
Paguen 10.100 euros pel "campanu", el primer salmó pescat als rius asturians aquesta temporada
La peça, de gairebé set quilos, l'ha capturat un pescador a les aigües del riu Narcea
Rep el nom en bable de "campanu" el primer salmó que es pesca en els rius asturians cada temporada i al voltant del qual es munta una subhasta entre establiments de restauració.
El nom de la primera captura procedeix del repic de campanes que es generava des de les esglésies de les localitats riberenques el primer dia de la temporada de pesca, que enguany va començar en la modalitat sense mort el tercer diumenge de març.
El "campanu" d'aquest any ha estat un exemplar de gairebé set quilos que s'ha venut aquest dissabte per 10.100 euros, en una subhasta en què han participat 13 restaurants i en la qual la màxima licitació ha estat de la sidreria La Finca, d'Oviedo.
19.300 euros pel "campanu" del 2024
El salmó d'aquest any no ha superat el rècord aconseguit l'any passat amb una peça de 8,2 quilos, pel qual El Rincón Asturiano de Madrid va desemborsar 19.300 euros --10.100 euros més que pel del 2023-- i va batre el rècord establert en la subhasta del 2007, en la qual es van pagar 18.000 euros per un exemplar de 4,4 quilos.
Finalment, en la venda d'aquest dissabte hi han participat només tretze licitadors --quatre restaurants d'Oviedo juntament amb establiments de Somiedo, Llanera, Avilés, Grado, Siero i Cangas del Narcea, Tineo, Cornellana i Candás--, ja que tres dels inscrits no van arribar a temps a la subhasta, entre els quals hi havia el restaurant madrileny que manté el rècord de preu per un "campanu".
L'empresari Pedro Caramés, de La Finca, un local situat en el conegut Bulevard de la sidra d'Oviedo, ha estat finalment qui ha fet la licitació més alta després de superar l'oferta de 10.000 euros llançada pel restaurant La Campana de Llanera, en una subhasta seguida entre aplaudiments per un nombrós públic i pel pescador de salmó, que no ha pogut amagar la satisfacció.

Una peça de 6,890 quilos pescada al Narcea
La subhasta, que cada any organitza l'Ajuntament de Salas i que desperta una gran expectació pels preus que s'aconsegueixen, s'ha fet al Monestir de Cornellana l'endemà que un aficionat a la pesca de Pravia, Javier Bueno Martínez, de 34 anys, aconseguís fer picar el preuat "campanu".
La peça, de 6,890 quilos i 83 centímetres de llarg, va ser capturada amb esquer natural. Bueno va trigar uns 35 minuts a portar el peix a la superfície. Ho va fer la tarda de Dijous Sant a les 20.25, cinc minuts abans que es tanqués la jornada de pesca, en una zona lliure de Quinzanas, a tocar de les aigües del Narcea, el riu que l'any passat també va donar el "campanu".
Els primers salmons a ser capturats en cadascun dels rius asturians són els únics que es poden comercialitzar, ja que la normativa vigent impedeix als pescadors, que tenen un contingent màxim de dues peces per temporada, que venguin la resta.