Pactes, finals d'hegemonies i relleus històrics: els canvis als principals ajuntaments

RedaccióActualitzat

Aquest dissabte, les eleccions municipals del 26 de maig tanquen el seu cicle. Se celebren els plens de constitució dels ajuntaments als 947 municipis dels país. En molts hi ha majoria absoluta, en d'altres -113- només hi havia un candidat i ja saben qui és l'alcalde, però n'hi ha un grapat on hi ha canvis històrics i finals d'hegemonia. Aquest són els pactes als principals ajuntaments del país:

 

L'Hospitalet de Llobregat

A la segona ciutat més poblada del país, l'Hospitalet de Llobregat, les coses van quedar molt clares la mateixa nit de les eleccions. Núria Marín repetia victòria, l'ampliava i aconseguia una majoria absoluta que li garanteix 4 anys de mandat sense dependre de ningú i que li permetrà tirar endavant projectes esperats i importants per al municipi com el soterrament de les vies. 

Terrassa

Jordi Ballart torna a ser alcalde de Terrassa. Ho fa gràcies a un acord de govern entre el seu partit, Tot per Terrassa, que va guanyar les eleccions, i ERC, que va quedar en tercer lloc.

Les dues forces podran governar amb majoria absoluta i posaran fi a 40 anys de governs socialistes a Terrassa. Jordi Ballart va deixar l'alcaldia i el PSC a finals del 2017 perquè estava en contra de l'aplicació de l'article 155 a Catalunya.

 

Castelldefels

A Castelldefels, un acord de govern entre PSC, Comuns i ERC torna a apartar el PP de l'alcaldia. Per segon mandat consecutiu, el popular Manu Reyes, guanyador dels comicis, es quedarà a l'oposició i l'alcaldessa continuarà sent la socialista Maria Miranda. Els caps de llista dels comuns i Esquerra seran primer i segon tinents d'alcalde.

 

Sant Cugat del Vallès

Mireia Ingla s'ha convertit avui en la primera alcaldessa d'Esquerra Republicana a Sant Cugat del Vallès. Acaba així amb 32 anys d'hegemonia convergent.

Els republicans han tirat endavant l'acord de govern amb el PSC i la CUP. Malgrat les pressions de la direcció nacional per fer un govern sobiranista, Esquerra no ha acceptat la proposta de compartir l'alcaldia. 

 

Reus

A Reus, finalment, s'ha tancat un pacte entre Junts per Reus i Esquerra Republicana per investir novament alcalde Carles Pellicer.

Com a contrapartida, i per visualitzar el pes polític dels republicans després de triplicar regidors en les eleccions del passat 26M, la cap de llista Noemí Llauradó ostentarà una vicealcaldia.

Pellicer també ha sumat el suport dels dos regidors d'Ara Reus i serà elegit per majoria absoluta. Amb aquest acord, Reus es converteix en la ciutat més gran del país governada per Junts per Catalunya.

 

Tàrrega

Tàrrega tindrà nova alcaldessa. Alba Pijuan, d'Esquerra, que ja havia acordat sumar els seus regidors als de la CUP, tindrà el suport del PSC per a la investidura. Així doncs, Rosa Perelló, de Junts per Tàrrega, tot i haver guanyat les eleccions, deixarà l'alcaldia.

 

Cervera

A Cervera també hi ha canvi. Tot i guanyar Esquerra, Junts per Cervera ha arribat a un acord amb Solucions i Futur i el PSC per fer Ramon Augé alcalde.


Tortosa

A Tortosa, Junts governarà en minoria. La seva candidata, Meritxell Roigé, ha estat proclamada alcaldessa només amb els vots dels set regidors del seu grup. Uns vots que han estat suficients per conservar l'alcaldia perquè finalment no s'ha pogut forjar una alternativa d'esquerres.

Durant l'últim mandat, Junts havia governat amb els republicans, però aquests havien apostat pel canvi durant la campanya electoral. ERC finalment ha optat per passar a l'oposició en no arribar a un acord per fer un govern d'esquerres per la incompatibilitat amb el PSC.

