París es converteix en la capital del món contra el terror amb més d'un milió i mig de persones al carrer
A tot França, s'han mobilitzat 3.700.000 de persones, segons el Ministeri de l'Interior
París ha estat l'escenari aquest diumenge d'una gran manifestació per visualitzar el rebuig als atacs jihadistes a la capital francesa. Més d'un milió i mig de persones, entre elles, una cinquantena de líders polítics i mandataris de tot Europa. 5.500 agents i militars estaven desplegats per garantir la seguretat.
Obrint la marxa, els principals dirigents europeus: la cancellera alemanya, Angela Merkel; el primer ministre britànic, David Cameron, el seu homòleg italià, Matteo Renzi, i el president espanyol, Mariano Rajoy. I també a primera línia, uns dels últims líders mundials que hi han confirmat l'assistència, hi havia el president palestí, Mahmud Abbas, i el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu.
En canvi, no hi ha estat present la delegació del Marroc. Han anat a l'Elisi a donar el condol, però no han participat en la marxa per por de trobar-s'hi caricatures ofensives de Mahoma.
L'emoció era molt gran entre els familiars i amics de les 17 víctimes, també a la capçalera de la manifestació. S'hi ha pogut veure Patrick Pelloux, metge d'urgències i membre de l'equip de "Charlie Hebdo", que ha perdut molts amics i companys. Hollande i Valls s'han acostat a saludar-los. El president francès s'ha fos en una gran abraçada amb un dels ferits en l'atemptat.
Envoltats d'un gran cordó policial, i separats uns metres del gruix de la marxa, els mandataris han recorregut alguns metres i poc després han abandonat la manifestació per motius de seguretat.
Els ulls de Charb, dominant la marxa
"Je suis Charlie", "Charlie, liberté!", cridaven els manifestants. De tant en tant, sonava "La Marsellesa". De tant en tant, se sentia una pregunta "Vous êtes qui?". Els manifestants responien: "Charlie!". Però, sobretot, hi ha hagut silenci i calma.
Una de les pancartes més destacades era la que reproduïa, a una mida molt gran, els ulls de Charb, dibuixant i director de "Charlie Hebdo", mort en l'atemptat.
Entre la marea humana ha destacat un lema per damunt de tots, el de "Je suis Charlie". I un símbol, el llapis, que s'ha vist els últims dies com a símbol de la llibertat d'expressió
El recorregut
Fora de París, més de dos milions de persones
En moltes ciutats franceses també s'hi han fet manifestacions, que han aplegat, en conjunt, més de dos milions de persones. Una de les més nombroses s'ha fet a Lió, on es calcula que hi han assistit entre 150.000 i 200.000 manifestants. A Bordeus, uns 100.000. A Marsella, s'hi han reunit unes 60.000 persones i el que en un principi havia de ser una concentració s'ha acabat convertint, de manera espontània, en una marxa.
El recompte total de manifestants a França, segons el Ministeri de l'Interior, és de 3.700.000 manifiestants.
Representació catalana
El president de la Generalitat, Artur Mas, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i delegacions dels principals partits polítics catalans també han viatjat a París per participar en la gran manifestació contra el terrorisme.
El primer ministre francès, Manuel Valls, ha saludat el president Mas durant la manifestació i li ha agraït la seva presència a París.
El primer ministre @manuelvalls acaba de saludar el #presidentMas i li ha agraït que sigui a Paris #CharlieHebdo pic.twitter.com/Dct2GzUcWY
¿ j9aN maria piqué ن (@joanmariapique) January 11, 2015
Intens matí de reunions
La marxa ha arribat després d'un matí de cimeres i reunions polítiques. S'han trobat els més alts responsables de la seguretat a Europa i als Estats Units, que han acordat intensificar la cooperació contra el jihadisme.