Pactes de tot tipus per governar els consistoris catalans
ERC i la Crida per Sabadell han tancat un acord de govern amb un sistema d'alcaldia rotatòria, però els falten dos regidors per aconseguir la investidura
Les eleccions municipals del 24 de maig han deixat un panorama molt variat als consistoris catalans. Les majories absolutes són escasses i els partits han acordat fer pactes de tot tipus per poder constituir els ajuntaments.
La irrupció de Podem, el creixement de la CUP, la proximitat del 27-S i l'augment de Ciutadans a l'Àrea Metropolitana són algunes de les raons de la multiplicació del nombre de partits als ajuntaments. Tot plegat ha obligat a crear un clima de pactes arreu del país.
A Terrassa, el socialista Jordi Ballart revalida l'alcaldia
CiU s'abstindrà en la votació per a la investidura del nou alcalde, cosa que permetrà a Jordi Ballart (PSC) revalidar l'alcaldia. La federació nacionalista ha decidit no donar suport al govern de canvi proposat per Terrassa en Comú (TeC) i ERC, perquè considera que se l'ha apartat de qualsevol acord.
Jordi Ballart serà de nou alcalde perquè el govern alternatiu no obtindrà la majoria absoluta de catorze regidors. ERC, TeC i la CUP en sumen només onze. Així doncs, el PSC es manté al govern d'un feu que ostenta des de fa 36 anys.
A Organyà, govern de tots
Organyà, a l'Alt Urgell, tindrà un dels governs municipals més variats de Catalunya. Tots els partits que van obtenir regidors -CiU, el PSC, ERC i el PP- s'han posat d'acord per integrar un govern d'unitat els pròxims quatre anys. L'alcalde serà de Convergència i Unió, la llista més votada.
A Salt, sense Torramadé
Jordi Viñas, d'Esquerra Republicana, serà alcalde amb el suport del PSC i Independents per Salt-CUP, i superarà el convergent Jaume Torramadé, que encapçalava la llista més votada.
A Cerdanyola, els partits fan tot el possible per desbancar Carmona
L'acord entre Compromís per Cerdanyola, Esquerra Republicana, Iniciativa per Catalunya-Verds i Convergència i Unió impedirà que la socialista Carme Carmona repeteixi a l'alcaldia tot i ser la força més votada, per només 23 vots. El nou alcalde serà Carles Escolà, de Compromís per Cerdanyola.
A Sort, pacte entre Fem Municipi i la CUP que acaba amb 24 anys de CiU
Fem Municipi, amb quatre regidors, i la CUP, amb tres, sumen majoria absoluta davant els 5 de CiU. Amb aquest pacte, Raimon Monterde (Fem) serà alcalde de Sort els pròxims quatre anys i Baldó Farré (CUP), el primer tinent d'alcalde. D'aquesta manera es posa fi a un quart de segle de governs de Convergència i Unió a l'Ajuntament de Sort.
A Balaguer, republicans i socialistes pacten l'alcaldia
A la capital de la Noguera, un acord entre ERC i el PSC farà alcalde el republicà Jordi Ignasi Vidal. D'aquesta manera, el convergent Josep Maria Roigé perd l'alcaldia.
A Sant Jaume de Frontanyà, un regidor que balla
Esquerra Republicana va guanyar les eleccions municipals, amb dotze vots i dos regidors, i el Partit Popular, amb un sol vot, va aconseguir un regidor al municipi més petit de Catalunya. La candidata popular, però, ha anunciat que renuncia a l'acta de regidora, i ara com ara ningú ha notificat oficialment què passarà.
A Calafell, suma de quatre per fer fora Olivella
L'acord entre el PSC, Unió i Alternativa Municipal, Ciutadans i el PP descavalcarà el candidat més votat, Joan Olivella (CiU), per donar l'alcaldia a Ramon Ferré (PSC).
A Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras pacta amb la llista de Podem
L'evidència que la local s'ha imposat a altres variables té com a exemple clar el cas de Sant Vicenç dels Horts, on Oriol Junqueras pacta amb Sant Vicenç dels Horts Sí Que Pot -formació vinculada a Podem- i no reeditarà l'acord amb CiU i ICV.
A Torredembarra, alcalde republicà
Pacte més que probable entre ERC -la llista més votada-, PSC i Alternativa Baix Gaià (ABG). Les eleccions van deixar un consistori molt fragmentat, amb vuit formacions polítiques que es repartien disset regidors i on la diferència de vots entre C's, segona força, i el PP, setena, era de només el 5,6%.
A Sant Feliu de Guíxols, alcaldia per a una agrupació local
Els convergents perdran l'alcaldia a mans de Tots per Sant Feliu, gràcies al suport d'ERC i el PSC. Carles Mota (TSF) es va quedar a 142 vots de guanyar les eleccions.
Canvi a Amposta, des del 1987 fins ara en mans de CiU
Durant 28 anys, CiU ha mantingut l'alcaldia, però el suport del PSC a la investidura d'Adam Tomàs (ERC) farà que hi hagi alcalde republicà.
Encara es negocien pactes
Els convergents repetiran a Calonge, però de la mà del PSC i el PP. I a Castelló d'Empúries, l'acord més probable és entre CiU i el PP, al qual s'afegiran altres formacions locals. Per contra, els republicans han intentat desbancar CiU a Olot. La de CiU era la llista més votada, però de moment li ha resultat impossible segellar un pacte amb la resta de forces.
I és que les esquerres no sempre sumen, com li ha passat al PSC, que segueix sent la força més votada a l'Àrea Metropolitana, però s'ha quedat sense aliats a les ciutats més poblades i, de moment, governarà en solitari en places com l'Hospitalet i Cornellà, on ICV, ara amb noves sigles, prefereix quedar-se al marge.