Operació Catalunya: el govern Rajoy va investigar sense indicis el fiscal en cap de Catalunya
També es va utilitzar la policia per investigar empresaris com Sol Daurella i Carles Vilarrubí, malgrat admetre que les informacions eren d'internet i "sense confirmar"
La Unitat d'Afers Interns de la Policial Nacional espanyola, la UAI, també s'hauria involucrat fa 12 anys en la guerra bruta contra l'independentisme de l'anomenada operació Catalunya.
Ho demostraria un document amb el segell d'aquesta unitat que proposa investigar persones relacionades amb la política catalana com Jordi Pujol, Sol Daurella i Carles Vilarrubí o Macià Alavedra.
És una única pàgina escrita amb estil telegràfic, encapçalada pel títol "Proposta d'investigació per informacions rebudes" i que admet que la majoria són extretes d'internet i "no s'han pogut contrastar".
El document demostraria per si mateix que les investigacions que se'n poguessin derivar no tenien cap mena de base ni prova real i que, per tant, s'haurien engegat de manera irregular i possiblement il·legal.
El document l'han fet públic aquest dimarts elDiarioes, La Vanguardia i El Nacional, mitjans que aquest dilluns han començat una sèrie de reportatges amb documentació fins ara desconeguda de la trama.
El fiscal superior de Catalunya i UDC
El més sorprenent del document és la proposta d'investigar el llavors fiscal en cap a Catalunya, Martín Rodríguez Sol, relacionat amb UDC (Unió Democràtica de Catalunya), el partit liderat per Josep Antoni Duran i Lleida:
"Vincles entre el fiscal superior de Catalunya Martín Rodríguez Sol i el partit polític Unió Democràtica de Catalunya i les comissions gestionades pels advocats de l'esmentat partit."
El document no està signat ni tampoc té data, i la inclusió de Rodríguez Sol permet situar-lo en el temps: adscrit al bàndol conservador de la Fiscalia, va ser nomenat el juliol del 2012 i va dimitir el març del 2013 després d'unes declaracions polèmiques.
I el que va passar el novembre del 2012 permet acotar-lo encara més: va ser quan el diari El Mundo va afirmar en primera plana que Artur Mas i Jordi Pujol tenien fortunes amagades en paradisos fiscals.
Eren algunes de les "informacions" de l'operació Catalunya que el llavors ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, hauria fet arribar al diari per perjudicar-los de cara a les eleccions al Parlament.
El fiscal va obrir diligències contra El Mundo
Mas i Pujol van presentar querelles i Rodríguez Sol les va admetre i va obrir diligències, interposant-se així en l'actuació de l'anomenada "policia patriòtica" contra els polítics sobiranistes catalans.
Aquest fiscal va renunciar al càrrec el març després de dir en una entrevista que considerava legítim que els catalans votessin sobre el futur polític del país, malgrat que un referèndum no fos possible legalment.
Va ser precisament el diari El Mundo qui, en un editorial, va demanar immediatament la seva destitució, i el llavors fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, va acabar forçant-lo a dimitir.
Dos anys i mig després Rodríguez Sol va passar a la política, presentant-se com a número dos d'UDC a les eleccions del 27S del 2015, les primeres en què aquest partit es presentava en solitari, sense CDC.
No van aconseguir representació, i ell va tornar a la carrera fiscal on, segons ha afirmat El Nacional, ha quedat apartat de qualsevol investigació relacionada amb polítics. ElDiarioes ha dit que ha contactat ara amb Rodríguez Sol, però que ha declinat fer cap comentari sobre aquest assumpte.
Investigar Sol Daurella i Carles Vilarrubí
En la nota es proposava investigar "possibles irregularitats" i "posicions no declarades" en el patrimoni de l'empresària Sol Daurella, presidenta de Coca-Cola Europacific Partners, i el seu marit, Carles Vilarrubí.
No consta que a ella, una de les fortunes més grans del país gràcies a Coca-Cola i Nespresso, se li arribés a trobar res, però sí a Vilarrubí, militant històric del partit de Pujol, CDC.
L'octubre del 2015 la policia va escorcollar el seu despatx i també casa seva, escorcolls en els quals va participar un dels principals protagonistes de la trama, l'excomissari José Manuel Villarejo.
Investigar la família i l'entorn de Jordi Pujol
Altres "possibles investigacions" proposades en el document són buscar comptes en bancs suïssos a nom de Jordi Pujol i la seva família, Fèlix Millet, Jaume Camps, Macià Alavedra i Javier Menéndez.
També els "vincles" entre Jordi Pujol Ferrusola i la seva mare amb "un advocat de nacionalitat índia" (sic), i "possibles irregularitats" en el patrimoni de l'empresari Carles Sumarroca, pròxim a la família Pujol.
Sorprenent és la presència d'un apartat que proposa investigar "possibles irregularitats" en les eleccions a degà del Col·legi d'Advocats de Madrid, en especial, d'Antonio Hernández Gil.
En definitiva, una prova més dels mètodes barroers amb els quals s'hauria organitzat l'anomenada operació Catalunya que Jorge Fernández Díaz s'entesta a negar que en fos el promotor i gestor.
Villarejo, Rosell i la Guàrdia Civil
D'altra banda, el diari Ara ha tingut accés a documents en els quals Villarejo va avisar la Guàrdia Civil que les acusacions que feien servir contra l'expresident del Barça, Sandro Rosell, eren falses.
En concret, aquest diari cita aquest dimarts dos documents, del desembre del 2012 i del setembre del 2014: el primer afirmava que un testimoni amb què treballaven no era fiable.
En el segon es diu que les notícies sobre presumptes irregularitats de Rosell eren inventades. Segons afirma l'Ara, la Guàrdia Civil no va fer cas a Villarejo, i Rosell va acabar passant dos anys en presó preventiva.
- ARXIVAT A:
- Procés català