L'equip de "CODA" celebra l'Oscar a la millor pel·lícula dalt de l'escenari (Reuters/Brian Snyder)

Oscars 2022: "CODA", millor pel·lícula en una gala eclipsada per una agressió de Will Smith

Jane Campion guanya l'Oscar a la millor direcció, "El limpiaparabrisas", al millor curt d'animació, i "Dune" s'endú sis estatuetes
Juli Rodés Almer Actualitzat
TEMA:
Premis Oscar

Nit sense sorpreses -pel que fa als premis i amb permís de Will Smith- al teatre Dolby de Los Angeles. "CODA", de la directora nord-americana Sian Heder, ha fet honor als pronòstics que apuntaven que podia guanyar l'Oscar a la millor pel·lícula després de ser reconeguda en els premis dels sindicats professionals. Heder, a més, ha guanyat l'Oscar al millor guió adaptat. 

L'Oscar l'han anunciat les cantants Liza Minnelli i Lady Gaga:

El títol d'aquest drama sobre una família de persones sordes que adapta una pel·lícula francesa juga amb el que és la sigla en anglès de nen d'adults sords (Child Of Deaf Adults) i amb el significat de la paraula "coda", que, segons el diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, són "els compassos afegits al final formal d'una composició musical per a reforçar-ne el caràcter conclusiu".

Sian Heder, millor guió adaptat per "CODA", també millor pel·lícula (Reuters/Brian Snyder)

"CODA", de fet, ha guanyat els tres Oscars als quals estava nominada: el tercer ha estat per a Troy Kotsur, que ha guanyat el premi a millor actor de repartiment.

Troy Kotsur, millor actor de repartiment per "CODA" (Reuters/Brian Snyder)

Kotsur ha fet un emotiu discurs, en llengua de signes, traduït per un intèrpret, en què ha dedicat el premi "a la comunitat sorda, a la comunitat CODA i a la comunitat amb discapacitats", i ha afegit: "És el nostre moment."

Quan ha acabat, ha estat ovacionat pels assistents de la gala aixecant les mans i movent-les, com es fa en llengua de signes.

Youn Yuh-jung ha sostingut l'Oscar a Troy Kotsur perquè pogués fer el discurs en llengua de signes (Reuters/Brian Snyder)

Perquè pogués fer el seu discurs, l'actriu sud-coreana Youn Yuh-jung, encarregada de lliurar-li el premi, li ha agafat l'estatueta i l'ha sostinguda metre Kotsur s'adreçava als assistents a la cerimònia i les persones que estaven seguint-la.

Es dona la circumstància que a "CODA" Kotsur fa parella amb Marlee Matlin, actriu sorda que el 1987 va guanyar un Oscar per "Fills d'un déu menor".

Jane Campion, Oscar a la millor direcció per "El poder del perro", marxa de l'escenari amb Kevin Costner, que li ha lliurat el premi (Reuters/Brian Snyder)

"CODA" ha passat per davant de l'opció preferida de la crítica, "El poder del perro", de la directora neozelandesa Jane Campion, que sí que ha guanyat el premi a la millor direcció. Ha estat l'únic Oscar dels dotze als quals estava nominada.

"El poder del perro" i "CODA" eren les dues úniques candidates a millor pel·lícula dirigides per una dona.

Patrice Vermette i Zsuzsanna Sipos, millor disseny de producció per "Dune" (Reuters/Brian Snyder)

La pel·lícula més premiada ha estat "Dune", de Denis Villeneuve, que no optava a l'Oscar a la millor direcció. Tenia deu nominacions i ha guanyat sis Oscars: millor disseny de producció, millor muntatge, millor fotografia, millors efectes visuals, millor so i millor banda sonora, composta per Hans Zimmer, que ha deixat sense estatueta l'espanyol Alberto Iglesias, que hi optava per "Madres paralelas", de Pedro Almodóvar.

És el segon Oscar de Zimmer, que ha estat nominat dotze vegades. El primer el va guanyar fa disset anys per la banda sonora d'"El rey león".

Billie Eilish i Finneas, millor cançó per "No Time To Die", de l'últim James Bond, "Sense temps per morir" (Reuters/Brian Snyder)

L'Oscar a la millor cançó ha estat per a Billie Eilish i el seu germà Finneas, per "No Time To Die", de "Sense temps per morir", l'última pel·lícula sobre James Bond, l'agent 007. El premi ha arribat l'any que s'ha commemorat el 60 aniversari de les pel·lícules protagonitzades per l'agent 007. 

Penélope Cruz i Javier Bardem a la catifa vermella (Reuters/Eric Gaillard)

Amb "Madres paralelas", per la qual ell no optava a cap premi, el director manxec havia donat a Penélope Cruz la segona nominació a l'Oscar a millor actriu. Com ja va passar amb "Volver", Cruz no s'ha endut l'estatueta, que hauria estat la segona després de guanyar l'Oscar a millor actriu de repartiment per "Vicky, Cristina Barcelona", de Woody Allen. 

El premi a la millor actriu ha estat per a Jessica Chastain per la seva interpretació d'una predicadora a "Los ojos de Tammy Faye", de Michael Showalter.

Jessica Chastain, Oscar a la millor actriu per "Los ojos de Tammy Faye" (Reuters/Brian Snyder)

Si Cruz sonava com a possible guanyadora, el seu marit, Javier Bardem, no entrava a les travesses, que apostaven per Benedict Cumberbatch, per "El poder del perro", o per Will Smith, per "El método Williams", on interpreta al pare de les tenistes Venus i Serena Williams.

Will Smith, millor actor per "El método Williams" (Reuters/Brian Snyder)

Sí que han guanyat l'Oscar a què optaven els espanyols Alberto Mielgo i Leo Sánchez: millor curtmetratge d'animació per "El limpiaparabrisas", que es pot veure a YouTube.

Alberto Mielgo i Leo Sánchez, millor curtmetratge d'animació per "El limpiaparabrisas" (Reuters/Brian Snyder)

L'Oscar al millor curtmetratge ha estat per "The Long Goodbye", d'Aneil Karia i Riz Ahmed, que ha fet un al·legat en favor de la pau. Ha estat un discurs emotiu i també el més polític de la gala.

Com "El poder del perro", "West Side Story", de Steven Spielberg, també s'ha endut només un dels Oscars als quals optava (en aquest cas set).

Ariana DeBose, millor actriu de repartiment per "West Side Story" (Reuters/Brian Snyder)

L'ha guanyat Ariana DeBose, millor actriu de repartiment pel paper d'Anita, que en la pel·lícula original, dirigida el 1961 per Jerome Robbins i Robert Wise, interpretava Rita Moreno.

DeBose, que sonava clarament com a guanyadora, era l'única intèrpret nominada de "West Side Story", que era una de les deu nominades a millor pel·lícula. Spielberg estava nominat a millor director. 

Ryusuke Hamaguchi, Oscar a la millor pel·lícula internacional per "Drive my car" (Reuters/Brian Snyder)

El premi a la millor pel·lícula internacional -categoria fins fa uns anys anomenada millor pel·lícula de parla no anglesa- ha estat per a la japonesa "Drive my car", de Ryusuke Hamaguchi, basada en un relat de Haruki Murakami.


Will Smith bufeteja Chris Rock

El moment que sens dubte passarà a la història dels Oscars 2022 és aquell en què Will Smith s'ha aixecat de la seva butaca per bufetejar l'humorista Chris Rock després que aquest fes una comentari sobre la dona de Smith, Jada Pinkett Smith.

Rock, que havia pujat a l'escenari per presentar el premi al millor documental, ha fet un comentari sobre el fet que Pinkett Smith apareix sense cabell com la protagonista de la pel·lícula "GI Jane" (estrenada com "La teniente O'neil" a Catalunya). En el passat, l'actriu havia confessat problemes d'alopècia.

