"Anora" i el director Sean Baker arrasen als Oscars 2025 amb 5 estatuetes: consulta els premiats

De les 13 nominacions que tenia, "Emilia Pérez" només recull dues estatuetes

Actualitzat

Ni "The brutalist", ni "Emilia Pérez", ni "La substància"... Els Oscars 2025 tenen un nom, el d'"Anora", el nom amb què es coneix la prostituta de Brooklyn que interpreta l'actriu Mikey Madison, que també ha estat premiada com a millor actriu protagonista. 

De les sis nominacions que tenia la pel·lícula, només se li ha resistit la de millor actor de repartiment per a Yura Borisov. En total, 5 Oscars que coronen "Anora" com la triomfadora indiscutible de la nit. 

El nord-americà Sean Baker ha pujat fins a 4 vegades a l'escenari com a productor, director, muntador i guionista d'"Anora", que els últims dies ja va veure com les seves opcions als Oscars creixien. 

L'èxit d'"Anora" també és un triomf del cinema independent davant de les superproduccions dels grans estudis. "Anora" va començar el seu any triomfal guanyant la Palma d'Or al Festival de Canes de l'any passat.  L'Oscar al millor director li ha entregat a Sean Baker tot un referent de la indústria, el director Quentin Tarantino

Una de les grans sorpreses de la nit ha estat el premi que ha guanyat l'actriu protagonista d'"Anora", la jove Mikey Madison, de només 25 anys, pel seu paper a la pel·lícula. Pràcticament descartades les opcions de Karla Sofía Gascón a "Emilia Pérez", gairebé tothom donava per segur que aquesta seria la gala de la veterana Demi Moore, nominada per primera vegada pel risc assumit a "La substància". 

L'actriu de 25 anys Mikey Madison ha donat la sorpresa en endur-se l'Oscar a millor actriu (EFE/Allison Dinner)

"Anora" és una comèdia dramàtica sobre una prostituta que coneix el fill d'un oligarca rus i accedeix a una vida de luxe i opulència. Però les dificultats venen quan els pares d'ell es desplacen a Nova York amb la intenció d'anul·lar el matrimoni. 

La pel·lícula ha estat considerada com una mena de versió segle XXI de "Pretty woman" però més complexa i amb més discurs de classe. 

Billy Crystal i Meg Ryan --la mítica parella de "Quan en Harry va trobar la Sally"-- han estat els encarregats d'obrir el sobre amb l'Oscar a la millor pel·lícula després de 3 hores 45 minuts de gala

Adrien Brody ha guanyat el seu segon Oscar (després del que va aconseguir, amb només 29 anys, amb "El pianista") pel seu paper protagonista d'arquitecte jueu hongarès que emigra als Estats Units a "The brutalist", un títol que fa referència a l'estil arquitectònic brutalista.

A la mateixa categoria tenia rivals com el cardenal Ralph Fiennes a "Conclave" o el Bob Dylan de Timothée Chalamet a "A complete unknown".

Al final del seu llarg discurs d'agraïment, Brody, que ara té 52 anys, ha fet una crida contra els discursos d'odi i per un món més inclusiu i més sa. 

Al marge dels cinc Oscars d'"Anora", la resta de premis han estat molt repartits. "The brutalist" n'ha aconseguit tres i "Wicked", "Dune: part dos" i "Emilia Pérez", dues cadascuna.

"La substància" i "Conclave" han obtingut només una sola estatueta, pel millor maquillatge i perruqueria i pel millor guió adaptat. 

L'actor Adrien Brody ha recollit el segon Oscar de la seva carrera pel seu paper protagonista a "The brutalist" (Reuters/Carlos Barria)

La mala sort d'"Emilia Pérez"

No hem vist desfilar per la catifa vermella Karla Sofía Gascón, la controvertida actriu espanyola protagonista d'"Emilia Pérez" però, pocs minuts després de començar la gala, Conan O'Brien li ha fet un parell de bromes amb tota la intenció: sobre els comentaris inapropiats a les xarxes que han capgirat les opcions que tenia per guanyar i sobre les vegades que el seu publicista deu haver fet servir, aquestes últimes setmanes, la paraula "fuck". 

El realitzador ha aprofitat la referència per fer un primer pla a l'actriu, tot i que no hem pogut apreciar al costat de qui l'han assegut.

Recordem que, fins fa pocs dies, no s'ha confirmat la seva presència a la gala i que, finalment, ha estat la plataforma Netflix qui ha pagat les despeses del seu viatge a Los Angeles, on va aterrar procedent de París, on divendres es va fer la cerimònia dels Cèsar, l'escenari que va triar per reaparèixer després d'estar amagada del focus públic les últimes setmanes.

La pel·lícula francesa de Jacques Audiard encapçalava el rànquing de nominacions però, de les 13 categories a què aspirava, només ha aconseguit dues estatuetes, la de millor actriu de repartiment per a Zoe Saldaña i la de millor cançó original per a "El mal".

Zoe Saldaña, guanyadora a l'Oscar a millor actriu de repartiment, en el moment de gravar el seu nom a l'estatueta (Reuters/MikeBlake)

Els moments estel·lars de la gala

Des del teatre Dolby de Los Angeles, la 97a edició de la gala l'ha presentat per primera vegada l'humorista Conan O'Brien, tota una estrella televisiva als Estats Units, que ha aparegut, en un brillant gag visual, del cos de Demi Moore a "La substància"

Prèviament, les dues actrius i cantants nominades per "Wicked", Ariana Grande i Cynthia Erivo, han obert sòbriament el foc musical. 

Com a homenatge a la saga de pel·lícules de James Bond, un altre dels grans moments musicals l'han protagonitzat les cantants Lisa, Doja Cat, Raye i també l'actriu Margaret Qualley, que comparteix protagonisme amb Demi Moore a "La substància". 

També Queen Latifah ha cantat a l'escenari, envoltada d'un nombrós cor, per homenatjar el cèlebre músic Quincy Jones, recentment desaparegut, a qui prèviament han lloat Whoopi Goldberg i Oprah Winfrey.

El degoteig de premis ha començat amb un dels Oscars que tothom donava per segurs, el de Kieran Culkin, millor actor de repartiment, per "A real pain".

El segon premi de la nit ha estat per al film animat "Flow, un mundo que salvar", la primera pel·lícula de Letònia nominada als grans premis de la indústria nord-americana, un film sense diàlegs que ha conquistat audiències de mig món. 

El còmic Conan O'brien ha estat l'encarregat de conduir la gala (Reuters/Carlos Barria)

La festa també ha servit per homenatjar els diferents col·lectius tècnics i artístics que també ajuden a fer possible la màgia del cine. Ha estat generosa i espectacular, per exemple, la manera com han presentat l'Oscar al millor vestuari que ha acabat guanyant l'equip de la pel·lícula "Wicked", el musical inspirat en l'univers d'Oz que en total ha guanyat dos Oscars.

Actors de les diferents pel·lícules nominades han explicat les virtuts i la feinada dels diferents equips de vestuari. També cinc intèrprets han presentat l'Oscar a la millor fotografia, que ha guanyat "The brutalist".
 

Un altaveu per a l'actualitat

Hi ha hagut ovació, amb l'auditori dret, al cos de bombers de Los Angeles que han treballat de valent en l'extinció dels recents incendis de la capital del cine pels quals encara es necessita ajuda.

Pel que fa a l'actualitat més sagnant, l'Oscar al millor documental per a "No other land" ha servit per posar el focus en el conflicte etern entre Israel i Palestina. Els seus directors han recordat que el documental, que no va aconseguir distribució als Estats Units, l'han fet conjuntament israelians i palestins: "Les nostres veus juntes tenen més força".

Els directors de "No other land" han fet un clam perquè s'acabi aquesta tragèdia i per demanar el final la neteja ètnica dels palestins: "La política exterior dels Estats Units bloqueja aquest camí de llibertat."

Una de les grans sorpreses de la nit ha estat l'aparició de Mick Jagger, líder de The Rolling Stones. Als seus 81 anys, carregat d'energia, ha presentat l'Oscar a la millor cançó original que ha acabat guanyant "El mal", d'"Emilia Pérez", que també va guanyar els Globus d'Or i que a la pel·lícula interpreten Zoe Saldaña i Karla Sofía Gascón. 

Penélope Cruz ha presentat l'Oscar a la millor pel·lícula internacional, que ha guanyat la brasilera "Aún estoy aquí", la commovedora història d'una dona per salvar la seva família i per fer justícia per la desaparició del seu marit durant la llarga dictadura brasilera.

Una pel·lícula que ha acumulat premis les últimes setmanes, inclòs un Goya. En aquesta categoria, també hi havia la francesa "Emilia Pérez" i la letona "Flow".

L'habitual record a les personalitats del cine mortes l'últim any ha anat encapçalat d'un emocionat homenatge de l'actor Morgan Freeman al seu amic i col·lega de professió Gene Hackman, mort aquesta setmana en estranyes circumstàncies a casa seva juntament amb la seva dona i un dels seus gossos. 

Altres de les desaparicions més sentides de l'any han estat les actrius Maggie Smith, Gena Rowlands i el director David Lynch.
 

