Turistes prenent el sol al càmping La Ballena Alegre de Sant Pere Pescador, en una imatge d'arxiu. (Horitzontal)
Turistes prenent el sol al càmping La Ballena Alegre de Sant Pere Pescador, en una imatge d'arxiu. (Horitzontal)

Ordenen retirar 89 bungalous i 4 piscines del càmping La Ballena Alegre de Sant Pere Pescador

El govern acusa el complex La Ballena Alegre de construir en terrenys no urbanitzables i els propietaris aniran a judici per presumpta prevaricació

El Departament de Territori ha ordenat la retirada de 89 bungalous i l'enderrocament de quatre piscines del càmping La Ballena Alegre de Sant Pere Pescador, a l'Alt Empordà, perquè s'haurien fet sense llicència municipal i en terrenys de protecció especial no urbanitzables.

A més, també exigeix la "reposició dels terrenys al seu estat inicial" i el "cessament dels usos il·legals" perquè es tracta d'unes obres "no emparades" en cap permís i "manifestament il·legalitzables".

Ara per ara, l'enderrocament es troba aturat perquè hi ha un judici penal obert contra els propietaris, que s'enfronten a una denúncia per presumpta prevaricació i tràfic d'influències. Per la seva banda, l'empresa ha presentat cinc recursos de reposició --que encara s'han de resoldre-- en conèixer l'expedient contra ells.


Sense llicència i en sòl protegit

A banda de no tenir llicència, els 89 bungalous en qüestió es troben en sòl no urbanitzable i d'especial protecció, segons el que estipulen els plans directors del sistema costaner (PDUSC) i el Pla Territorial Parcial de les Comarques Gironines.

La conselleria de Territori assenyala que, a causa de l'activitat del càmping, la zona s'ha transformat "en una autèntica ciutat": disposa d'aigua corrent, clavegueram, pavimentacions i enllumenat.

"No s'han preservat els valors ambientals que es busca en aquestes normes."

Actualment, gran part del càmping es troba en terrenys no urbanitzables. Tot i això, abans de l'entrada en vigor dels diferents plans urbanístics que s'han anat aprovant, sí que ho eren. I aquesta contradicció és la font del conflicte entre la propietat de La Ballena Alegre i la Generalitat. 

De les 324 edificacions que té ara el càmping, 57 es van implantar abans que s'aprovés el PDUSC i 267, després. D'aquestes últimes, 89 es van fer sense llicència i són les que ara Territori demana que es retirin. En aquest grup també hi ha quatre piscines "il·legals".

Turistes prenent el sol al càmping La Ballena Alegre de Sant Pere Pescador, en una imatge d'arxiu. (Horitzontal)
Turistes prenent el sol davant d'una de les piscines de La Ballena Alegre de Sant Pere Pescador, en una imatge d'arxiu

A més, el govern també indica que una part de l'àrea tampoc compliria amb l'anomenada "zona de servitud de costes", que fixa una distància de 100 metres respecte al mar.

Per tot això, la Generalitat considera una falta "molt greu" que les construccions es tiressin endavant tot i les limitacions, i ha imposat un "expedient sancionador" a l'empresa.

 

 

ARXIVAT A:
Turisme
Anar al contingut