Unes 5.000 famílies no han portat els fills a classe, segons l'Agrupació de Famílies per una Elecció Educativa Segura (CCMA)

Pares i mares que no han portat els fills a l'escola: "No tenim garanties"

Unes 5.000 famílies no han portat els fills a classe, segons l'Agrupació de Famílies per una Elecció Educativa Segura
Redacció Actualitzat
TEMA:
Educació

La majoria de nens i nenes han tornat aquest dilluns a l'escola, però alguns pares i mares no veuen bé que els seus fills tornin a classe en una situació d'alt risc de rebrot.

L'Agrupació de Famílies per una Elecció Educativa Segura (AFEES), formada en gran part per famílies amb fills que tenen patologies, manté que la mainada necessita tornar a les aules, però que no s'està fent amb prou garanties per evitar el contagi per coronavirus.

Sesa Cameán, portaveu d'"Així no tornem", plataforma impulsada per AFEES, denuncia mancances en la tornada:

"Tenim milers de centres amb moltes mancances de material i personal qualificat. Tenim els alumnes de necessitats educatives deixats de la mà. Avui mateix el conseller Bargalló ha reconegut que hi ha molts alumnes que, de moment, no obtindran aquesta mascareta visual, però aquests nens ho necessiten perquè es poden autoagredir. Estem patint unes conseqüències dolentíssimes. Tornar a les aules és encara més nociu per a aquests nens."

Al programa de TV3 "Planta Baixa", Cameán ha criticat  que "s'obrin les escoles perquè els pares puguin tornar a les feines".

"No podem concebre l'educació dins d'aquesta tornada a la feina com un centre de guàrdia dels nens i de menjador social. Hem de concebre els centres educatius com a llocs on els nens es van a formar com a ciutadans del present i de futur", ha dit.

Segons la plataforma, unes 5.000 famílies no han portat aquest dilluns els seus fills a classe, en el dia d'inici del curs escolar 2020-21 a Catalunya.

Una de les mares objectores de portar els fills a l'escola, Yolanda López López, reivindica una escola presencial "però segura".

"Necessitem una escola presencial per als nostres fills però que sigui segura. I amb el pla de reobertura que hem vist, no tenim aquestes garanties. Els docents han fet una feina però no és suficient. Tenim por perquè no ens poden garantir la seguretat. Volem una educació segura per als nostres fills, però per sobre d'això hi ha la salut de tots nosaltres."

Una de les mares objectores de portar els fills a l'escola, Yolanda López López, reivindica una escola presencial "però segura" (CCMA)

López assegura que "molts docents" els donen el seu suport. "Hi ha professors que també són de risc i no se'ls ha donat l'opció de teletreballar. La gran majoria estan amb nosaltres", afirma.

Johana Gálvez Canto, mare d'un fill de risc, demana que es redueixin les ràtios a les aules.

"El que han de fer és abaixar les ràtios de les aules. Que ens portin professors a donar suport als que hi ha ara per si han de substituir als que ja hi ha. Als que tenim nens amb riscos, que ens donin opcions de combinar classes presencials dos cops a la setmana, o alternatives així."

Johana Gálvez Canto, mare d'un fill de risc, demana que es redueixin les ràtios a les aules (CCMA)

Les famílies de la plataforma que han decidit no portar els seus fills a l'escola substituiran l'activitat curricular a l'aula per classes a casa gràcies a l'ajuda de professors en risc que s'han ofert i d'altres docents.

Expedients d'absentisme i resposta de la Fiscalia?

Aquestes famílies asseguren "tenir por" que els obrin expedients d'absentisme o que, fins i tot, la Fiscalia els pugui imputar un delicte. I és que la Fiscalia General de l'Estat va avisar que perseguirà penalment l'absentisme escolar sense justificació durant la pandèmia de la Covid-19. Les conseqüències poden ser sancions econòmiques i de presó o retirada de tutela.

Però aquestes famílies reclamen el dret a protestar pel pla de reobertura actual, especialment en una setmana que consideren determinant. Per la seva banda, el conseller Josep Bargalló aposta per convèncer les famílies amb empatia, abans de recórrer a la via legal.

"Mirarem de convèncer tothom que l'escola és el lloc més segur i que els seus fills tenen el dret a l'educació", ha manifestat Bargalló.

Bargalló ha dit que el departament "creu en la separació de poders" i ha esperat que la Fiscalia "també hi cregui". En línies generals, el conseller ha valorat que, "malgrat tot", el curs escolar hagi començat "amb poques incidències", i ha fet una crida a la responsabilitat i el manteniment de les mesures de seguretat fora dels centres.

ARXIVAT A:
Coronavirus Educació
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut