Govern i Junts critiquen el discurs del rei per "continuista" i seguir fomentant "la discòrdia"
- TEMA:
- Felip VI
Matí d'ofrenes a la tomba de Francesc Macià, en el cementiri de Montjuïc, com és habitual el dia de Nadal.
Institucions, partits i entitats han participat en l'homenatge al 122è president de la Generalitat, de qui aquest any es commemora el 90 aniversari de la mort, que va ser el 25 de desembre de 1933, quan feia un any que havia accedit al càrrec.
Les ofrenes a Macià són l'endemà del discurs de Nadal del rei, que acostuma a centrar les declaracions polítiques de la jornada.
Aquest any, Felip VI ha volgut fer una crida a la "responsabilitat" de les institucions a partir de la defensa de la Constitució, fora de la qual, ha dit, "no hi ha una Espanya en pau i llibertat".
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha definit el discurs del rei espanyol com una continuïtat del que va fer el 3 d'octubre de 2017, dos dies després del referèndum d'independència de l'1-O, i la millor mostra --ha afegit-- "és que la dreta i l'extrema dreta l'aplaudeixen".
"Encara hi ressonen les paraules del 3 d'octubre, en què els pocs lligams que tenia monarquia amb Catalunya es van trencar".
La presidenta del Parlament, Anna Erra, per la seva part, ha dit que el discurs reial mostra "la llunyania d'aquesta institució amb molts catalans i amb Catalunya".
Reacció de partits i entitats
I és que mentre els partits espanyols de dreta i extrema dreta, PP i Vox, han aplaudit les paraules del rei, les reaccions des de Catalunya han estat majoritàriament crítiques amb el contingut del missatge del monarca.
Des d'Esquerra Republicana, el partit de Macià, han dit que l'opinió del rei no els mereix "cap respecte":
"Persones que arriben a tenir un càrrec des del principi del Movimiento i per a les quals els catalans no formen part de les seves prioritats no mereixen respecte".
El secretari general adjunt d'ERC, Juli Fernàndez, ha afegit que la Constitució que volen és "la de la República catalana".
Per la seva banda, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha ha considerat "irrellevant, com la corona mateix" el discurs de la vigília de Nadal del rei.
"És irrellevant perquè ha rebutjat les funcions constitucionals i actua de part".
Turull ha acusat el monarca espanyol d'haver estat ell qui va fomentar la "llavor de la discòrdia" quan el 3 d'octubre del 2017 va denunciar públicament el procés sobiranista i el referèndum d'autodeterminació.
La CUP ha defensat la vigència del llegat de qui va ser president de la Generalitat, Francesc Macià. La diputada anticapitalista, Montserrat Vinyets, ha definit l'expresident català com a referent de "resistència" i l'ha volgut comparar amb l'exemple de resistència que es viu ara mateix a Palestina.
L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural també han fet la seva ofrena a la tomba del president Macià. Totes dues entitats han carregat contra el discurs del rei. La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha assegurat que "el somni de Macià d'una unió de pobles lliures no és possible" i ha afegit que el discurs de Nadal del Rei Felip VI així ho demostra.
Òmnium ha criticat el discurs "allunyat" del rei Felip VI amb "apel·lacions constants" a una Constitució que "sistemàticament nega els drets als catalans". La vicepresidenta de l'entitat, Marta Garsaball, ha assegurat que, un any més, les paraules del monarca es desmarquen "dels consensos majoritaris de la societat catalana".
Una altra de les entitats participants a les ofrenes, el Consell per la República, ha anunciat que convocarà una cimera aquest proper mes de gener "per refer la unitat de l'independentisme". El portaveu del Consell, Antoni Castellà, ha subratllat també que "qualsevol procés de negociació no és possible sense la confrontació".
- ARXIVAT A:
- Felip VI