Adam Hanol i Marton Pal juguen amb Andras, el seu fill de quatre anys, en un parc infantil de Budapest el 19 de novembre del 2020 (Reuters / Krisztina Fenyo)

Orbán veta l'adopció a les parelles homosexuals després de l'escàndol del seu eurodiputat

József Szájer, eurodiputat i un dels fundadors del Fidesz, va ser sorprès fa dues setmanes en una orgia homosexual a Brussel·les

AgènciesActualitzat

A Hongria les parelles del mateix sexe han perdut la possibilitat d'adoptar després d'una reforma constitucional que limita el concepte de família a la seva versió més conservadora i que ha estat aprovada entre protestes de la comunitat LGTBI i d'organitzacions defensores dels drets humans.

La majoria absoluta al Parlament del Fidesz, el partit de l'ultranacionalista primer ministre Viktor Orbán, ha aprovat aquest dimarts una esmena a la constitució i una llei que només permeten l'adopció als matrimonis constituïts per una dona i un home, malgrat les protestes de la comunitat LGTBI, de part de l'oposició i de diferents ONG.
 

Nou marc legal

Les esmenes aprovades estableixen en la constitució hongaresa que "la mare és dona, el pare és home" en el mateix paràgraf que ja estipula que "el matrimoni és la unió d'una dona i un home".

Una altra reforma jurídica només autoritza l'adopció als matrimonis, fet que suposa excloure els membres de la comunitat LGTBI, però també tots els solters.

Hi pot haver excepcions, i algú que no estigui casat pot sol·licitar l'adopció, però serà el govern, concretament la ministra d'Afers Familiars, qui determini en última instància si escau.

Fins ara les parelles LGTBI tenien l'opció d'adoptar per l'escletxa legal que permetia l'adopció individual, però aquesta finestra s'ha tancat ara. L'ONG d'Hongria pels drets LGTBI més important, Hatter, ha criticat que el govern avantposi la seva agenda ideològica nacionalcristiana a la possibilitat que els nens puguin ser acollits en una família que els vulgui.

Mentre que en altres països els governs intenten assegurar que els nens puguin créixer en famílies, "a Hongria aquesta possibilitat es limita gradualment, considerant com a secundaris els interessos dels menors", assegura aquesta ONG en un comunicat.
 

Crítiques a la legislació

"Un nou dia fosc per a Hongria." Així titula el seu comunicat l'organització pro drets humans Amnistia Internacional (AI). "El Fidesz ha donat un altre pas perquè les persones LGTBI siguin considerades de segona categoria", sosté aquesta organització.

Segons AI, aquest "és un dia fosc per a la comunitat LGTBI d'Hongria des del punt de vista dels drets humans i per a tots aquells que consideren important la igualtat i la dignitat".

L'organització subratlla que les noves lleis "homòfobes i trànsfobes" són un nou capítol "dins de la campanya del govern contra la comunitat LGTBI".
 

Tradicionalisme

El discurs oficialista justifica els canvis perquè "noves idees del món occidental posen en perill el dret dels nens a un desenvolupament sa", segons va resumir la ministra de Justícia, Judit Varga, autora dels canvis aprovats.

Aquesta lluita contra les "idees occidentals" és el motiu pel qual el govern ha inclòs en el text de la constitució que els nens rebran una educació basada en valors cristians.

El govern d'Orbán, al poder des del 2010, ja va establir a la constitució, que va redactar en solitari i que va entrar en vigor el 2011, la defensa del model tradicional de família.

El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, va declarar en el passat que "Hongria és un país tolerant i pacient amb l'homosexualitat, sempre que deixin en pau els nostres fills" (Reuters)

Ja en aquesta constitució s'establia "la família i la nació com el marc principal de la convivència", i es definia la família com "la base per a la supervivència de la nació".

La lluita per defensar els valors considerats pel govern "tradicionals" va arribar fins al punt que el maig del 2019 el president del parlament, l'ultraconservador László Kover, va comparar els homosexuals que volen adoptar amb pedòfils.

"Hongria és un país tolerant i pacient amb l'homosexualitat, sempre que deixin en pau els nostres fills", ha afirmat també Orbán en el passat.
 

Un escàndol inesperat

Aquests canvis arriben quan l'opinió pública hongaresa encara té fresc un escàndol que ha posat en dubte els valors del Fidesz i que per a l'oposició és un exemple de la seva hipocresia política.

József Szájer, eurodiputat i un dels fundadors del Fidesz, va ser sorprès en una orgia homosexual a Brussel·les incomplint les restriccions per la Covid-19 i, a més, quan va ser registrat la policia belga li va trobar droga a la motxilla.

Szájer no és un polític més, sinó precisament el ponent constitucional que es va encarregar de redactar el paràgraf que limita el matrimoni a la unió d'un home i una dona.

Szájer József, defensor de les polítiques homòfobes del seu partit
Szájer József, defensor de les polítiques homòfobes del seu partit (Reuters / Bernadett Szabo)

"Tot i que s'ha descobert que un dels fundadors del Fidesz passa el seu temps en orgies a Brussel·les, quan la pandèmia està en màxims, el seu expartit va votar les esmenes que fan la vida més difícil a les persones LGTBI", assegura Hatter.

Per part de l'oposició, com l'esquerrana Coalició Democràtica, el partit d'Orban amb aquest escàndol "ha perdut tota la seva credibilitat des del punt de vista moral" i per això van decidir no participar de la votació.

Alguns analistes consideren que amb la crisi econòmica i les xifres de morts fent efecte ja en la popularitat d'Orbán, aquest ha emprès un camí de reformes ultraconservadores per satisfer les seves bases més fidels.

ARXIVAT A:
LGTBIQ+
Anar al contingut