Nasser Nawaj'ah a l'entrada del poble de Susya (3Cat)

Palestins que fan front als colons de Cisjordània: "O et mantens ferm o has de marxar de casa"

A Cisjordània hi regna un clima d'impunitat entre els colons que, amb la comunitat internacional amb els ulls posats a la Franja de Gaza, sembla no tenir fi
TEMA:
Israel envaeix Gaza

En Nasser Nawaj'ah es mira el cartell que, fins ara, donava la benvinguda a Susya, un petit poble de Massafer Yatta, al sud d'Hebron. Hi viuen unes 300 persones. Fa pocs dies, però, els colons van venir fins aquí i van tallar totes les carreteres d'entrada al poble amb roques. També els van arrencar la collita i algunes de les oliveres i van destrossar els pous d'aigua amb terra i pedres. A més, els colons els van amenaçar dient que, si no marxaven en 24 hores, tornarien, els matarien a tots i els cremarien el poble.

Els pous que han trencat els colons a Susya (3Cat)

Els habitants de Susya estan aterrits pel que pugui passar, però, tot i el risc, la majoria de famílies, com la del Nasser, han decidit quedar-se. Algunes, però, prefereixen dormir fora del poble durant la nit, quan s'accentuen els atacs dels colons. "Hem viscut moltes nakbes, l'any 1948, 1953, 1986... En totes aquestes nakbes vam deixar les nostres terres", reconeix en Nasser.  "Ara és l'última oportunitat per mantenir-nos aquí de manera ferma. O et mantens ferm o has de marxar de la teva terra. Seria una gran victòria per als colons, si aconseguissin expulsar-nos de Susya", afirma convençut.

Moltes famílies han decidit quedar-se al poble malgrat les amenaces dels colons (3Cat)

Aquest poble ha estat destrossat en diverses ocasions pels colons. Alguns habitants expliquen que els han destrossat les cases fins a set vegades. Tot i això, els seus habitants reconeixen que el nivell de violència mai havia sigut tan elevat com el que hi ha ara, després del 7 d'octubre. Des dels atacs de Hamas, tretze comunitats palestines, moltes formades per beduïns, han estat desplaçades per la força pels colons en un programa planificat de neteja ètnica.

La majoria dels colons són coneguts pels palestins. "Són uns delinqüents. Hi ha desenes d'expedients contra ells a la policia", explica en Nasser: "Avui tenen la llei a les seves mans, són els soldats, i donen ordres a la policia. Estan per sobre de la llei i actuen amb violència".

Per tot el poble es poden veure cartells per recordar que les infraestructures i les cases han estat finançades amb fons europeus. Fins i tot hi ha un parc infantil pagat per Save the Children. Els habitants de Susya reconeixen que n'estan agraïts, però alguns, tímidament, critiquen que no els ajuden davant dels colons ni influencien el govern israelià.

Cartells recorden que les cases van ser construïdes amb fons europeus (3Cat)

Una veu crítica

Qui sí que ha vingut a veure la situació a Susya és l'Arik Ascherman. Rabí d'origen americà, fa quasi 30 anys que és activista pels drets humans. Fins ara es dedicava a documentar els atacs dels colons a Cisjordània, però des del 7 d'octubre ha estat detingut per l'exèrcit israelià en diverses ocasions. Diu que l'objectiu és impedir-li l'accés a aquesta zona. L'Arik es mostra molt crític amb la gestió del conflicte per part del govern de Netanyahu. 

"Sí, vam ser atacats brutalment, assassinats i massacrats per Hamas, en un crim de guerra inexcusable, però l'israelià mitjà, la gran majoria, el 99% dels israelians, són incapaços, enmig de la seva ira i el seu dolor, de distingir entre palestins terroristes i palestins terroritzats. Per ells, tots són iguals", diu convençut aquest rabí de 63 anys.

Arik Ascherman, rabí d'origen americà, crític amb el govern israelià (3Cat)

L'Arik es mostra molt crític amb la gestió del conflicte per part del govern de Netanyahu i reclama un alto el foc. "No ho comparteixo, però puc entendre la defensa pròpia a Gaza, amb Hamas; però els atacs a Cisjordània no tenen cap excusa", critica.

Mentre en Nasser i l'Arik conversen tot fent un te, els fills d'en Nasser corren per la sala d'estar. Ell es mostra preocupat pel seu futur. Des del 7 d'octubre s'ha tancat l'escola on anaven, tant a Susya com en altres comunitats. "No vaig pensar mai que fos un bon lloc on créixer, però ara és encara pitjor", lamenta.

De moment, a Cisjordània hi regna un clima d'impunitat entre els colons que, amb la comunitat internacional amb els ulls posats a la Franja de Gaza, sembla no tenir fi. Per això en Nasser lamenta que, per als colons, ara és "una oportunitat d'or". Segons les Nacions Unides, ara hi ha una mitjana de set incidents violents cada dia.

 

ARXIVAT A:
Palestina Cisjordània Israel envaeix Gaza
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut