Dues nenes dibuixen en una escola
Dues nenes dibuixen en una escola (Pixabay)

Manifest de pares i mares pel dret a l'educació: exigeixen un pla en cas de rebrot

El col·lectiu Tornem a les Escoles denuncia que s'ha vulnerat aquest dret fonamental, un servei essencial que consideren que s'ha menystingut

Actualitzat

Pares i mares han impulsat un manifest en què demanen la reobertura immediata de les escoles perquè són un servei essencial que ha estat menystingut i s'ha vulnerat el dret fonamental a l'educació dels alumnes.

Aglutinats sota el nom Tornem a les Escoles, exigeixen que en cas de rebrot es treballi perquè l'afectació en l'educació sigui la mínima possible.
 

"Cal dotar el sistema dels recursos necessaris per minimitzar eventuals nous tancaments i per garantir i fer sostenible una atenció de la màxima qualitat per a tot l'alumnat. I, sobretot, atendre de manera específica les necessitats dels infants i adolescents més vulnerables, els que tenen necessitats educatives especials, i també els fills i filles de treballadores i treballadors essencials, com s'ha fet en altres països."

L'educació és un dret fonament per al desenvolupament d'infants i joves (CCMA)
 

Afegeixen que escoles i instituts van ser els primers a tancar i seran els últims a obrir. Denuncien que les qüestions econòmiques han passat pel davant de les necessitats des menors.

"Els drets dels infants no han sigut prioritaris ni en el confinament ni en el desconfinament. Un cop superat el primer moment d'emergència, s'ha desplegat una estratègia de desescalada en què els diversos sectors econòmics s'han anat activant amb certes adaptacions. L'educació, tanmateix, no ha tingut la mateixa sort."


Consideren el retorn plenament presencial al setembre per a tot l'alumnat com un mínim irrenunciable.

"Cal garantir l'accés universal a l'educació alhora que cal trobar un equilibri raonable entre la salut pública, la seguretat de les persones que treballen a les institucions educatives i les necessitats que tenen els infants i els joves per al seu desenvolupament."


El manifest ja té més de 13.000 adhesions, 10.000 de les quals les han aconseguit en menys de 24 hores.

Nens a classe amb mascareta i complint la distància entre pupitres (CCMA) (CCMA)
 

Els pares i mares que firmen el manifest reconeixen l'esforç que han fet docents famílies i alumnes, però que l'escola a distància no és suficient.

"Cal valorar positivament els esforços que han fet al llarg d'aquests mesos, en un context molt difícil, docents, famílies i alumnes. Han permès, en molts casos, mantenir una certa activitat educativa. Però l'escola a distància no pot compensar l'absència d'escola presencial."

En aquesta situació, després de 6 mesos reals sense escola, des del mes de març al setembre cal "un reforç educatiu presencial per compensar el temps perdut".

Proposen reforços presencials per recuperar sis mesos sense classe (CCMA)

Ernest Cahué, uns dels impulsors del manifest, ho denunciava divendres passat en una entrevista a "Els matins", de TV3, mentre que a la xarxa també destacava les incoherències i desinformació.
 


Mentre el conseller Josep Bargalló denuncia les ingerències del govern espanyol en les competències en educació que té la Generalitat sobre com ha de ser el retorn a les aules.
 

 


El debat ha acabat amb la publicació d'aquest manifest, després que molts pares han reclamat una reacció davant la situació.
 


Els mestres també han manifestat les seves crítiques a la gestió de la tornada a les classes.

 

ARXIVAT A:
Educació Família Estat d'alarmaDesescaladaCoronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut