El primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, ahir, al Parlament Europeu
El primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, ahir, al Parlament Europeu
Estrasburg

Orbán davant la moció de censura a la UE: "Hongria no es rendeix al xantatge"

El primer ministre d'Hongria acusa el Parlament Europeu de "calumniar-lo" amb "acusacions falses"

RedaccióActualitzat

El Parlament Europeu va viure aquest dimarts una situació inèdita que pot convertir-se en històrica aquest dimecres: el govern d'Hongria va haver de defensar-se de l'acusació d'haver vulnerat els principis fundacionals de la Unió Europea.

Davant dels europarlamentaris el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, i davant la moció de censura que haurà d'afrontar aquest dimecres, va assegurar que no li fa por que la UE el sancioni:

"Hongria no es rendeix al xantatge. Hongria defensarà les seves fronteres, aturarà la immigració il·legal i defensarà els seus drets, si cal fins i tot contra vostès."

Notícia relacionada: Suspès el musical "Billy Elliot" a Hongria per la campanya homòfoba d'un diari pro Orban

Orbán governa Hongria des del 2010 i des de llavors el seu estil autoritari i populista ha estat molt criticat des de les institucions comunitàries.

L'acusen de vulnerar la separació de poders i els principis democràtics, pressionant la justícia, els mitjans de comunicació i les organitzacions no governamentals del seu país.

 

La crisi dels refugiats

Les crítiques a Orbán es van fer més visibles a partir de la crisi dels refugiats, quan el seu govern va blindar les fronteres per barrar el pas al flux procedent de Turquia i Grècia.

Davant del Parlament Europeu, Orbán va assegurar que les acusacions contra ell són "falses":

"No acceptaré pas que les forces pro-immigració ens amenacin, facin un xantatge i calumniïn Hongria basant-se en acusacions falses."

Notícia relacionada: Hongria deixa de repartir menjar a refugiats per fer-los passar gana i que marxin

Corrupció i control de la justícia

Durant la sessió, el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, va assegurar que els drets fonamentals, la corrupció i el control governamental de la justícia a Hongria són molt preocupants.

Una de les intervencions més punyents va ser la de Guy Verhofstadt, del Grup Liberal:

"Siguem sincers: la incòmoda veritat és que, en les circumstàncies actuals, Hongria no hauria entrat mai a la Unió Europea."

 

Notícia relacionada: Hongria tira endavant la llei que castiga amb presó qui ajudi immigrants irregulars

Calen dos terços

La moció de censura que es votarà aquest dimecres, és un mecanisme previst a l'article 7 del tractat de la UE que el Parlament Europeu no ha fet servir mai, i exigeix que hi votin a favor dos terços de la càmera.

Si s'aprova, els líders europeus tindran la possibilitat de deixar Hongria sense vot a la UE, entre altres sancions possibles. Fa mig any Polònia va ser el primer país al qual es va aplicar aquest mecanisme. En aquest cas, però, va ser la Comissió Europea la institució comunitària que va posar-lo en marxa.

El Partit Popular Europeu, grup al que pertany el partit d'Orbán, ha donat llibertat de vot als seus membres. El primer ministre hongarès de moment compta amb el suport explícit de Polònia i també de la Lliga italiana.

En la pràctica, però, el més probable és que encara que s'aprovi la moció de censura no es puguin aplicar sancions, perquè Polònia les podria vetar.

ARXIVAT A:
Unió Europea
Anar al contingut