És el primer cop, des del 1955, que s'ha de buidar tota l'aigua de l'embassament (CCMA)

Operació insòlita a la Vall d'Aran per reparar una presa del 1955 a 2.000 metres d'altura

S'ha hagut de buidar el pantà i les peces de recanvi, que pesen diverses tones, s'han traslladat desmuntades en helicòpter

RedaccióActualitzat

Endesa ha buidat l'embassament de la Restanca, a la Vall d'Aran, per fer-hi tasques de manteniment. Per primer cop des de la seva posada en servei el 1955, fa gairebé 70 anys, l'empresa hidroelèctrica ha buidat totalment la presa que permet generar energia a la central hidroelèctrica d'Arties.

S'han canviat dues vàlvules i s'hi han fet treballs de rehabilitació, restauració i impermeabilització de l'embassament i les seves estructures. Es tracta d'una operació molt complexa, perquè el pantà és a més de 2.000 metres d'altura i totes les peces s'han hagut de transportar amb helicòpter.

Les noves vàlvules, de 3 tones de pes, s'han hagut de desmuntar per peces i portar-les des de la central d'Arties fins a la presa, on s'han tornat a muntar abans de posar-les al seu emplaçament definitiu.

També s'ha aprofitat per rescatar amb pesca elèctrica les espècies autòctones. Les obres de rehabilitació, impermeabilització i millora de l'estructura de formigó van començar el 28 d'agost i s'acabaran a mitjan octubre.

La metodologia de treball que s'ha fet servir a la Restanca servirà com a model per a futures actuacions en els equipaments d'alta muntanya de difícil accés.

Aquesta és la crònica del "Telenotícies comarques" que ho explica:

 

 

 

ARXIVAT A:
InfraestructuresEnergia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut