Turull, a l'escó del Parlament (Reuters)

El Parlament rebutja la investidura de Turull, que va al Suprem sense ser president

Dissabte hi haurà una segona votació, en què Turull només necessitarà més vots a favor que en contra per ser investit. Si abans del 22 de maig el Parlament no ha escollit cap president, es convocaran eleccions automàticament
Actualitzat
TEMA:
Investidura

El Parlament de Catalunya ha rebutjat la investidura de Jordi Turull, amb 65 vots en contra, 64 a favor i 4 abstencions.

Després d'un ple de més de cinc hores, Turull només ha obtingut el suport de JxCat i ERC, mentre que Cs, PSC, Catalunya en Comú-Podem i el PP hi han votat en contra. Els quatre diputats de la CUP, tal com han anunciat després de la reunió del Consell Polític, han mantingut la decisió d'abstenir-se. El fet que Carles Puigdemont i Toni Comín siguin fora del país ha fet que JxCat i ERC sumessin només 64 vots.

 

 

Per ser investit, Turull necessitava una majoria absoluta dels vots de l'hemicicle (68). En no aconseguir-ho, ara se sotmetrà a una segona votació, en la qual només necessita més vots a favor que en contra. En principi, la segona votació de la investidura se celebrarà dos dies després de la primera, és a dir, dissabte a partir de les 10 del matí.

 

 

Activat el rellotge cap a unes possibles noves eleccions

Amb la votació d'investidura, comença a córrer el rellotge cap a unes hipotètiques noves eleccions. Els grups parlamentaris tenen, a partir d'ara, dos mesos per investir un president. En cas que d'aquí dos mesos, el 22 de maig, el Parlament no n'hagi investit cap, es convocaran eleccions automàticament.

 

 

Les eleccions es convocarien per 54 dies després de la dissolució de la cambra, és a dir, el diumenge 15 de juliol. Tot i això, si el decret de convocatòria se signés l'endemà que caduqui el termini, els comicis serien el dilluns 16 de juliol.

L'article 4.6 de la llei de la presidència de la Generalitat estableix:

"Si transcorreguts dos mesos de la primera votació [d'investidura] cap candidat ha estat elegit, la legislatura queda dissolta automàticament i el president de la Generalitat en funcions convoca eleccions de manera automàtica."

L'únic punt de la llei que no es podria complir és que qui convoqués els comicis fos el president de la Generalitat en funcions, ja que no n'hi ha per l'aplicació de l'article 155. Com ja va passar amb les eleccions del 21 de desembre, qui hauria de convocar-les seria el govern espanyol.

 

Comiat a les portes del Parlament abans de declarar

Quan ha acabat el ple, Jordi Turull i els altres citats al Suprem per aquest divendres han marxat cap a Madrid. Turull, juntament amb Marta Rovira, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Josep Rull i Raül Romeva, compareix davant del jutge Pablo Llarena, que els notificarà la interlocutòria de processament.

Abans de passar pels despatxos de JxCat i sortir de la cambra, Turull ha dit als periodistes: "Ara hem d'anar a Madrid", en referència a la citació davant del Suprem. Sobre el resultat de la votació, ha dit que tenia "la consciència tranquil·la".

Després, s'ha acomiadat de les seves filles amb una abraçada a les portes del Parlament. La resta de citats al Suprem també s'han acomiadat de companys d'hemicicle.

 

 

A Twitter, Turull ha enviat un missatge a les seves filles, a qui ha dit que vol poder mirar-les sempre als ulls.

 

 

Precisament quan ha acabat el ple s'ha sabut que Rovira, Forcadell i Bassa deixaran el seu escó al Parlament per tal de "no interferir en l'activitat democràtica del Parlament".

 

 

ARXIVAT A:
Investidura Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut