Pagesos del Maresme fan aturar les obres d'un vial que travessa la zona agrícola de Santa Susanna

Actualitzat

ACN Santa Susanna - Pagesos del Maresme han fet aturar les obres del futur vial que, a través de la zona agrícola del Pla de Balasc, ha de connectar la zona hotelera de Santa Susanna amb un pas soterrat de grans dimensions per sota de la via del tren i que arribarà fins a la platja. Una vintena de tractors han travessat les tanques perimetrals de l'obra, ja iniciada, i que era a punt d'arribar als terrenys d'un dels pagesos contraris a l'expropiació. "Som aquí intentant que no ens entrin", ha explicat Ernest Pujadas. Des d'Unió de Pagesos alerten que el projecte de l'Ajuntament de Santa Susanna només persegueix enriquir el sector turístic a canvi d'intervenir en un espai de màxima protecció del Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner (PDUSC).

L'aturada de les obres s'ha allargat poc més d'una hora, quan els pagesos han acordat amb la Policia Local la retirada dels tractors del tram on les obres ja s'han iniciat. En paral·lel, però, els afectats han acordat torns de vigilància per evitar que les màquines entrin a les parcel·les contràries a l'expropiació.

Es dona la circumstància que de la vintena de finques afectades pel projecte del vial, n'hi ha algunes que han negociat una cessió d'ús amb el consistori, però n'hi ha sis que s'hi oposen. D'aquestes, n'hi ha dues que són "estratègiques" per al projecte perquè són les que permeten la construcció del pas soterrat cap a la platja.

Totes dues han rebut ja la notificació d'expropiació i serà en aquestes finques on se centri l'atenció dels pagesos els pròxims dies. Entretant, els afectats també han presentat els darrers recursos, tant a l'Ajuntament de Santa Susanna com a la Generalitat per intentar per marxa enrere les obres.

L'origen del conflicte és la transformació d'un camí agrícola construït als anys 80 per millorar l'accés a les seves finques. Ara, però, el consistori en vol donar nous usos per millorar la connectivitat de la zona hotelera del municipi amb el front marítim.

El coordinador d'Unió de Pagesos al Maresme, Josep Maria Baqués, alerta que tot aquest espai està protegit amb la màxima classificació del PDUSC i ara l'Ajuntament de Santa Susanna s'ho vol "carregar", obrint la porta a la urbanització completa del Pla de Balasc.

"Si la màxima protecció té aquesta vulnerabilitat es poden carregar la costa catalana de punta a punta", exclama Baqués. Des d'Unió de Pagesos lamenten els "miracles" que fa possibles l'alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier, en l'àmbit urbanístic: "Tiren pel dret sense complir els tràmits mínimament exigibles".

"Les obres no es poden parar"

Per la seva banda, l'alcalde Campolier assegura que "les obres no es poden parar" i que l'ocupació de terrenys per part de l'empresa constructora "hi serà" perquè s'han fet totes les passes legals durant els darrers dos anys per poder dur a terme el projecte del nou vial i el pas soterrat.

Campolier detalla que ja es va modificar el planejament urbanístic del poble per superar l'escull de la protecció del PDUSC, així com la justificació del projecte d'expropiació. Segons l'alcalde, l'únic que poden fer els pagesos és discutir la valoració econòmica de les compensacions, però no posar en dubte les obres.

L'alcalde també recorda que el projecte té l'aval d'Urbanisme de la Generalitat i assegura que les obres suposaran un benefici per al conjunt de la població. A l'altre extrem del pas soterrat, tocant a la platja, es preveu la construcció d'un aparcament de grans dimensions.

Joan Campolier detalla que també s'aprofitarà la intervenció per reurbanitzar l'espai, amb la creació d'espais verds, la instal·lació d'un sistema de recollida d'aigües pluvials per als pagesos, així com un tancat de les finques "que pagarà l'Ajuntament".

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut