Oxfam avisa que la hiperconcentració de poder frena la resolució dels grans problemes al món
Esther Ortega
Redactora de la secció d'Economia de TV3
La pandèmia va ser per molts un calvari que va paralitzar la vida normal de milions de ciutadans arreu del món, però les farmacèutiques, denuncia Oxfam Intermón, van fregar-se les mans.
Només el 2021, els set majors fabricants de vacunes van guanyar 50.000 milions de dòlars per la seva venda, però en paral·lel -calcula l'ONG- van morir 1,3 milions de persones per una distribució poc equitativa de les vacunes.
Oligarquia empresarial
Per Oxfam, aquest és només un exemple del poder que tenen les grans empreses, cada cop menys i més grans. De fet, de la seixantena de grans farmacèutiques que hi havia a mitjans dels 90, ara són una desena les que controlen el mercat.
El mateix -denuncia Oxfam- passa al mercat de les llavors, on dues firmes controlen el 40% del negoci, o al mercat immobiliari, al publicitari...
Aquesta concentració empresarial està directament connectada amb la desigualtat de la riquesa, perquè el poder d'aquestes corporacions, liderades sovint per milmilionaris, és prou fort per a pressionar els governs a fer polítiques que els afavoreixin.
Ho explica Franc Cortada, director d'Oxfam Intermón:
"En els darrers anys, els ultrarics i les empreses amb major poder han utilitzat la seva enorme influència per frenar els esforços per resoldre els principals problemes del planeta com la lluita contra l'evasió i l'elusió fiscal, assegurar que les vacunes contra la COVID-19 siguin accessibles a tothom o cancel·lar els deutes insostenibles dels països del Sud global"
De fet, tal com denúncia Oxfam, la concentració de poder alimenta la desigualtat tant a dins dels països com entre ells i el sud malgrat concentrar el 79% de la població mundial, només compten amb el 31% de la riquesa global.
L'informe també posa xifres al que aquestes grans corporacions dediquen a augmentar la seva influència.
Una anàlisi a les 182 majors companyies dels Estats Units revela que destinen 746 milions de dòlars en accions de lobby el 2022, una mitjana de 4,1 milions per companyia.
Diners que no van a fons perdut: segons Oxfam entre 2008 i 2014 per cada dòlar que les grans companyies hi gasten, reben a canvi 130 dòlars en reducció d'impostos i més de 4.000 en préstecs, garanties i rescats.
Aquesta concentració de poder es veu clarament en una xifra: segons Oxfam, l'1% de la població amb més fortuna acumula més riquesa que el 95% de tota la població mundial.
"Només un multilateralisme basat en l'equitat i la justícia pot revertir la intensificació del poder d'una oligarquia global. Alguns líders mundials estan demostrant ser conscients d'això i han incrementat els seus esforços contra la desigualtat, però han de ser més i amb més força", conclou Cortada.