Operació Judes: investiguen connexions externes i si preparaven una acció al Parlament
- TEMA:
- Operació Judes
Els set independentistes detinguts dilluns passen la primera nit a Soto del Real, després de comparèixer a l'Audiència Nacional. L'operació policial no està tancada i ara busquen connexions externes.
Segons ha pogut saber TV3, els investigadors tenen indicis que volien fer una acció mediàtica prop del Parlament. Aquesta acció hauria consistit a col·locar un artefacte durant una concentració independentista al voltant de la cambra per provocar un desallotjament massiu.
Les mateixes fonts diuen que hi podria haver noves detencions i que s'estan buscant possibles connexions dels arrestats amb altres grups.
Els indicis, segons el jutge
El jutge Manuel García Castellón va fer cas aquest dijous de la petició del fiscal de l'Audiència Nacional Miguel Ángel Carballo, i va decidir enviar a la presó els set detinguts en l'operació Judes. Segons Castellón, hi ha "indicis que els set detinguts formen part d'una organització amb una estructura jerarquitzada que pretén instaurar la República catalana per qualsevol via."
L'acusació
El jutge els acusa dels delictes de pertinença a organització terrorista, fabricació i tinença d'explosius i conspiració per provocar estralls. García Castellón justifica la presó per "la gravetat de les penes que comporten els delictes que se'ls imputen, la capacitat de destruir proves que tindrien els detinguts" i el risc de fugida i de reiteració delictiva.
El titular del jutjat d'Instrucció número 6 manté la causa sota secret de sumari mentre s'analitza la nombrosa documentació confiscada en aquesta operació policial.
Les queixes de la defensa
Aquest divendres ha sigut la primera vegada que els advocats de la defensa han pogut visitar els seus clients des que aquest dijous, a quarts de 6 de la tarda, l'Audiència Nacional en va ordenar la presó provisional sense fiança. No els van poder veure després de l'interrogatori judicial ni tampoc a la nit al centre penitenciari, segons denuncien. També critiquen que el jutjat no els ha permès accedir a la documentació del cas, i que no han pogut preparar la defensa dels arrestats.
Els advocats d'Alerta Solidària ha rebut el suport de l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona, que reivindica que els drets dels detinguts no es poden forçar.