Tots els guanyadors als Oscars 2025:

Millor pel·lícula

  • "Anora"
  • "The brutalist"
  • "A complete unknown"
  • "Conclave"
  • "Dune: Part dos"
  • "Emilia Pérez"
  • "Aún estoy aquí"
  • "Nickel boys"
  • "La substància"
  • "Wicked"


Millor direcció

  • Sean Baker, per "Anora"
  • Brady Corbet, per "The brutalist"
  • James Mangold, per "A complete unknown"
  • Jacques Audiard, per "Emilia Pérez"
  • Coralie Fargeat, per "La substància"


Millor actriu protagonista

  • Cynthia Erivo, per "Wicked"
  • Karla Sofía Gascón, per "Emilia Pérez"
  • Mikey Madison, per "Anora"
  • Demi Moore, per "La substància"
  • Fernanda Torres, per "Aún estoy aquí"


Millor actor protagonista

  • Adrien Brody, per "The brutalist"
  • Timothée Chalamet, per "A complete unknown"
  • Colman Domingo, per "Sing Sing"
  • Ralph Fiennes, per "Conclave"
  • Sebastian Stan, per "The apprentice (La historia de Trump)"


Millor actriu de repartiment

  • Monica Barbaro, per "A complete unknown"
  • Ariana Grande, per "Wicked"
  • Felicity Jones, per "The brutalist"
  • Isabella Rossellini, per "Conclave"
  • Zoe Saldaña, per "Emilia Pérez" 


Millor actor de repartiment

  • Yura Boriso, per "Anora"
  • Kieran Culkin, per "A real pain"
  • Edward Norton, per "A complete unknown"
  • Guy Pearce, per "The brutalist"
  • Jeremy Strong, per "The apprentice"


Millor guió original

  • "Anora" (Sean Baker)
  • "The brutalist"
  • "A real pain"
  • "September 5"
  • "La substància"


Millor guió adaptat

  • "A complete unknown"
  • "Conclave"
  • "Emilia Pérez"
  • "Nickel boys"
  • "Sing Sing"


Millor pel·lícula internacional

  • "Aún estoy aquí" (Brasil)
  • "The girl with the needle" (Dinamarca)
  • "Emilia Pérez" (França)
  • "The seed of the sacred fig" (Alemanya)
  • "Flow" (Letònia)


Millor disseny de vestuari

  • "A complete unknown"
  • "Conclave"
  • "Gladiator II"
  • "Nosferatu"
  • "Wicked"


Millor disseny de producció

  • "The brutalist"
  • "Conclave"
  • "Dune: Part dos"
  • "Nosferatu"
  • "Wicked"


Maquillatge i perruqueria

  • "A different men"
  • "Emilia Pérez"
  • "Nosferatu"
  • "La substància"
  • "Wicked"


Millor muntatge

  • Sean Baker, per "Anora"
  • David Jancso, per "The brutalist"
  • Nick Emerson, per "Conclave"
  • Juliette Welfling, per "Emilia Pérez"
  • Myron Kerstein, per "Wicked"


Millor fotografia

  • "The brutalist"
  • "Dune: Part dos"
  • "Emilia Pérez"
  • "Maria"
  • "Nosferatu"


Millors efectes visuals

  • "Alien: Romulus"
  • "Better Man"
  • "Dune: Part dos"
  • "El regne del planeta dels simis"
  • "Wicked"


Millor so

  • "A complete unknown"
  • "Dune: Part dos"
  • "Emilia Pérez"
  • "Wicked"
  • "Robot salvaje"


Millor banda sonora original

  • Daniel Blumberg, per "The brutalist"
  • Volker Bertelmann, per "Conclave"
  • Clément Ducol i Camillé, per "Emlia Pérez"
  • John Powell i Stephen Scwatz, per "Wicked"
  • Kris Blowers, per "Robot salvaje"


Millor cançó original

  • "El mal", d'"Emilia Pérez"
  • "The Journey", de "Sis Triple Vuit"
  • "Like a Bird", de "Sing Sing"
  • "Mi camino", d'"Emilia Pérez"
  • "Never Too Late", d'"Elton John: never too late"


Millor pel·lícula documental

  • "Black box diaries"
  • "No other land"
  • "Porcelain war"
  • "Soundtrack to a coup d'etat"
  • "Sugarcane"


Millor pel·lícula d'animació

  • "Flow, un mundo que salvar", de Gints Zilbalodis
  • "Del revés 2", de Kelsey Mann
  • "Memòries d'un cargol", d'Adam Elliot
  • "Wallace y Gromit: La venganza se sirve con plumas", de Nick Park i Merlin Crossingham
  • "Robot salvaje", de Chris Sanders


Millor curtmetratge de ficció

  • "A lien"
  • "Anuja"
  • "I'm not a robot"
  • "The last ranger"
  • "The man who could not remain silent"


Millor curtmetratge documental

  • "Death by numbers"
  • "I am ready, warden"
  • "Incident"
  • "Instruments of a beating heart"
  • "The only girl in the orchestra"


Millor curtmetratge d'animació

  • "Beautiful men"
  • "In the shadow of the cypress"
  • "Magic candies"
  • "Wander to wonder"
  • "Yuck!"

 

ARXIVAT A:
Premis OscarCinema
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut