Orbán s'entrevista amb Putin a Moscou i causa irritació a la Unió Europea

El president hongarès ostenta, aquest semestre, la presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea
Redacció Actualitzat
TEMA:
Viktor Orbán

El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, s'ha reunit aquest matí al Kremlin amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, en un viatge sorpresa a Moscou que ha generat un intens malestar a la Unió Europea.

El desplaçament d'un dirigent europeu a Rússia --país sotmès a sancions i considerat pels 27 un país agressor en la guerra d'invasió desfermada a Ucraïna-- ja hauria generat mar de fons a les cancelleries de la Unió. Però fer el viatge la setmana en què Orbán ha inaugurat la seva presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea ha caigut com una bomba a Brussel·les. De fet, Orbán ja s'havia vist amb Putin mesos enrere. Però va ser en una trobada bilateral a Pequín, durant una reunió dels països vinculats a l'anomenada "Ruta de la Seda" xinesa.
 

La UE i l'OTAN es desmarquen d'Orbán

Charles Michel, el president del Consell Europeu, que aplega els líders dels Vint-i-set, va reaccionar amb contundència quan es va anunciar el viatge, a darrera hora de dijous. "La presidència rotatòria de la UE no té cap mandat per dialogar amb Rússia en nom de la UE."

"La visita del primer ministre Viktor Orbán a Moscou té lloc, exclusivament, en el marc de les relacions bilaterals entre Hongria i Rússia. El primer ministre hongarès no representa la UE de cap forma", ha reblat el responsable de la política exterior de la UE, Josep Borrell.

La visita de Viktor Orbán a Vladímir Putin ha agafat per sorpresa nombrosos líders de la Unió (Reuters/Evgenia Novozhenina)

El mateix ha fet el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, que ha desvinculat el primer ministre hongarès de cap posició ni mandat de l'Aliança Atlàntica, a la qual Hongria pertany.


Putin saluda el "representant" de la Unió Europea

Si Brussel·les s'ha afanyat a desvincular Orbán de qualsevol iniciativa de la Unió, el Kremlin ha fet el contrari. Així li ha etzibat Vladímir Putin a Viktor Orbán només trobar-se a la capital russa:

"Entenc que aquesta vegada vens no només com un soci de tota la vida sinó com a president del Consell de la Unió Europea."

El Kremlin burxava d'aquesta manera en la incomoditat, fins i tot indignació, que el moviment d'Orbán ha generat. Alguns dirigents europeus, assabentats a darrera hora del viatge, van intentar dissuadir el primer ministre hongarès sense aconseguir-ho. El secretari general de l'OTAN ha reconegut, però, que estava avisat del desplaçament, que ha agafat per sorpresa nombrosos líders de la Unió.


Buscar "una pau per la via ràpida"

Viktor Orbán ha dit que la seva iniciativa va lligada només a la cerca de la pau, i tot i que desvincula el viatge del càrrec que ocupa, el menciona quan parla de la seva trobada amb Putin.

"No pots fer les paus des d'una butaca còmoda a Brussel·les. Fins i tot si la presidència rotatòria de la UE no té cap mandat per negociar en nom de la UE, no podem seure a esperar que la guerra s'acabi miraculosament", ha assegurat a la ràdio pública del seu país.

Orbán, que ja va viatjar fa uns dies per sorpresa a Ucraïna, en el seu primer viatge després que Hongria assumís la presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea, manté posicions sovint contemporitzadores amb el Kremlin.

Cap bandera de la Unió Europea a la sala on han comparegut Putin i Orbán (Reuters/Evgenia Novozhenina)

Aquest divendres, Putin ha reiterat davant el seu homòleg hongarès les condicions per "aturar" la guerra: que Kíiv es retiri de les quatre regions que Moscou considera pròpies: Donetsk, Luhansk, Zaporíjia i Kherson; una autèntica capitulació, des del punt de vista ucraïnès.

La visita d'avui arriba només uns dies abans que els caps d'Estat i de govern de l'OTAN --entre ells, per tant, el primer ministre hongarès-- es reuneixin a Washington, amb la renovació del suport a Ucraïna i l'enduriment de les relacions amb Rússia a l'ordre del dia.

 

ARXIVAT A:
Unió Europea Vladímir Putin Viktor Orbán
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut