Judici del procés (CCMA)

Paco, el protagonista anònim de la documentació del judici del procés

Roser Perera Actualitzat
TEMA:
Judici procés

"Paco, dale al clic" va ordenar el president del tribunal del judici del procés, Manuel Marchena, a l'encarregat de projectar els documents del judici, que just en aquell moment no trobava els papers. D'aquesta manera, Marchena treia de l'anonimat el funcionari de la secretaria del Tribunal Suprem, que ha hagut d'escanejar els més de 300.000 documents de prova que té la causa del procés.

No li veiem la cara, perquè està parapetat en un racó de la sala, darrere dels 50.000 folis de l'anomenada causa especial 20.9.07/2017. En Paco s'ha fet protagonista sense voler. Fa uns 25 anys que treballa a l'Alt Tribunal i ja va fer aquesta tasca en el judici pel cas de corrupció Filesa, que també es va jutjar al Suprem.

Surt a fumar als recessos, al pati de la Reina, on per cert hi ha uns tarongers, preciosos, que va fer plantar de la seva terra el valencià Pascual Sala, president del Suprem dels anys 1990 al 1996.

El Paco té una feina ingrata, buscar entre el munt de documents i projectar-los en una pantalla que és a la quinta punyeta perquè gairebé ningú veu el que projecta. També perquè ja tots tenim una edat i no ens hi veiem.

Aquesta última setmana de judici, la tercera, en Paco ha tingut menys feina, però. El president de la sala, "el xèrif" Manuel Marchena, ha decidit de manera taxativa que no es projecten més vídeos del 20 de setembre i l'1 d'octubre. Es podran veure més endavant, durant l'anàlisi de la prova documental.

A més d'en Paco, Marchena també ha fet protagonista una altra funcionària, la secretària de la sala, la Piedad, que acompanya els testimonis fins a la taula on han de declarar. Els omple la gerra de l'aigua, vigila que ningú faci fotos i crida l'atenció a qui li soni el mòbil. Em pregunto per què aquesta tasca la fa una dona.

Les dones només ocupen el 14% dels alts càrrecs del Tribunal Suprem. Al tribunal del judici que se celebra des de fa dies a Madrid contra els líders independentistes, només hi ha una dona, la magistrada Ana María Ferrer García. És la primera dona que accedeix a la sala penal del Suprem en 200 anys.

ARXIVAT A:
Judici procés
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut