La vicepresidenta Joana Ortega, als passadissos del Parlament
Ortega reconeix que l'aval "i la responsabilitat" del PPC han servit per tirar endavant els pressupostos.
Barcelona

Ortega creu es podrà arribar a un acord, mentre els sindicats parlen de "declaració de guerra"

Les mesures d'ajustament anunciades pel president Artur Mas no han agradat als sindicats, que les consideren un desmantellament del sistema públic per imposar el privat. És una de les conclusions dels sindicats després de la reunió de la Taula General de Negociació dels Empleats Públics. Els sindicats han parlat de "declaració de guerra", de reunió molt tensa i "del pitjor atac al sector públic en democràcia". A més, critiquen que el govern no diu quantes persones es veurien afectades ni quina quantitat s'estalviaria. La vicepresidenta Joana Ortega s'ha mostrat optimista i ha augurat "una bona feina que permetrà arribar un acord".

RedaccióActualitzat
Ortega ha demanat als sindicats un "esforç" per arribar a un acord sobre els ajustos en la funció pública, amb la finalitat de "preservar al màxim possible els llocs de treball". En declaracions als passadissos del Parlament, Ortega ha estat molt moderada a l'hora de valorar els resultats d'aquesta primera cita. "Cal discutir les mesures amb rigor, seriositat i compromís. Avui ha començat una feina important i tenim dies davant. Els sindicats han fet un esforç i han treballat en aquesta línia." La vicepresidenta ha enviat un missatge de tranquil·litat i ha assegurat que el govern seu a la taula de negociació amb "voluntat d'escoltar, discutir i construir junts".

Les mesures que proposa la Generalitat no han agradat gens als representants dels treballadors. El representant de la UGT Xavier Casas ha assegurat que "mai abans s'havien plantejat retallades tan bèsties i tan poc especificades" i ha considerat que "enviaran a l'atur centenars de persones". Per la seva banda, Montse Ros, de CCOO, ha assegurat que les mesures, sumades a les ja aplicades el 2011, suposaran per als treballadors públics una pèrdua d'un 20% del poder adquisitiu, i de fins a un 50% si es té el compte el sou del 2007, abans de la crisi. Ros ha afegit que han sortit de la trobada "amb l'ànim destrossat".

Ara, els sindicats de la funció pública decidiran conjuntament com encarar la negociació i aquest dijous tornaran a reunir-se amb els representants de la Generalitat. Abans de la reunió, la vicepresidenta del govern i titular de la conselleria de Governació, Joana Ortega, confiava de poder perfilar un acord abans de finals d'any.
Anar al contingut