El mandat serà molt més plàcid a la resta de capitals de comarca de les Terres de l'Ebre perquè els alcaldes d'Amposta, Móra d'Ebre i Gandesa disposen d'una folgada majoria absoluta. 

 

Santa Coloma de Gramanet

I a Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon ha tornat a rebre la vara d'alcaldessa per tercer cop consecutiu.

L'alcaldessa socialista tornarà a governar la ciutat amb majoria absoluta amb 17 regidors de 27. Quatre vegades més que el segon partit, aquest cop Ciutadans, que en té 4. En Comú Podem en té tres i Esquerra Republicana, també amb tres, entra per primera vegada a l'Ajuntament.

El ple de constitució, per tant, no ha tingut sorpreses i Parlon podrà governar els pròxims quatre anys sense la necessitat d'aliances.

 

Figueres

Agnès Lladó és la nova alcaldessa de Figueres gràcies al pacte a quatre entre Esquerra, el PSC, Guanyem i Canviem Figueres. Jordi Masquef, l'actual alcalde de JuntsxCat, que va ser la força més votada amb vuit regidors, serà a l'oposició.

El bloc d'esquerres tancava dijous al vespre l'aliança, que han anomenat Acord Republicà de Progrés i Transformació per Figueres. Les quatre formacions sumen onze regidors, els necessaris per a la majoria absoluta a l'Ajuntament.

Agnès Lladó, cap de llista d'ERC, reconeix que la direcció del seu partit no veu amb bons ulls aquest acord, però diu que la ciutat viu una situació d'emergència social i que necessita reformes urgents i noves polítiques econòmiques.

 

Manresa

A Manresa, Valentí Junyent (JxCat) ha pres possessió aquest dissabte de la vara d'alcalde. Però serà només per un any.

Un pacte signat just aquest divendres amb ERC converteix avui, de nou, Valentí Junyent, de Junts, en alcalde de la capital del Bages, com en els dos últims mandats. I just d'aquí un any, en un nou ple, s'investirà alcalde el republicà Marc Aloy pels 3 anys següents.

Amb aquesta alcaldia compartida, les dues formacions, que ja van formar govern de coalició en l'ultima legislatura, han resolt uns resultats inèdits a les municipals, en què Esquerra es va imposar a JuntsxManresa per tan sols 10 vots i van empatar a 8 regidors. Els dos grups volen assegurar així un govern estable a Manresa, ciutat que s'han proposat potenciar com a capital de la Catalunya central. 

 

Sabadell

A Sabadell, Marta Farrés, del PSC, ha aconseguit que els socialistes recuperin l'alcaldia. Han passat de cinc a deu representants, i l'única regidora de Podem al ple ha facilitat la investidura de Farrés. La nova alcaldessa ha assegurat que el pacte s'ha fet de forma independent a altres acords a Madrid i a la ciutat de Barcelona. 

 

Berga

A Berga, Montse Venturós, de la CUP, la llista més votada el passat 26 de maig, governarà en solitari. Després d'un mandat en què ha estat inhabilitada durant sis mesos per negar-se a retirar una estelada de la façana de l'Ajuntament.

 

Vilanova i la Geltrú

Esquerra ha aconseguit el compromís de Capgirem-CUP i JxCat per investir la seva candidata, Olga Arnau, com a nova alcaldessa de Vilanova i la Geltrú. El suport de les dues formacions garanteix els 13 vots mínims per desbancar el PSC, guanyador de les eleccions, i fixa el compromís per negociar ara un pacte de govern o estabilitat. Els cupaires ja havien aprovat que votarien Arnau, però fins aquest dissabte al matí no s'ha posicionat JxCat. Inicialment també havia participat de les converses Som VNG, si bé els morats van desmarcar-se'n per la presència dels post convergents a qualsevol acord de futur. La investidura de la candidata d'ERC trenca la històrica alternança de l'alcaldia que PSC i CiU havien fet des de 1994.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26M
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut