Parlem amb exadeptes de Lama Losel, líder d'una secta: "O sortia del grup o em suïcidava"
En una entrevista a TV3, relaten agressions físiques, psicològiques i extorsió econòmica per part del fals lama, que és el primer líder d'una secta condemnat per manipulació psicològica a Espanya
"O sortia del grup o em suïcidava": així respon un exseguidor del Lama Losel --un home de nom real Carlos Herranz Ortega que es feia passar per lama budista-- quan li preguntem com va aconseguir sortir de la seva secta.
Ens explica que acabava de rebre un revés de la vida quan va ser captat, i que al principi tot era positiu, però que va resultar ser un turment.
Losel, actualment condemnat per manipulació psicològica en una sentència pionera a Espanya, es va convertir en el seu guia espiritual: assistien a concerts de bols tibetans, feien meditacions i participaven en els seus retirs.
"És simpàtic i agradable, i és molt cult. Per això atrau a tanta gent i tants el segueixen", explica una exdeixeble.
El fals lama els deia que per créixer espiritualment havien d'estar a prop seu i participar en accions benèfiques, i els proposava fer-ho a través de l'associació Sendero del Viento, de la qual ell era el president d'honor.
Els adeptes donaven diners a aquesta associació amb la promesa que servirien per construir escoles a l'Índia. Alguns van arribar a donar centenars de milers d'euros.
"El problema és que aquests diners mai arribaven als fins benèfics", explica una exseguidora. Quan demanaven explicacions l'associació declarava que no tenia fons.
El grup feia sovint viatges a l'Índia, on es reunien amb el govern del país i els explicaven quins serien els terrenys on es farien les escoles.
"Amb aquest circ tan ben muntat, com no ens ho havíem de creure?", explica una antiga seguidora del fals lama.
A banda de treure'ls els diners, també els aïllaven del seu entorn i passaven a relacionar-se només amb els altres adeptes. "Quan estàs dins estàs content i feliç, però realment estàs enganyat."
Si no feien tot el que Losel els deia, aquest els amenaçava dient-los que la seva família es moriria o que es posarien malalts.
El "lama dels divorcis"
"Li deien el lama dels divorcis. Incitava la gent que se separés, perquè això els debilitava i ell se n'aprofitava", explica l'exseguidor.
Amb el temps, els seus seguidors van anar veient com mentre ells s'anaven quedant sense diners, Losel vivia cada vegada millor i més allunyat del que predicava.
"Vam començar a veure incoherències. No quadrava com s'acostava a les dones estant casat", expliquen.
Van aconseguir sortir del grup i es van adonar que havien estat manipulats psicològicament i que això havia tingut conseqüències sobre tots els aspectes de la seva vida: "És com si haguessin agafat un programa informàtic, haguessin esborrat el que érem fins que ens van captar i ens haguessin posat el programa que ells volien."
Han passat molts anys i, tot i que en poden parlar, encara els costa. Han necessitat teràpia psicològica i tenen estrès posttraumàtic.
"Són dolents, més que dolents, són malvats", afegeixen. "Són plenament conscients del que fan".
Després de més de 20 anys d'aquestes pràctiques, sobretot a Madrid, Burgos i Guadalajara, alguns dels qui el seguien l'han portat als tribunals.
Sentència pionera a Espanya
S'havia condemnat líders de sectes per abusos sexuals, per tràfic de persones o per estafa, però mai abans únicament per l'element indispensable que havia permès tot això: la manipulació psicològica.
Aquesta setmana, per primera vegada en la història, un jutjat espanyol ha emès una condemna per l'article 515.2 del Codi Penal. Fins ara, en 30 anys, aquest article no s'havia aplicat mai.
El nom real del fals lama és Carlos Herranz Ortega, originari de Madrid. Les seves víctimes l'acusen d'haver-los tret els diners i d'agressions físiques i sexuals.
Els denunciants demanaven una condemna de més anys de presó, però les parts van arribar a un acord abans de començar el judici i van acceptar que només se'l condemnés pel control de la personalitat que els havia infligit.
"Hem aconseguit el que volíem: un precedent històric, crear jurisprudència i que altres víctimes s'hi puguin agafar", diu Carlos Bardavío, advocat de l'acusació.
D'aquesta manera van tancar ràpidament un dur procediment judicial que feia anys que arrossegaven. "Tant el jutge, com el ministeri fiscal, com la doctora forense, els van intentar incapacitar quan van explicar tot el que havien viscut", explica l'advocat.
Per això, reivindiquen que els professionals de l'àmbit judicial rebin formació especialitzada en conductes sectàries per entendre els relats i l'estat de les víctimes quan denuncien.
Herranz va reconèixer la manipulació i va acceptar una condemna de sis mesos de presó i el pagament d'una indemnització de 20.000 euros per als denunciants. Com que no té antecedents, ara per ara no entrarà a la presó.
La principal associació en la lluita contra les sectes, RedUne, anima altres possibles víctimes d'Herranz a denunciar-lo.
- ARXIVAT A:
- Religió