Will Smith ha bufetejat Chris Rock després que aquest fes una broma ofensiva sobre la dona de l'actor (Reuters/Brian Snyder)

Smith ha pujat a l'escenari i ha bufetejat Rock, que ha exclamat "Uau, Will Smith acaba de bufetejar-me". Tot seguit ha retornat al seu seient visiblement enfadat i ha arribat a cridar dues vegades "deixa el nom de la meva dona fora de la teva puta boca".

Will Smith i Jada Pinkett Smith a la catifa vermella (Reuters/Mike Blake)

Els teleespectadors nord-americans no han estat testimonis en directe de tot l'incident, perquè la retransmissió ha quedat aturada uns moments i després no tenia so.


Tres presentadores

Després de tres anys sense presentador, l'edició 94 dels Oscars ha tingut tres presentadores: Amy Schumer, Wanda Skyes i Regina Hall. A més, ha recuperat un dels seus escenaris tradicionals, el teatre Dolby de Los Angeles.

Es tractava, en definitiva, de mirar de recuperar la normalitat prepandèmica i -sobretot- les audiències televisives d'aleshores, que en els últims anys havien caigut.

Els Oscars 2022 també han recuperat plenament la catifa vermella, que l'any passat van mantenir, però en un format reduït


Minut de silenci per Ucraïna

El productor Will Packer havia explicat que la guerra a Ucraïna seria "respectuosament reconeguda" durant la cerimònia. Això s'ha traduït en un minut de silenci


Vuit premis, gravats prèviament

Per primera vegada en la història dels premis de l'Acadèmia de Hollywood, vuit dels premis no s'han conegut en directe, sinó que s'han lliurat just abans i s'han emès gravats i editats: perruqueria i maquillatge, muntatge, so, banda sonora, disseny de producció, curtmetratge, curtmetratge documental i curtmetratge d'animació.

Això no ha evitat, però, que la cerimònia s'allargués una mica més enllà de les tres hores previstes. 

La mesura, a més, ha estat contestada per una setantena de guanyadors d'Oscars, com els directors James Cameron, Guillermo del Toro, Jane Campion o Steven Spielberg. També actrius com Jessica Chastain o Penélope Cruz.


Les més nominades

Entre les pel·lícules nominades, cinc ho estaven a més de cinc estatuetes: "El poder del perro", de Jane Campion (12), "Dune", de Denis Villeneuve (10), "Belfast", de Kenneth Branagh, i "West Side Story", de Steven Spielberg (7), i "El método Williams", de Reinaldo Marcus Green (6).

Tres produccions més optaven a quatre Oscars: "El callejón de las almas perdidas", de Guillermo del Toro, "No mires arriba", d'Adam McKay, i "Drive my car", de Ryusuke Hamaguchi, que ha guanyat el premi a millor pel·lícula internacional.


Aquests són els Oscars 2022

Millor pel·lícula

  • "Belfast", de Kenneth Branagh
  • "CODA", de Sian Heder
  • "No mires arriba", d'Adam McKay
  • "Drive my car", de Ryusuke Hamaguchi
  • "Dune", de Denis Villeneuve
  • "El método Williams", de Reinaldo Marcus Green  
  • "Licorice Pizza", de Paul Thomas Anderson
  • "El callejón de las almas perdidas", de Guillermo del Toro
  • "El poder del perro", de Jane Campion
  • "West Side Story", de Steven Spielberg


Millor direcció

  • Kenneth Branagh, "Belfast"
  • Ryusuke Hamaguchi, "Drive my car"
  • Paul Thomas Anderson, "Licorice Pizza"
  • Jane Campion, "El poder del perro"
  • Steven Spielberg, "West Side Story"


Millor actor protagonista

  • Javier Bardem, "Ser los Ricardo"
  • Benedict Cumberbatch, "El poder del perro"
  • Andrew Garfield, "tick, tick... Boom!"
  • Will Smith, "El método Williams"
  • Denzel Washington "La tragedia de Macbeth"


Millor actriu protagonista

  • Jessica Chastain, "Los ojos de Tammy Faye"
  • Olivia Colman, "La hija oscura"
  • Penélope Cruz, "Madres paralelas"
  • Nicole Kidman, "Ser los Ricardo"
  • Kristen Steward, "Spencer"


Millor actor de repartiment

  • Ciarán Hinds, "Belfast"
  • Troy Kotsur, "CODA"
  • Jesse Plemons, "El poder del perro" 
  • J.K. Simmons, "Ser los Ricardo"
  • Kodi Smit-McFee, "El poder del perro"


Millor actriu de repartiment

  • Jessie Buckler, "La hija oscura"
  • Ariana DeBose, "West Side Story" 
  • Judy Dench, "Belfast"
  • Kirsten Dunst, "El poder del perro"
  • Aunjanue Ellis, "El método Williams"    


Millor guió original

  • "Belfast"
  • "No mires arriba"  
  • "Ser los Ricardo"
  • "Licorice Pizza"
  • "La peor persona del mundo"


Millor guió adaptat

  • "CODA"
  • "Drive my car"
  • "Dune"
  • "La hija oscura"
  • "El poder del perro"


Millor pel·lícula internacional

  • "Drive my car", Japó
  • "Flee", Dinamarca
  • "Fue la mano de Dios", Itàlia
  • "Lunana: A Yak in the Clasroom", Bhutan
  • "La peor persona del mundo", Noruega


Millor disseny de producció

  • "Dune"
  • "El callejón de las almas perdidas"
  • "El poder del perro"
  • "La tragedia de Macbeth"
  • "West Side Story"


Millor disseny de vestuari

  • "Cruella"
  • "Cyrano"
  • "Dune"
  • "El callejón de las almas perdidas"
  • "West Side Story"


Millor maquillatge i perruqueria

  • "Coming 2 America"
  • "Cruella"
  • "Dune"
  • "Los ojos de Tammy Faye"
  • "La casa Gucci"


Millor muntatge

  • "No mires arriba"
  • "Dune"
  • "El método Williams"
  • "El poder del perro"
  • "tick, tick... Boom!"


Millor fotografia

  • "Dune"
  • "El callejón de las almas perdidas"
  • "El poder del perro"
  • "La tragedia de Macbeth"
  • "West Side Story"


Millors efectes visuals

  • "Dune"
  • "Free guy"
  • "Sense temps per morir"
  • "Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings"
  • "Spiderman: No Way Home"


Millor so

  • "Belfast"
  • "Dune"
  • "Sense temps per morir"
  • "El poder del perro"
  • "West Side Story"


Millor banda sonora

  • "No mires arriba", Nicholas Britell
  • "Dune", Hans Zimmer
  • "Encanto", Germaine Franco
  • "Madres paralelas", Alberto Iglesias
  • "El poder del perro", Johnny Greenwood


Millor cançó original

  • "Be alive", d'"El método Williams", DIXSON i Beyoncé
  • "Dos oruguitas", d'"Encanto", Lin-Manuel Miranda
  • "Down to Joy", de "Belfast", Van Morrison
  • "No Time To Die", de "Sense temps per morir", Billie Eilish i Finneas
  • "Somehow You Do", de "Four Good Days", Diane Warren


Millor curtmetratge d'acció real

  • "Ala Kachuu - Take and run"
  • "The Dress"
  • "The Long Goodbye"
  • "On My Mind"
  • "Please Hold"


Millor curtmetratge d'animació

  • "Affairs of the Art"
  • "Bestia"
  • "Boxballet"
  • "Robin Robin"
  • "El limpiaparabrisas"


Millor pel·lícula d'animació

  • "Encanto" 
  • "Flee" 
  • "Luca" 
  • "La família Mitchell contra les màquines"
  • "Raya i l'últim drac"


Millor pel·lícula documental

  • "Ascension"
  • "Attica"
  • "Flee"
  • "Summer of soul (or, when the revolution could not be televised)"
  • "Writing with fire"


Millor curtmetratge documental

  • "Audible"
  • "Lead me home"
  • "The queen of basketball"
  • "Three song for Benazir"
  • "When we were bullies"

 

ARXIVAT A:
Premis Oscar
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut