Durant el cap de setmana no es pot sortir del municipi (Pexels/Daria Shevtsova)

Aclariments a les restriccions: custòdia compartida, horts, viatges o casaments

El confinament perimetral dels municipis durant el cap de setmana, i de tot Catalunya durant 15 dies, ha afegit més confusió en casos concrets, que ha definit Protecció Civil

Sílvia MateuActualitzat

Catalunya està tancada durant un mínim de 15 dies i, a més, des d'aquest divendres a les sis del matí fins dilluns a les sis del matí, està prohibit sortir del municipi de residència, si no és per anar a la feina o a l'escola, per tenir cura de persones dependents o per raons inajornables i de força major.

L'objectiu és limitar les interaccions socials que comporten risc, del punt de vista sanitari. Fora de l'horari nocturn, pel toc de queda, es poden fer activitats que es consideren positives per al benestar emocional, com passejar o fer esport a l'aire lliure.

Cal recordar que les reunions, a casa o en l'espai públic, estan limitades a un màxim de sis persones, excepte en el cas dels convivents.

S'han plantejat un munt de dubtes concrets arran d'aquesta situació, semblant a la del primer confinament però ara perimetral, i hem recollit les respostes de Protecció Civil i l'Agència Catalana de Consum.

 

 

Es pot anar a qualsevol cementiri?

El 31 d'octubre i l'1 de novembre, per Tots Sants, s'autoritzen les visites als cementiris sempre que sigui dins de la mateixa comarca. El cap de setmana següent només es podrà dins del mateix municipi.

 

Cementiri Nou d'Igualada (ACN/Mar Martí)


Es pot anar a un tanatori fora del municipi durant el cap de setmana?

Només si el municipi propi no en té i es tracta del tanatori de referència, al municipi proper.


Els convidats a un casament poden sortir del seu municipi?

No es considera un cas de força major i, per tant, s'hi aplicarien les restriccions de Protecció Civil i no podrien assistir a la cerimònia. Cal recordar que els restaurants estan tancats i, per tant, es descarten els àpats de celebració.

Sobre els restaurants, des de l'Agència Catalana de Consum s'aconsella arribar a solucions pactades, com pot ser un canvi de data, però, en última instància, el consumidor podria reclamar un reemborsament ara mateix perquè, amb la llei a la mà, l'establiment "no estaria en disposició de prestar el servei". Si el restaurant estigués obert i els nuvis decidissin anul·lar o ajornar el casament, seria el consumidor el que hauria d'assumir les despeses.


Està permès anar a un hort particular a un altre municipi?

Durant el cap de setmana, es pot anar a tenir cura dels horts familiars o animals de granja si és inajornable i si respon a l'autoabastiment.


Si ja eres a la segona residència abans de les restriccions, pots tornar a casa diumenge al vespre?

Caldrà esperar fins dilluns a les sis del matí, quan acaba el confinament perimetral per municipis. Es pot tornar a casa quan hi ha una causa justificada, per exemple després d'haver atès els teus pares malalts, però no en aquest cas.

 

En cas de custòdia compartida, els fills poden canviar de municipi?

No hi ha cap problema perquè, de fet, els fills tornen a casa seva, tant si és amb el pare com amb la mare. Hi poden anar sols o acompanyats. És una situació d'obligat compliment.

 


Es poden fer mudances entre municipis?

Protecció Civil demana que s'intentin fer a partir de dilluns a les sis del matí, per reduir la mobilitat i l'activitat social durant el cap de setmana, però es pot acceptar si és inajornable, per exemple perquè venç el termini del lloguer.


Es pot anar al municipi del costat a comprar menjar preparat?

Durant el cap de setmana no s'hi pot anar, perquè la normativa no ho preveu com una causa inajornable.

 

Les botigues petites poden continuar obertes (EFE/Enric Fontcuberta)


Es pot anar al supermercat del poble del costat?
És una causa de força major només en els pobles petits sense botigues. Des de Protecció Civil, assenyalen que la policia local coneix la realitat territorial, en cas de controls.


Puc anar a recollir un familiar a l'aeroport?

Només es podria entendre com una raó de força major si no hi ha alternativa al desplaçament en transport públic, per l'horari o el lloc de residència. Cal justificar-ho per facilitar els controls policials.

 


Puc volar a Londres aquest dissabte? M'han de tornar els diners del bitllet?

Només es podria volar per feina o alguna raó de força major, però no per vacances. En qualsevol cas, la companyia ha de tornar l'import del bitllet als afectats, perquè una restricció marcada per l'autoritat impedeix agafar el vol, segons es recull al reial decret-llei 11/2020

Si la companyia cancel·la el vol, la normativa europea diu que el consumidor té dret a reclamar que li retornin els diners, tot i que pot voluntàriament acceptar altres solucions que se li proposin, com va passar a l'anterior confinament.

Segons l'Agència Catalana de Consum, la majoria de les reclamacions que han rebut per afectacions relacionades amb la Covid són per transport aeri.


Puc anar diumenge en tren a València, si tinc bitllet?

No. Les fronteres estan tancades i Renfe està obligada a retornar els diners del bitllet. S'apliquen les excepcions habituals, és a dir, no s'hi pot anar per lleure, però es podria per causes laborals o si es té un certificat mèdic que acrediti la gravetat d'un familiar.

 

Els viatges per feina són excepcions a la prohibició general d'abandonar la comunitat (EFE/Mariscal)


Què passa si tenia un hotel reservat a la Costa Brava aquest cap de setmana?

El client té dret a reclamar els diners que hagi pagat, perquè no pot abandonar el seu municipi de residència, tret que s'arribi a un altre acord, com aconsella l'Agència Catalana de Consum.


Puc reclamar la quota del gimnàs o l'entrada d'un espectacle?

Si pagues a canvi d'un servei, tens dret a reclamar els diners pel temps que un gimnàs estigui tancat. Això no s'aplica en el cas de socis de clubs esportius sense ànim de lucre.

Les entrades al teatre o a concerts s'han de reemborsar, però es recomana arribar a un acord si l'acte no se suspèn definitivament.

 

Es pot sortir del municipi per anar a classe de música?

No es pot anar a una acadèmia o una classe particular de música o anglès a un altre municipi. Les activitats extraescolars queden suspeses i només es permet continuar l'ensenyament reglat de règim especial de música, dansa o arts plàstiques, entre d'altres, tot i que es demana fomentar les classes online.

Els centres d'educació especial són una excepció a la norma i continuaran funcionant.


Em puc anar a tenyir a la perruqueria?

No queda clar, perquè la resolució del Departament de Salut del 29 d'octubre diu, explícitament, que les perruqueries "poden oferir, únicament, les activitats relacionades amb la higiene del cabell. La prestació de serveis s'ha de fer, en la mesura que sigui possible, sense contacte físic amb els clients".


Poden obrir les botigues de més de 800 metres quadrats?

Poden fer-ho si tanquen una part de la botiga fins a quedar a un màxim de 800 metres quadrats, que és el llindar marcat al comerç minorista. L'aforament màxim serà del 30% de la superfície oberta al públic.

ARXIVAT A:
Coronavirus Confinament
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut