de funcionar, i Nicolàs va fundar una altra empresa, una cooperativa, que també està sota investigació.
El nom de l'empresa ha estat molt criticat pels responsables de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que aquest dimecres s'ha afanyat a remarcar que no hi tenen res a veure.
Aquesta federació, que agrupa prop de tres mil entitats socials, entre les quals hi ha Càritas, la Creu Roja o la Fundació Catalana de l'Esplai, ha emès un comunicat en el que lamenta la confusió creada.
- ARXIVAT A:
- Corrupció Eleccions municipals 2023