Part i coronavirus: ingressos de poques hores i augment de l'interès per parir a casa
- TEMA:
- Coronavirus
No volen que les dones embarassades vagin amb freqüència a l'hospital. De totes maneres, si ho han de fer és millor que hi vagin soles.
Doctor Francesc Figueras, servei de Medicina Maternofetal del Clínic:
"Volem evitar l'exposició innecessària de la dona venint a l'hospital."
Es tiren endavant aquelles proves i exploracions imprescindibles i que no es poden demorar. Un exemple és la vacunació de la tos ferina. Un altre, l'ecografia del segon trimestre, anomenada morfològica, que busca possibles malformacions anatòmiques i que és una prova molt important.
Alba Pallisé, de l'Associació Catalana de Llevadores :
"Es tracta que l'exploració sigui al més breu possible però sense afectar la qualitat de la prova i que impliqui el mínim de persones possibles."
Una estada més curta a l'hospital després de parir
El temps d'estada de la mare i el recent nascut a l'hospital s'ha escurçat entre 12 i 24 hores i ara amb el problema afegit de la pandèmia del coronavirus està creixent l'interès de parir a casa.
Més d'una cinquantena de dones a tot Catalunya han demanat un part a casa. Però no tots es podran atendre, ja que han de ser de baix risc.
Alba Pallisé:
"Un part a casa ha de ser per desig i convenciment i no un producte de la por."
Cap activitat de suport
La pandèmia també ha obligat a suspendre totes les activitats en grup, com la preparació per al part, del postpart o els grups de suport a l'alletament.
I en lloc d'això s'han buscat alternatives, com ara vídeos teòrics i pràctics de preparació del part, exercicis per fer a casa i informació per treballar el pla de naixement, on la dona expressa les seves voluntats respecte al part.
Missatge de tranquil·litat sobre el contagi
De moment, segons els experts no hi ha indicis que un eventual contagi de la mare durant la gestació pugui afectar el nadó. Ni tampoc que n'hi pugui haver durant l'alletament, tot i que les mares amb símptomes han de prendre precaucions, com ara posar-se una mascareta i altres mesures si és necessari.
Doctor Francesc Figueras:
"No és molt extensa l'experiència que tenim en el coronavirus, però no hi ha evidència que es pugui transmetre de la placenta al fetus. A diferència d'altres malalties, el coronavirus fa poc vulnerable la dona embarassada, que sol presentar una clínica lleu, i no comporta risc de transmissió vertical."
Només vuit hores d'ingrés a l'Hospital d'Igualada, si tot va bé
La vida continua obrint-se camí a l'Hospital d'Igualada malgrat que aquests dies s'ha convertit en epicentre del brot de coronavirus més important del país. Les sales de part s'han convertit en zones aïllades i es prenen totes les precaucions possibles.
L'equipament ha adaptat els protocols de la unitat de maternitat per reduir al màxim el temps que les dones es queden a la sala de parts i, una vegada han tingut el fill, ja no ingressen a la planta de maternitat.
Pediatres i metges donen altes precoces perquè, des de l'hora del naixement i fins a l'alta hospitalària, passin aproximadament vuit hores en casos de parts vaginals i sense risc associat.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus