Paguen 58 milions per un Beeple, la primera obra digital subhastada a Christie's
Fragment del collage "Everydays - The First 5000 Days" de l'artista Beeple, venut per 58 milions d'euros en una subhasta de Christie's

Paguen 58 milions per un arxiu jpg, la primera obra digital subhastada a Christie's

És un collage de l'artista nord-americà Beeple format per les 5.000 imatges digitals que ha penjat a les xarxes durant els últims 13 anys

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Venda rècord en el mercat de l'art digital: la històrica casa de subhastes d'art Christie's ha venut un arxiu d'imatge JPG de l'artista Beeple per 69 milions de dòlars, gairebé 58 milions d'euros.

No és un arxiu d'imatge normal: està creat amb la tecnologia "blockchain", la mateixa que fa possible monedes virtuals com el Bitcoin, i que permet identificar-lo com a únic i irrepetible.

Això equipara arxius digitals com aquest, anomenats NFT o "token" no fungible, amb les obres d'art físiques tradicionals, com pintures o escultures i, per tant, permet vendre-les amb els mateixos criteris.

Segons Christie's, l'obra de Beeple, nom artístic del nord-americà Mike Winkelmann, és la primera d'aquest tipus que arriba a una subhasta d'aquesta categoria:

"Christie's està orgullosa d'oferir "Everydays - The First 5000 Days" de @beeple com la primera obra d'art purament digital que ha ofert mai una gran casa de subhastes. Les ofertes estaran obertes del 25 de febrer a l'11 de març."


Només per darrere de Koons i Hockney

És el tercer preu més alt mai aconseguit per un artista viu, per darrere de l'escultura "Rabbit", de Jeff Koons, i la pintura "Retrat d'un artista", de David Hockney, vendes fetes el 2019 i el 2018 respectivament.

La subhasta de 15 dies va començar el 25 de febrer amb un valor de 100 dòlars, i a mesura que anaven passant els dies va anar augmentant espectacularment.


De 30 milions a 69 en 2 minuts

Aquest dijous el moment final va ser apoteòsic: la venda estava a punt de tancar-se per 30 milions de dòlars, però amb l'expectació creada i les ofertes d'última hora es va prorrogar el tancament dos minuts, durant els quals es va més que duplicar la xifra:

"22 milions de persones han sintonitzat en els últims moments la històrica venda de Beeple".

 

"Els primers 5.000 dies"

L'obra venuda és un collage enorme format per les imatges que ha penjat a les xarxes socials Winkelmann des del 2007, una cada dia, i d'aquí el títol: "Tots els dies - els primers 5.000 dies".

L'obra es pot visualitzar en aquest enllaç de la casa de subhastes, que permet augmentar-la per poder veure, tot i que petites, totes les 5.000 obres que la componen.

Beeple o Winkelmann, nascut el 1981, és un artista autodidacte que crea imatges digitals molt estètiques i treballades, moltes de les quals fan servir icones contemporànies del cinema, l'espectacle o la política, i que sovint recorden l'estil irònic d'artistes com Banksy:

 





 

Un comprador anònim

La subhasta va ser aquest dijous, i aquest divendres Christie's ha desvelat que l'obra l'ha comprada el fundador de Metapurse, una empresa dedicada, precisament, a impulsar la tecnologia "blockchain" i també els NFT.

Aquest fundador és un personatge anònim que s'amaga darrere del pseudònim de MetaKovan:

"Christie's té l'honor d'anunciar que MetaKovan, fundador i finançador de Metapurse, el fons NTF més gran del món, va ser el comprador d'"Els primers 5.000 dies", de Beeple."


 

"Val 10.000 milions de dòlars"

Christie's també ha explicat que el comprador ha valorat l'esforç fet per Beeple en aquests "13 anys de treball quotidià" i que l'obra val molt més del que ha pagat:

"Les tècniques es poden reproduir i l'habilitat és superable, però l'únic que no es pot piratejar digitalment és el temps. Aquesta és la joia de la corona, l'obra d'art més valuosa d'aquesta generació. Val 10.000 milions de dòlars. "

Els 58 milions d'euros, però, no els ha pagat en diners normals, sinó amb una criptomoneda, l'ethereum, impulsada per ell mateix.

 

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials Digital Viral Internet
Anar al contingut