Un usuari jugant al "Paraulògic"
Un usuari jugant al "Paraulògic"

"Paraulògic", el joc addictiu que planteja un repte lingüístic diari

El joc, en línia i gratuït, el promou Rodamots en català i ja acumula 100.000 jugadors diaris, que s'han doblat en poques hores

Actualitzat

Set cel·les d'un rusc, cadascuna amb una lletra. Sis caselles hexagonals estan pintades de blau i la cel·la central és de color vermell. Aquesta és l'estètica minimalista del "Paraulògic", un joc en línia gratuït que planteja un repte lingüístic diari en català i que causa furor a internet. Des de l'"Apalabrados", que també va fer néixer una forta fal·lera, no s'havia registrat un fenomen similar.

És senzill i addictiu, dos ingredients que han contribuït a fer que hagi arribat als 100.000 jugadors diaris. El 22 de desembre va assolir els 50.000 i, després de l'emissió d'un reportatge a TV3, se n'ha doblat la xifra.

Al reportatge, el desenvolupador de l'aplicació, Pere Orga, ha explicat que mai no s'hauria imaginat arribar "a aquestes xifres de jugadors" i diversos usuaris del "Paraulògic" expliquen la seva experiència: 

 

Els mateixos impulsors del joc expliquen que van tenir un problema puntual de saturació del servidor, el dia 23, arran de l'emissió del reportatge. 

El "Paraulògic" està inspirat en l'Spelling Bee, un passatemps del diari The New York Times que també posa a prova les habilitats dels jugadors a l'hora de formar paraules. Igual que en la versió anglesa, es proposa una combinació de lletres i s'han de trobar el màxim de mots possibles.

L'adaptació catalana l'ha fet el portal Rodamots, que també es dedica, cada dia, a proposar una paraula o una expressió, per expandir la llengua.


Com s'hi juga?

Per jugar al "Paraulògic", les vocals i consonants es poden anar repetint. L'única condició, és que a cada paraula ha de ser-hi la lletra del mig.

Els mots que es formin han de tenir, com a mínim, tres lletres. Com més lletres tinguin les paraules, més punts sumarà l'usuari.

A més, s'ha de tenir en compte que totes les paraules han d'aparèixer al Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans. Per tant, en queden fora els noms propis, els plurals o bé els verbs conjugats.  

Les set cel·les del Paraulògic, on la lletra central s'ha d'utilitzar sempre
Les set cel·les del "Paraulògic", on la lletra central s'ha d'utilitzar sempre (Paraulògic)


He fet "tuti"!

Cada dia hi ha almenys una paraula que és el "tuti". Cada vegada que s'aconsegueix, i es fa combinant totes lletres del rusc, se sumen 10 punts extres i el mot apareix destacat en color vermell.

Si s'habilita el mode avançat, el joc et revela el total de paraules que es poden aconseguir i també el nombre màxim de punts a què es pot aspirar.

A mesura que es va avançant de nivell, es van completant unes estrelles, fins a arribar a cinc. També va canviant la imatge d'un animal que es transforma en colom, ànec, cigne o mussol.   


Joc comunitari

Com que el disseny és simple, jugar-hi des del mòbil és una opció freqüent. Ja són molts els qui escruten amb desfici la petita pantalla per mirar d'exhaurir totes les combinacions possibles entre les set lletres.

El cap d'Assessorament Lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Ernest Rusinés, diu que el fet que la llengua "sigui present en el món digital per divertir-se és molt positiu".

I són també multitud els qui en parlen a les xarxes o bé busquen un cop de mà amb les paraules que no troben. I és sobretot Twitter el que fa dies que en va ple: 

Alguns veritables experts en totes les giragonses de la llengua, com l'escriptor i enigmista Màrius Serra, han explicat que hi estan ben enganxats.

Hi ha usuaris que van compartint progressos, subratllen paraules que els criden l'atenció i també demanen ajuda: 

Altres, com el lingüista Joan Bibiloni, no acaben de trobar el temps per dedicar-hi.

I ha sorgit també un compte que comenta les paraules i curiositats. I naturalment, aprofiten la tendència viral per generar mems a partir del joc:

Per als qui no puguin parar de donar voltes a les paraules que els falten, l'endemà, el joc publica el resultat del dia anterior.

A més, si s'hi accedeix des del mateix dispositiu, l'aplicació recorda els resultats que havia obtingut cada jugador. D'aquesta manera, mostra quines paraules ja havia aconseguit trobar i quines li faltaven.  


Qui són els promotors del "Paraulògic"?

Rodamots és qui hi ha al darrere de la creació del joc. És una iniciativa privada sense ànim de lucre que es finança amb aportacions voluntàries.

L'activitat la van començar el 1999 amb "Cada dia un mot", un butlletí que continua actiu. Els susbcriptors reben un butlletí diari o setmanal que conté una paraula o expressió en català. S'hi recull l'etimologia, és a dir, l'origen del mot, i un passatge que n'il·lustra l'ús.

"Cada dia un mot" s'inspira en un dels butlletins més populars d'internet arreu del món, A Word A Day, una iniciativa del mateix The New York Times. Cada dia la reben diàriament més d'un milió de persones i també funciona amb subscripció.

El "Paraulògic" es va estrenar precisament l'1 de novembre en commemoració de la paraula número 5.000 de Rodamots. Des d'aleshores, el joc ha experimentat un gran creixement de popularitat.

Ha passat de tenir 3.000 jugadors diaris a les xifres actuals, que s'han multiplicat fins a arribar als 50.000.

 

ARXIVAT A:
Català TecnologiaJoc i apostes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut