La vacuna contra la Covid la desenvolupen la Universitat d'Oxford i la farmacèutica AstraZeneca
La vacuna contra la Covid la desenvolupen la Universitat d'Oxford i la farmacèutica AstraZeneca (Reuters / Steve Parsons)

Oxford reprèn els assajos de la seva vacuna contra la Covid

Fins ara 18.000 voluntaris han participat en les proves de la vacuna que desenvolupen la Universitat d'Oxford i la farmacèutica britànica AstraZeneca

Actualitzat

La Universitat d'Oxford reprendrà els assajos clínics de la vacuna contra el coronavirus que va aturar el 6 de setembre després que un voluntari del Regne Unit va tenir una reacció adversa que s'havia de comprovar si tenia relació o no amb la vacuna.

En un comunicat, la Universitat ha anunciat aquest dissabte que continuarà provant el medicament, la vacuna anomenada AZD1222, que desenvolupa juntament amb la farmacèutica AstraZeneca.

Aquesta vacuna és una de les que estan en procés més avançat de desenvolupament, la fase 3. Els assajos clínics que ara s'havien interromput són els últims estadis abans de rebre l'autorització dels organismes reguladors per començar a comercialitzar-se.

La Unió Europea havia tancat a finals d'agost un primer contracte amb la farmacèutica britànica AstraZeneca per garantir el subministrament de 300 milions de dosis d'aquesta vacuna quan es pogués distribuir. Alguns representants polítics van arribar a dir que a finals d'any ja estarien disponibles les primeres dosis. Per aquesta raó, la notícia de l'aturada dels assajos clínics va caure com una galleda d'aigua freda i va ser motiu de preocupació a Europa i tot el món.

Però els experts van considerar una "bona notícia" l'aturada dels assajos perquè era una garantia que les coses s'estaven fent bé i els mecanismes de control s'estaven complint de manera correcta.

Aquesta vacuna, que havia donat bons resultats en els primers assajos, a les fases 1 i 2, s'estava sotmetent a noves proves clíniques al Regne Unit, als Estats Units, al Brasil i a Sud-àfrica, en què participen, segons l'empresa farmacèutica, uns 18.000 voluntaris.

Els resultats de les primeres fases, publicats a la revista mèdica The Lancet, mostraven resultats "prometedors" per la resposta immunologògica de les cèl·lules T (glòbuls blancs que poden atacar les cèl·lules infectades amb SARS-CoV-2) que es generaven 14 dies després de la vacunació i una resposta dels anticossos durant els 28 dies següents.

AstraZeneca no ha facilitat més informació de l'estat de salut del voluntari que havia tingut una possible reacció durant les proves "per raons de confidenciabilitat del participant". Asseguren que continuen compromesos a garantir la màxima seguretat per als voluntaris participants en els assajos.  

 

Laboratori on es feien assajos de la vacuna a Sao Paulo
Laboratori on es feien assajos de la vacuna a Sao Paulo (Reuters / Amanda Perobelli)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut