Oposició ecologista a la construcció d'una llacuna per fer surf en un càmping a Cunit
Els ecologistes s'oposen a la creació d'aquest càmping amb una llacuna de 26.000 metres cúbics per fer surf
Ciutadans i entitats ecologistes s'oposen al pla que preveu crear un càmping resort amb una llacuna de 26.000 metres cúbics per fer-hi surf a Cunit, al Baix Penedès. Els ecologistes consideren que aquest projecte, en plena situació de sequera, "no és viable". El pla, que ja ha estat aprovat per l'Ajuntament i ara està pendent d'al·legacions, se situa entorn de la masia de cal Pla.
Per Ismael Muñoz Jiménez, president del Grup Ecologista el Vendrell i Baix Penedès, considera que "un projecte d'aquestes característiques és un absurd. Justament quan fa unes setmanes Cunit ha tingut problemes d'abastament d'aigua potable per una contaminació", assegura.
L'edifici modernista de cal Pla ha canviat de mans almenys quatre vegades i els últims inversors que se l'han quedat són els promotors del projecte, que també es faran càrrec de la restauració.
El projecte ocupa 15 hectàrees de les 24 que té la finca. A més de l'edifici modernista, on es vol fer un restaurant, al costat del bosc es vol fer un càmping a l'aire lliure i un restaurant. I, aprofitant un desnivell natural del terreny, s'hi farà l'atracció més important del projecte: una piscina d'onades en una llacuna per practicar surf.
Resort per a surfistes en plena sequera
L'alcalde de Cunit, Jaume Casañas, destaca que fins ara la Generalitat ha emès informes favorables al projecte, malgrat el context de sequera i les projeccions de futur pel que fa al consum d'aigua a Catalunya.
En aquest sentit, Casañas sosté que Cunit disposa de reserves d'aigua que sobrepassen el consum habitual del municipi i apunta a la possibilitat d'utilitzar sistemes com la regeneració si calgués. I assegura que han començat a fer gestions amb la companyia Agbar.
"Entenem que l'aigua és un tema sensible, però buscarem la manera adequada per fer possible el projecte a través de noves tecnologies i de polítiques de rehabilitació de l'aigua."
El projecte, anomenat Wavegarden, comportaria una inversió d'uns 40 milions d'euros i donaria entre 150 i 390 llocs de treball. L'Ajuntament ja hi ha donat el vistiplau amb l'aprovació de 14 dels 17 regidors al pla especial d'urbanisme, i també s'ha aprovat l'estudi ambiental estratègic.
Segons l'ecologista Ismael Muñoz, "el turisme i els càmpings porten llocs de feina temporals i precaris". De tota manera, diu que estan a favor de la rehabilitació de la masia, però no volen que es faci a costa "d'hipotecar el medi ambient".
A part de la llacuna, el complex tindrà un resort eco lodge amb 422 places per pernoctar, entre bungalous, parcel·les per a tendes i autocaravanes. Els promotors garanteixen que estarà integrat al paisatge i mantindrà al màxim la vegetació actual.

Casañas ha dit que l'Ajuntament ha començat a arreglar els entorns de la finca, i que l'acord amb la companyia inclou la restauració de la casa modernista, valorada en 6 milions d'euros, i que es permetrà l'accés obert als jardins.
L'alcalde també defensa la iniciativa i diu que "és un bon projecte per a Cunit, que donarà posicionament turístic al municipi". A més, considera que és una oportunitat per revertir la situació actual de la població, on el 80% dels veïns treballen fora, i s'ha convertit en ciutat dormitori.
Ara caldrà veure si la Generalitat també hi dona llum verda.