Una dona fa pràctiques de dron en un dels cursos organitzats per la Federació d'Associacions de Dones Rurals (Europa Press)

Pagesa i pilot: com els drons poden empoderar les dones al camp

Una iniciativa vol formar pageses i ramaderes com a pilots de drons per millorar la gestió de conreus i ramats i dotar-se d'eines en un sector altament masculinitzat
Enllaç a altres textos de l'autor

Clara Chavarria i Domingo

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Tarragona

Una trentena de dones pageses i ramaderes de tot Catalunya han començat a Tarragona un curs per aprendre a pilotar drons, una eina que donarà noves eines i facilitarà les feines de les agricultores en diversos àmbits.

La formació és una iniciativa promoguda per la Federació d'Associacions de Dones Rurals (FADEMUR). Té una durada de 80 hores i dona accés a una titulació de pilot de dron.

Més oportunitats per a les dones al camp

Aquesta eina ha de servir per facilitar les tasques de les agricultores en àmbits com el control de ramats i conreus. A banda, també els proporcionarà coneixements per fer mapes i plànols de grans extensions de terreny a partir de les imatges de les naus no tripulades.

A banda del títol, però, el curs vol servir per obrir portes a les dones en el món rural, on l'home encara té un rol més destacat que el de la dona. En parla Anna Martí, presidenta de FADEMUR Catalunya i de l'Associació pel Desenvolupament Rural amb Mirada de Dona:

"En ple segle XXI, les desigualtats són arreu, però el món rural és un món més masclista, tot i que està evolucionant. En aquest sentit, necessitem donar eines perquè les dones puguin desenvolupar elles mateixes, per si soles, els seus projectes."

El curs s'impartirà a unes 500 dones de tot l'Estat, i s'emmarca dins el programa Pla Allen Rural, de la Federació d'Associacions, finançat per IKEA. Té com a objectiu la millora de la situació professional i econòmica de dones que treballen en el sector agroalimentari i en l'àmbit rural.

Els drons tenen un gran potencial en l'àmbit rural, per exemple, amb l'anomenada agricultura de precisió (Europa Press)

Per què es fan servir els drons en el sector agrícola

A banda del ja esmentat ús per controlar ramats i mapar el terreny, l'aplicació de la tecnologia dron té un gran potencial en l'àmbit rural. Els seus usos poden ser diversos i recentment s'estan fent servir també al sector pesquer, per exemple, per fer seguiment de bancs de peixos.

Al camp, els drons s'estan utilitzant per fer agricultura de precisió. Equipats amb càmeres tèrmiques, amb sensors que mesuren aspectes incapaços de percebre per l'ull humà, poden captar radiacions que emeten les plantes, com ara quan pateixen estrès hídric per falta d'aigua. D'aquesta manera, es pot optimitzar el reg de l'explotació a temps real.

També són capaces de captar diversos espectres de llum i calcular índexs, sobre la base de la radiació que reflecteixen les plantes. Això serveix per conèixer la salut de la vegetació. Es pot fer servir, doncs, per fer un seguiment de la maduració del raïm, per detectar males herbes o bé identificar falta de nutrients en les plantes.

Finalment, també es poden usar per fumigar o bé per optimitzar l'avaluació de danys en desastres, amb una precisió més gran en els peritatges.

A casa nostra, també s'han fet servir recentment al delta de l'Ebre com a espantaocells, per protegir els arrossars de les aus que es mengen les collites.

 

ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut